KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #193

Fémforgács

Újabb hétvége, újabb EP válogatás, újabb finomságok az underground metal hazai és nemzetközi terülj, terülj asztalkájáról. Előételnek egy kellemes, bár kellően súlyos és lassan csúszó hazai kohéziót tálalunk, majd jön egy tüzes, agresszív és pörgős hardcore – tharshcore/fastcore/crossover csemege, amit némi komor esszenciájú post-doom, valamint erős tremoló sikolyokkal megtűzdelt epikus sötétségben párolt kripta szagú cafatokkal folytunk le. Íme, a mai menü! Fogyasszátok.

Kingseeker / Her Highness

Nem tagadom kíváncsian vártam a hazai lassú zenei underground két “éllovasának” is nevezhető Kingseeker és a Her Highness közös mini-lemezét. Bridges to Oblivion címet viselő split-jükre zenekaronként 1-1 tétel került fel, melyek mély, zajos, lassan hömpölygő morózus riffek képében örvendeztettek meg szűk 15 perceben. Az EP a Kingseeker kezdi meg The Unholy Crown of Oblivion című lassan dögönyöző, zajos szerzeményükkel, melyben a post-doom, a sludge, a noise vonalak mellet némi lo-fi hatású black metal zöngemények is feltűnnek. Bár a téma nincs túl gondolva, viszont a hangulata nagyon jó. A Her Highness egy pár másodperces nyújtás után csap bele Pestilential Distress of Burning Bridges tételének kapatos, galoppozós, ciklikusan ismétlődő riffeibe, amik alá egy néhol erősen kaotikusan kapáló dob szekciót toltak. Középtempós rituáléjukból félidőtől egy meglehetősen belassult, poszt-apokaliptikus doom / noise rezgésekbe váltanak át, ami egészen a számuk utolsó percéig kitart. Így mulat a magyar!

True Tough

A True Tough ukrán metal szcéna egyik feltörekvő metal bandája. A zenekar a hardcore valamint a modern metalcore metal vonalán mozog. Nemrég adták ki három dalos Invaders Will Die című EP-jüket, melynek témái első sorban személyes érzésekről és társadalmi problémákról és a hazájukban jelenleg is dúló háborúról szólnak. Zenéjük erős és célratörő, dalaik meglehetősen pörgősek, de egyben hideg és kissé fatalista hangulatúak. Egy igen erős anyag, amiben a metalcore dinamikája mellett a death, a harcore-punk és enyhén black metal hatásaival is érezhetően jelen vannak.

Crippled Fox

That’s Just Life Now címmel adta ki újabb EP-jét a budapesti thrashcore / fastcore / crossover huligán Crippled Fox. A srácok ezúttal sem aprózták el a dolgot, új kislemezüket (ami ha jól tudom sorban a 7.) nyolc kemény és egyben kíméletlen, nyers ősenergiától duzzadó zúzós dalt pakoltak fel közel 7 percnyi játékidőben. Agresszív, mocsok, ahogyan az tőlük megszokott. Nem is szépítem tovább… Speedy Gonzales és kis csapata bitangul lezúzzák az arcunk.

Backbone

Az idén 10 évfordulóját ünneplő post-doom metalos lengyel Backbone október első napjaiban adta ki Voices Of The Void című új EP-jét. A zenekarban a lengyel rock-metal underground jól ismert tagjai találhatóak, akik 2012 végén egyfajta örömzenélésből indították útjára komor atmoszférákkal és nehéz textúrákkal átitatott dalaikat. Új, 3 dalos EP-jükkel zenéjük újkorszakát hirdették meg, ami nem csak felállásukban, de zenei megközelítésükben is változásokat hozott. EP-jükön egy 20 perces orgiát kapunk a post-doom és az amibent / shoegaze / progresszív atmoszférák szentséges, égi fanfárok között zajló aktusából, amik első sorban a Cult Of Luna, Isis, Obscure Spinx hatásaihoz hasonlíthatóak.

Grandeur

Szerintem simán elsiklottam volna az osztrák Grandeur debütáló EP-je mellet, ha a címe nem lenne Aurea Aetas. Ez a név sejtésem szerint sok “régi motoros” hazai black metal rajongó számára igencsak ismerősen csenghet, de most nem Tari sámán a korszakát bőven megelőző raw black vonalas projektjéről lesz szó.  Az egész mögött egy Erech Leleth nevű multi-instumentalista áll, akit olyan más formációiból ismerhetünk, mint az Ancient Mastery, Bergfried, Carathis, Der Toten lebend Schein, Golden Blood, Narzissus, Summer Haze ’99, Order of Ištar és a Haunted Palace. Szóval egy termékeny alkotóról van szó, akinek szóban forgó, eddig egyetlen EP-je 2021-ben jelent meg. Anyagára négy rideg hangulatú, erős tremoló gyakorlatoktól vezérelt, a dallamos epika és a mély depresszió hangjaitól átitatott, gyors, agresszív és nem utolsó sorban impulzív lüktetésű dallal, amik egyfajta koncepciót képeznek halálos megszólalásához.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.