Manowar – Joey DeMaio szerint Odüsszeusz után visszatérnek a metalhoz

Rockvilág.hu online rockmagazin

Eric Adamsék utoljára éppen egy évtizede jelentkeztek új nagylemezzel (The Lord of Steel), azóta viszont egy kissé alibi szaga van alkotói tevékenységüknek. 2014-ben ugye kiadták a ’88-as Kings of Metal újravett, számsorrendileg némileg átvariált változatát, három évvel ezelőtt pedig egy négyszámos EP érkezett, a The Final Battle I, amelyben sajnos több volt a mellébeszélés, mint a lényeg, s amelynek címe alapján egy majdani folytatásra is számíthatunk.

Június 22-én aztán iTunes-exkluzív digitális EP-ként megjelent a Highlights From The Revenge Of Odysseus, a Manowar legújabb EP-je. A Homérosz ‘Odüsszeia’ című eposzán alapuló projekt megvalósításáért a zenekar vezetője és basszusgitárosa, Joey DeMaio nagy erőfeszítéseket tett. Athénba utazott, hogy a hangjáték szereplőinek helybeli színészek adják a hangjukat, és a szövegeket ősi görög nyelven szólaltassák meg. A történet első számú narrátora és egyben főszereplője a neves görög színész, Kostas Kazakos; a hős fiát, Telemakhoszt Kostas fia, az ugyancsak színész Konstantinos Kazakos alakítja; az angolul megírt dalszövegeket pedig nem más fordította ógörögre, mint a Rotting Christ frontembere, Sakis Tolis, aki az EP második tételében, a Telemachus – Part I-ben maga is megszólal. A Manowart pedig jelenleg – sejthetően ezen az anyagon is – Eric Adams és DeMaio mellett a brazil Evandro „E. V. Martel” Moraes gitáros és az Anders Johansson helyére frissen érkezett dobos, Dave Chedrick (ex-Heretic, ex-Hirax stb.) alkotja.

A nyáron megjelent EP az eredeti tervek szerint amolyan ízelítő lett volna a készülő új albumról, a 2012-es The Lord Of Steel folytatásáról. A tervek azonban módosultak. Minderről Joey DeMaio basszer nyilatkozott a Rock Antenne-nek:

„A megjelent zene csak egy hatalmas, grandiózus, még a The Triumph Of Steelnél is nagyobb szabású munka apró részlete volt, amolyan étvágygerjesztő. Ezt sokan nem értették, és azt kérdezték: mi ez a szar? Komolyzene, narrációk… De a zenét úgy komponáltuk, mint annak idején Wagner, és csak megadta az alaphangulatot a jövőre nézve, a nagyszabású munkát illetően, amit tényleg amolyan remekműnek szántunk. Szóval sokan félreértették. Miközben azonban ezt a nagyszabású eposzt tervezgettük Odüsszeuszról, az Odüsszeuszként a narrációért felelős úriember elhunyt. Vagyis most nem tiszteleghetünk előtte ezzel a nagy művel, mivel meghalt, nem fogja tudni élőben előadni velünk. Ezért aztán összetömörítjük a dolgot, és természetesen fejet hajtunk vele a nagy görög történet és Kosztasz Kazakosz, a legnagyobb görög színész élete előtt is. Vagyis a történtek miatt sebességet kellett váltanunk, és most olyan dalokon dolgozunk, amilyeneket a rajongók alapesetben is várnának tőlünk. Nagyszabású, epikus, hosszú, három- vagy négyórás darabok helyett olyan dalokat írunk, amilyenekre szerintem az emberek számítanak a Manowartól: ütős témákat, amil leégetik a szőrt a golyóidról.”

A Manowar egy nagyon rövid részletet már közzétett a munkálatokról, és a tervek szerint már játszhatnak is pár új dalt a jövőre esedékes Crushing The Enemies Of Metal Anniversary turnéján, amely egyszerre ünnepli a Battle Hymns negyvenedik, a Fighting The World harmincötödik, a The Triumph Of Steel harmincadik és a Warriors Of The World huszadik születésnapját. Amennyiben jól értelmezzük Joey nyilatkozatát, a banda a stúdióban is a turnéra berántott Michael Angelo Batióval dolgozik.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a jövő évi turnét már E. V. Martel sem nyomja le, a gitáros személyes okokból úgy döntött, hogy egy ideig felhagy a turnézással. Mivel a Crushing The Enemies Of Metal Anniversary Tour 2023 rajtja vészesen közeleg, így a zenekar sem tétlenkedett, hamar meglett a pótgitáros. Nem is akárki, a zenekar 2023-as bulijain egy igazi virgalegenda, Michael Angelo Batio gitározik majd. A ’80-as években a Nitro soraiban feltűnt, extravagáns gitárjairól és elképesztő gyorsaságáról ismertté vált Batio január 24-én, a csehországi Pardubicében áll majd először színpadra a veterán New York-i heavy metalosokkal.

Ez már a második tagcsere a zenekarban mindössze néhány hónap leforgása alatt, hiszen Anders Johansson dobos nyár elején adta át a helyét Dave Chedricknek. A Hammerfall és Yngwie Malmsteen volt dobosa, Anders Johansson még 2019 tavaszán csatlakozott a Manowar legénységéhez. A svéd zenész 2019 márciusában debütált a bandában a csehországi Brnóban és az ő dobjátéka hallható a The Final Battle címre keresztelt és elvileg három részesre szánt EP első felvonásán. Ha lesz is folytatás, azokon már nem ő fog dobolni, ugyanis családi okok miatt távozni kényszerült a zenekarból. Dave Chedrick személyében már meg is van a pótlás, az aktuális Crushing The Enemies Of Metal Anniversary Tour ’22/’23 turné állomásain a korábban többek között a Ravenben és a Kill Ritualban bizonyított Dave Chedrick csatlakozott a veterán heavy metalosokhoz.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.