Firebeard – Coming From The Future – klippremier és villáminterjú

Fémforgács

Első hivatalos videóját mutatta be a pécsi Firebeard zenekar. A klasszikus heavy rockot játszó banda Comin’ From The Future dalának szöveges videója a készülő debütáló nagylemezük felvezetője is egyben. Ennek kapcsán a zenekar énekesével, kedves Glorious Space Rider barátommal, Bien „Yell” Jánossal beszélgettem egy villáminterjú keretében.

Szia Yell! Örülök, hogy új zenekarodról a Firebeard-ről beszélgethetünk. Kérlek mutasd be a csapatod… mikor alakultatok, és kik a tagjai?

Én is köszönöm a lehetőséget Army! A Firebeard 2020-ban alakult, zenei stílusunk a klasszikus hard rock és heavy metal hagyományain alapul. A csapatot sokat tapasztalt zenészek alkotják. Kusinka Tamás (gitár) a legendás Perfect Symmetry alapító tagja is egyben, ahol Valentai Attilával (dob) most is együtt játsszák a progresszív metalt. Dara Róbert a Halley és az Inc. soraiból lehet ismerős a régi rajongók számára. Kusinka Márton pedig nemrégiben mutatkozott be a modern metalban utazó Divent nevű bandájával. Jómagam pedig olyan patinás rock’n’roll formációk alapító frontembere voltam, mint a Stallion, az Idollz, vagy a Spacesh!t.

Zenétek egyfajta rock ’n roll érzéssel átitatott heavy rocknak definiálható. Honnan jött az ötlet, hogy ilyen zenét játszatok? Mi a tagok között a közös pont?

A kezdetek kezdetén, ami nagyjából egybe esett a Covid-korlátozások sötét korszakával, Kusinka Tomi mutatott nekem néhány riffet és dalvázlatot, amiktől lehidaltam és ezekbe rögtön bele tudtam helyezni a saját zenei világom. Elkezdtem énekdallamokat és szövegeket fabrikálni rájuk, amik a srácoknak nagyon megtetszettek, így onnan eredeztethető a banda megalakulása is. Zeneileg azonnal megvolt közöttünk a közös nevező. A kreatív munkában most is az az alapfelállás, hogy a Tomi hoz egy gyilkos riffet, én pedig kitalálom az énekdallamokat és szöveget írok hozzá angolul, aztán összeszerkesztjük egy olyan kész dallá, amihez végül mindenki hozzáadhat egyéni ötleteket. Keressük az egyedi megszólalást és a senkire nem hajazó megoldásokat. Mondhatjuk, hogy amiben mi jól működünk, az a klasszikus rockzenekarokra jellemző kreatív metódus. A rock’n’roll érzés pedig elsősorban nekem köszönhető, hiszen az identitásomhoz nemcsak a heavy metal rajongás, hanem a lázadó rock’n’roll attítűd is mindig mélyen hozzátartozott. Ez a feeling jelenik meg az előadásainkon is, ahol a banda elsöprő energiája igazán átélhetővé válik. Koncertjeinken elsősorban a saját szerzeményekre helyezzük a fő hangsúlyt, amiket angol nyelven írunk, de szívesen játszunk feldolgozásokat is. Jelenleg egy-egy Twisted Sister, Danzig, Spiritual Beggars és Mötley Crüe klasszikus szerepel a repertoárunkban.

Ha jól tudom egyfajta alkimista módon keveritek kedvenc zenei hatásaitokat? Mik is ezek?

Két hatalmas tartóoszlopa van a stilásris közös nevezőnknek. Ezek egyértelműen a klasszikus hard rock és a heavy metal, amelyeknek gyökerei főleg a ’70-es, vagy ’80-as évekből származnak. Más-más mértékben ugyan, de mindannyian szeretjük a doom és stoner zenéket. De az olyan különböző irányokból jövő inspirációk is folyamatosan hatnak ránk, mint a mocskos rock’n’roll vagy a progresszív metal. De én még a psychedelikus spacerockért és az űr-ambientért is oda vagyok… Ezeket a szerteágazó hatásokat csakis egy igazi alkímista mester tudná úgy összekeverni, hogy a végeredményben egy új elem jelenjen meg. A varázslat akkor történik meg, amikor mi egy húron pendülünk.

