a Marblebog / Odvas – Relinquished / Orchestra of Bloodshot Dawn [split] (2023)

Fémforgács

A Fekete Terror Productions ha nem is a legnagyobb, de az egyik legismertebb hazai underground kiadok egyike. A kiadó mögött az underground egy igazi megszállottja, Dudás Attila áll, aki az isten tudja, bocsánat – sátán tudja mióta is működteti DIY szellemiségű sötét vállalkozását. Neki köszönhető a Marblebog / Odvas közös Relinquished / Orchestra of Bloodshot Dawn című split-anyaga, ami arany kazettán, 100 darabos limitált példányszámban jelenet meg, és amit a napokban volt alkalmam – egy álmosítóan esős reggelen, tömegközlekedésen való utazásom során – meghallgatni.

A kiadványra a hazai black metal színtér veteránjának mondható Marblebog legutóbbi két tételes anyagának a Relinquished dalai kerültek, amik egyben a Varga Gábor (Cave Altar) által 1998-ban életre hívott egyszemélyes projektnek a hattyúdalai is voltak. A Marblebog ugyanis 25 év után öt nagylemezt számos split és négy EP-vel a háta mögött befejezte a tevékenységét. A két dalos kislemez elkészítésében Gabornak most is régi zenésztársa Kryptagonist (dobok) volt a segítségére. A kazetta A-oldalát a Burzum hatású címadó, a Relinquished kezdi, ami egy közel 10 és félperces utazásra visz a ’90-es évek rideg, atmoszférikus black metaljának sötét erdejébe, aminek fai között a zord amibent dallamok misztikus szellői susognak. Hasonlóan hatásokkal van felvértezve a kissé játékosabb, kísértetiesebb, epikusabb – lassú riffelésű dallamokat is megszólaltató Mindgate, ami valahol megint csak a természet és a telihold varázsában tündököl. A két dal remekül hozz a Marblebog megszokott, fagyoságát, puritán egyszerűségét, amiben valahol ott van az öröklét varázsa.

Az Odvas-t egy komor, sötét atmoszférikus, black-ambient projektként ismertem meg még négy tételes Decayed Bark Sets the World Ablaze (2017) bemutatkozó agyagával. Ha jól tudom az egész mögött (mert szintén egy szólóprojekttel állunk szemben) a Larrnakh és az egykori Cawatana soraiból ismert Sörös Gergő áll, aki debütáló anyaga óta több más anyagot is kiadott ebből a legutóbbi az Orchestra Of Bloodshot Dawn. Ennek a dalai kerültek eme kiadvány B-oldalára. Három dalos anyaga tökéletesen illeszkednek Marblebog atmoszférájához, szinte mintha folytatná is azt. Ha jól hallom Gergő most valamivel nagyobb teret engedett az martial industrial hatásainak, valamint a noir-filmszerű témáinak. Az Orchestra Of Mgerradyo is egy ilyen filmszerű nyitányból kibontakozó sötét lüktetésű, katonás tempójú black/dark ambient, zaj és drone elegyben úszik. Dallamainak sötét gomolyfelhőit a naturálisabb, filmzenei hangulatot idéző Barangolás A Völgyben című tételének nyugalma töri meg, ami egyfajta utazásra visz a térben és az időben, valamint képzeletünk illékony vízióiban. Ezt a hangképet egy a hasonlóan illékony vízióból kibontakozó erősen ritual black metal központú Awakening Of The Bloodshot Dawn másvilági atmoszférája zárja.

A Marblebog és az Odvas közös anyagán két különböző, de mégis nagyon közeli világ tökételes egyesülésének lehetünk fültanúi közel 37 percben. Egy neo-románc, egy sötét szerenád valahonnan a múltból, ami a jelenben visszhangzik. Hideg, relaxációs téli estékre tökéletes hallgatni való néhány macska társaságában.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.