Walter Trout: Broken

Hard Rock Magazin

Nem mondhatnám, hogy Walter Trout híján van a kreativitásnak, hiszen az elmúlt 35 évben maximum két év telt el egy-egy albuma között és lám, ezúttal is hű maradt önmagához: a 2022-es ’Ride’ után most is két évvel érkezett a ’Broken’.
In medias res – elnézést, hogy latinnal élek, de ez jutott az eszembe, mert hősünk mindjárt az elején a lényegre tér –, a lemez címadó dalát együtt nyomják Beth Harttal. Egy érzelmekkel teli, csodálatos blues ballada, amit nem tud felülmúlni egyetlen soron következő szerzemény sem. A szöveg inkább Beth sorsát taglalja, mint Walterét, bár igaz – ha másként is –, hogy mindkettejüket megrángatta az élet. Amúgy nem az isteni énekesnő az egyetlen vendég az albumon, hiszen itt van Dee Snider, aki már máskor is bizonyította, hogy nem idegen számára a blues műfaj. Az I’ve Had Enough egy jó goromba nóta, a legkeményebb a lemezen, persze ott van benne a blues íze, de ez inkább hard rock. Trout is, Snider is tiszta erőből énekel, szöveg egyfajta dühöngés beteg világunkról, rendesen odamond a trendeknek. A Bleedben egy tehetséges fiatal herflis, Will Wilde fújja a pofagyalut. A nóta inkább Billy Gibbons stílusa felé húz, el tudom képzelni, ahogy az öreg szakál tépi a húrokat roggyantott térdekkel. Mindjárt ezután egy instrumentális gitárfantázia, a Love Of My Life jön. Csodás, érzelmes pengetést produkál Trout, kinek is szólna, mint imádott feleségének, Marie-nek, aki élete legkritikusabb szakaszában, a májátültetés okozta krízisben is szorosan ott volt mellette. Körülbelül ezek a legkiemelkedőbbek az albumon. Tegyük hozzá, Marie néhány dal szövegében ezúttal is segített hites férjének.

A többi dal sem rossz, mert például kellemes a Courage In The Dark bluestémája, szintén a lírai vonulathoz tartozik az I Wanna Stay, itt egy kicsit úgy kezeli a húrokat, mint Eric Clapton. A zárás, a Falls Apart enyhén modern, enyhén rockos, enyhén pszichedelikus, nem lehet beskatulyázni, mindenesetre szokatlan Trouttól.
Hasonlóan Bruce Dickinson legutóbbi szólóalbumához, a lemez első fele tartalmazza a keményebb dalokat, a második részben inkább a dallamok és a líraibb zenei vonulatok játszanak jelentős szerepet. Walter több dalban is elkalandozik a bluestól, bár olyan messzire nem, hogy hamar ne tudjon visszatalálni.

Ha már a szerkesztésről szó esett, annyit még hozzátennék: nem biztos, hogy a Beth Harttal közös nótával kellett volna kezdeni. Ez ugyanis annyira ütős szerzemény, hogy az utánuk következők közül egy sem tudja felülmúlni, annak ellenére, hogy akad pár kiváló dal. Hogy ezt a fonalat tovább gombolyítsam, én el tudnék képzelni egy Beth Hart-Walter Trout közös albumot. Joe Bonamassa ezt a poént négyszer is elsütötte, de bizonyos, hogy nem ér rá, talán Walternek nem annyira szigorú az időbeosztása. Örülnék, ha szavaim meghallgatásra találnának.
Nincs arról szó, hogy elkapott a katarzis az album hallgatásakor, azonban egy jó színvonalú, természetesen gitárcentrikus album került ki a műhelyből. Meglepetés nincs rajta, de aki szereti Walter Trout muzsikáját, most sem fog csalódni.

Összegzés:

Úgy tűnik, a gitáros stabil egyensúlyra talált súlyos műtétje után. Májátültetése óta ez a hatodik stúdióalbuma és én nem hallok semmi visszaesést (nem mintha ilyet tapasztaltam volna ezt megelőzően). Nem megy bele kísérletezésekbe ezúttal sem, időnként befigyel egy dallamosabb szerzemény vagy egy kis hard rock, de alapjában véve mindig megkapjuk tőle a jó öreg blueszenét, amely rengeteg érzelmet foglal magában.

Pontszám: 8

Megjelenés: 2024
Kiadó: Mascot Label Group
Stílus: blues, blues-rock
Származás: Amerikai Egyesült Államok

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátumok: LP és CD.

Zenészek:
Walter Trout – gitár, ének
Michael Leasure – dob
Jamie Hunting – basszusgitár
Thomas Ross Johansen – billentyűs hangszerek

Közreműködők:

Beth Hart – ének
Dee Snider – ének
Will Wilde – szájharmonika

Dalcímek:

01. Broken (közreműködik Beth Hart)
02. Turn And Walk Away
03. Courage In The Dark
04. Bleed (közreműködik Will Wilde)
05. Talkin’ To Myself
06. No Magic (On The Street)
07. I’ve Had Enough (közreműködik Dee Snider)
08. Love Of My Life
09. Breathe
10. Heaven Or Hell
11. I Wanna Stay
12. Falls Apart

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.