A Király Halott – Olyan, mint egy hosszú párkapcsolat után belevágni egy újba

Fémforgács

A hetekben jelent meg a pop metal vonalas A Király Halott zenekar új videója, a Tűnj el!. Új videójuk egyben új dobosuk, Hámori Dávidnak „Dáci” (Mezítlábas dobos) a debütálása is, aki korábban Fish! zenekarban ütötte a bőröket. Ennek apropójából beszélgettem Dácival és Venyige Balázzsal, a zenekar énekesével.

Sziasztok! Először is gratulálok az új klipetekhez, ami igazán lendületesre és remekre sikerült. Beszéljünk erről, hogyan készült, mikor és milyen koncepció, illetve üzenet közvetítéssel?

Balázs: A dal azt a pillanatot mutatja be, amikor rádöbbensz, hogy egy korábban minden szempontból pozitív kapcsolat elromlott, és ma már csak felemészt téged, illetve az idődet.

Dáci: Klasszik imidzs-klipben gondolkoztunk, mondván mutassuk meg az új felállást, viszont ezt szerettük volna megfűszerezni valamivel. Így jött a kvázi vágatlan koncepció, a belső-külső kamera szögek és az új logó megmutatása a klip végén.

Dácival, hogyan kezdődött a kapcsolat és hogy került ő a képbe, mint új dobos?

Balázs: Az előző dobos távozása már tudható volt zenekaron belül, viszont még aktívan zenéltünk, ezért nem nagyon gondolkodtunk az új dobos személyén. Kábé ekkor tájt keresett meg Brucker Bence az AWS-ből, akivel Dáci éppen egy podcast adást bonyolított le és mesélte, hogy Dáci szabad és szerinte le kellene rá csapnunk, ha úgy is aktuális a tagcsere. Mivel Tupi, a zenekar basszusgitárosa már hosszú ideje jó barátságot ápol Dácival, rögtön fel is vette vele a kapcsolatot és egy rövid egyeztetés után összehoztunk egy találkozót, ahol megbeszéltük az elképzeléseinket és dumáltunk egy nagyot.

Dáci, te mit szóltál a srácok megkeresésére, felkérésére?

Dáci: Amikor Tupi megkeresett még nagyon friss volt a kilépésem a Fish!-ből, emiatt volt bennem egy óvatosság. Nem azért, mert okom lett volna félni, de ez olyan, mint egy hosszú párkapcsolat után belevágni egy újba. Viszont annak nagyon örültem, hogy olyan zenekarról volt szó, amit a magam szórakoztatására is szívesen hallgatok, sőt volt olyan interjú, ahol őket emeltem ki, mint az egyik kedvenc hazai bandám. Aztán ahogy megismerkedtünk és elkezdtünk közösen próbálni, eloszlottak a félelmeim.

Dáci, te azért már mind a Sunset, mind a Fish!, mind pedig az  elektro-metalos Golcondával letettél már valamit arra a bizonyos asztalra. Mi várható most együtt A Király Halottal? És ezt kérdezem tőletek is srácok… Ti mit vártok a közös munkától?

Dáci: Egyrészt nagyon hízelgő, köszönöm. Másrészt nem gondolom, hogy többet tettem volna le, mint ezek a srácok. Ahogy megismerkedtünk pont az volt rendkívül imponáló, mennyi munka és szorgalom van ebben a brigádban. Magamat is egy szorgalmas csávónak gondolom, úgyhogy válaszolván a kérdésedre, sok és kemény munka várható szerintem és hiszek benne, hogy a befektetett energia, mindig meghozza gyümölcsét.

Balázs: Én személy szerint akkor vagyok a legboldogabb, ha mindenkiben megvan egyfajta csinálni akarás zenekaron belül. Természetesen nagyon sokat szeretnénk koncertezni a jövőben, még több dalt kiadni, de ennél bármi konkrétabbat elvárni egyelőre szerintem felesleges és nem is biztos, hogy egészséges, (pláne nem egy új tag esetében).

Vannak-e már nagyobb volumenű tervek? Esetleg kilátás egy lemezre, EP-re, koncertekre?

Balázs: Abszolút! Amikor ez az interjú készül, mi éppen egy nagylemezen dolgozunk, ami remélhetőleg az új év elején jelenik meg. Ennek a lemeznek egyébként egy lemezbemutató koncertet is tervezünk összehozni, amiről nemsokára több infót is publikálni fogunk.

Dáci, hogyan áll a szólóanyag? Első önálló szerzeményed a No More 4/4 volt, ami, ha jól tudom a Meinl Percussion oldalán is megjelent. Azóta ezzel mi van? Várható folytatás?

Dáci: Igazából a No More 4/4 a dobos videó koncepció alapján íródott és volt benne segítségem Auer Bence személyében. Az alap ötleteket én hoztam, de ő segített életre kelteni a dalt. Azóta járok zenetanárhoz, énektanárhoz és Markó Ádám segít nekem a dobolásom fejlesztésében. Most épp a mix/master világában merültem el, úgyhogy biztos lesz folytatás, de arról majd egy másik beszélgetés kapcsán szívesen mesélek. A fókusz most A Király Halott produkció fejlesztésén van.

A zenekar alapjai 2016-ban álltak össze, akkor még amolyan “gimis” zenekarként. Mi változott, mik történtek azóta?

Balázs: Én érettségiztem szerintem legkésőbb az eredeti felállásból, és az 2015-ben volt szóval gimis zenekarnak azért nem nevezném, haha. Ettől függetlenül valóban hasonló korosztályt képviseltünk, amikor elindult a csapat. Hogy mi változott? Kábé minden… Sokkal tudatosabban íródnak a dalok, a koncertek lebonyolítása sokkal szervezettebb és lett a zenekarnak menedzsere is, Szűcs Mihály személyében.

Milyen volt a Budapest Parkos koncert? Ti, hogyan éreztétek magatokat? Milyen volt a közönség?

Dáci: Én rendkívül izgultam, amúgy is az vagyok, de most különösen. A Parkban mindig jó játszani, de most nekem új produkcióval színpadra állni teljesen újszerű élmény volt. Egész más a zenekar struktúrája technikai szempontból, mint a Fish!-nél volt, úgyhogy ezeken is külön tudtam parázni, és mind ezek ellenére, annyira szép élményként raktározódott el a koncert, hogy kívánni se tudnék jobb debütálást.

Balázs: Bennem is egy nagyon pozitív élményként van meg a koncert. Mint frontember, én azon tudok parázni, hogy egy új közönség mennyire fog együtt rezegni a zenekarral, és mennyire lesz a szó átvitt értelmében véve kommunikatív. Hálistennek a Tankcsapda közönsége kifejezetten nyitott volt ránk és egy nagyon jó buli kerekedett az estéből.

Srácok, sok sikert együtt, és remélhetőleg hamarosan találkozunk valamelyik koncerteteken. Köszönöm az interjút!

Mi köszönjük!

A zenekar az ősz folyamán az alábbi koncerteken találkozhattok.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.