Megjelent első szöveges videótok, a Comin’ From The Future, ami véleményem szerint egy igen dögös „skandináv rock” alapú nóta. Hogyan született, mit tudhatunk róla?

Óh, köszi! Számunkra már az egy igazi dicséretnek számít, hogy a skandináv összefüggést megemlítetted… Hiszen legalább három évtizede már, hogy Skandináviából csodálatos zenék jönnek, mindenféle zenei irányból. Nagyon sokat szeretünk közülük! Reményeink szerint a Comin’ From The Future jól összegzi a banda zenei törekvéseit és szerepelni fog majd az első Firebeard nagylemezen is, amelynek címe New Irons In The Fire lesz. A kitűnő szöveges videót a Star Star Photography készítette, amit ezúton is nagyon köszönünk, igazán hálásak vagyunk érte! A dal szövege nem akarja megváltani a világot. Egy olyan fantáziavilágba repíti a hallgatót, ami megfelelő hangulatot teremet ahhoz, hogy a dal zeneiségével kiegészülve messze repítsen a hétköznapoktól. A riifet és az alaptémát Tomi adta, én pedig pillanatok alatt megszültem a dallamokat és a szöveget hozzá. A jazzes zenei fordulat ötlete tőlem származik, de a Tomi zsenialitása kellett a téma kidolgozásához. Szóval ez is egy igazán klasszikusnak mondható közös műveletben jött létre. Büszkék vagyunk rá.

És mi lesz a folytatás? Említetted az első nagylemezt. Erről mit tudhatunk meg és legfőbbként mikorra várható?

Eddig öt dalt rögzítettünk a New Irons In The Fire nagylemezhez és még további dalokon is dolgozunk azért, hogy majd szép kerek egész szülessen belőlük. Egy régivágású nagylemez lebeg a szemeink előtt, nagyjából 40 percnyi játékidővel. A dalokat Pécsett rögzítjük Fidó barátunk stúdiójában, de Töfi keveri és mastereli a szolnoki Denevér Stúdióban. Jó hangulatban folynak a munkálatok és nagyon elégedettek vagyunk mindazzal, amit eddig közösen létrehoztunk. Terveink szerint 2024 vége felé fog napvilágot látni az első album, ráadásul fizikális formátumokban is. Előtte várható még egy hivatalos videóklip is, amit egy újabb dalhoz készítenénk el. A megjelenéshez még keressük a lehetőségeket, mert nem titkolt célunk az, hogy ebben esetleg egy arra méltó kiadóval működjünk együtt.

Egyéb tervek, koncertek a közeljövőben?

Alapvetően csak most tudjuk elkezdeni a koncertek szervezését, mert végre a kezünkben van az az alapanyag, ami ahhoz kell, hogy megmutassuk magunkat. Tessék, ezek vagyunk, ezt akarjuk, így csináljuk! Keressük a továbblépéshez a kapcsolatokat a koncertszervezőkkel és más zenekarokkal egyaránt. Szóval, ha ezzel foglalkozol és úgy érzed, hogy ránk van szükséged, ne tartsd vissza magad! Várjuk a lehetőségeket!

A Firebeard egyfajta generációs olvasztótégely is. Hiszen az egyik alapító és gitáros, a Perfect Symmetry soraiból ismert Kusinka Tamás itt együtt játszik a fiával Marcival. A zenei neveltetés adott tehát, de adott a kérdés is, hogy a mai fiatalság vajon mennyire fogós az efféle klasszikus gyökerekkel rendelkező rockzenére?

Jó a kérdés, mert a generciós földcsuszamlás akár komoly gátja is lehetne a Marcival való együttműködésünknek. Szerencsére Marci kitűnő zenei ízléssel rendelkezik, ami igen széles spektrumot ölel át és óriási alázattal tud integrálódni a Firebeardbe, annak ellenére, hogy fiatal korához híven imádja a modern metal dolgokat is. Mivel a Kölyök ezeket kreatívan ki tudja élni saját Divent nevű csapatával, nem okoz számára konfliktust, hogy a Firebeard lelkes tagja legyen. Reményeink szerint az ifjú generáció számos tagja lesz még vevő a klasszikus értékeken alapuló, mégis modern felfogású zenénkre.

Yell, köszönöm szépen az interjút! Várom a nagylemezt.

Mi is köszönjük szépen a beszélgetést!

A Firebeard elérhetőségei itt találhatóak.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.