Maynard James Keenan kifejtette, miért tilos a Tool koncertjein videózni

Nuskull Magazin

Ha valaki járt mostanában Tool-koncerten – például két éve a Budapest Arénában, vagy majd most júniusban ugyanott -, vagy esetleg Maynard James Keenan bármelyik másik zenekarának (A Perfect Circle, Puscifer) koncertjén, az biztosan szembesült azzal a szabállyal, hogy az énekes összes fellépésén tilos felvételt készíteni a műsorrol, beleértve a telefonnal való videózást is. Ez többször eredményezett már kisebbfajta balhékat, Budapesten például a biztonsági szolgálat vadászta le a szabályszegőket, de olyan is volt nemrég, hogy maga Maynard kelt ki magából káromkodva, amint telózáson kapott valakit.

Ezek után nem is meglepő, ha néha egy-egy riporter is a frontembernek szegezi a kérdést, hogy mégis mi baja azzal, ha bárki a telefonjával babrál egy koncerten, amire ő a Phoenix New Timesnak adott friss interjújában ezt válaszolta:

Bunkóság. Mármint nem velünk szemben, nekem pont most volt egy fotózásom, nem félek a kameráktól és nem félek a telefonoktól sem. Nekem is van, nagyon hasznos eszköz.

A mögötted állót zavarod ezzel. Ne kelljen már a telefonodon keresztül néznie a show-t. Úgysem fog jól kinézni. Csak az időt vesztegeted. Egyszerűen nem lehet egy telefonnal megörökíteni azt, ami egy adott pillanatban ott élőben történik. Elszalasztod a lehetőséget, hogy valós időben befogadd, ami történik körülötted. A történetmesélés művészetét. Azt, hogy el tudd mesélni, mit láttál, anélkül, hogy rögzítened kellene. Tanítsd meg az agyadat az adott pillanatban élni és meglátni a dolgokat, és legfőképp ne zavard a mögötted állókat. Idegesítő, zavaró, és még minket is zavar [a színpadon]. Szóval csak rakd el a picsába [a telefonod] és nőj már fel! Csak két óra az egész. És a koncert végén általában meg szoktuk engedni, hogy egy dalt le lehessen videózni, így mindenki megkapja a maga kis szuvenírjét.

Előfordult-e olyan, hogy Maynard még egy koncert végén sem engedélyezte, hogy a közönség videózzon?

Persze, mikor tucatjával kell kidobnunk az embereket, akik beképzelt seggfejek és önző faszok. Irritálják a körülöttük állókat. Tudom, hogy szokás felhozni mindenféle kifogásokat, például hogy „az az irritáló, amikor egy csomó embert kidobnak.” Aha. Ezt úgy hívják: következmény. Ha egy színházban csinálod, vagy egy nagyzenekari koncerten, onnan is kiraknak. Ilyet nem lehet csinálni. Próbáld csak meg az operában, mehetsz is haza. Bunkóság. Azért jöttél, hogy megtapasztalj valamit.

Azért fizetted ki a jegyárat, hogy megnézd, mi mit csinálunk, nem azért, hogy azt nézzük, te mit csinálsz.

Szóval ennyi. A Tool június 13-án játszik a Budapest Arénában, az előzenekar a Night Verses, utóbbi alatt még valószínűleg nem fognak kidobni, ha a telefonoddal hadonászol, de amint Maynardék színpadra lépnek, a saját érdekedben jobb, ha nem próbálkozol. Különben könnyen úgy járhatsz, mint az az 57 ember, akiket a legutóbbi alkalommal rajtakaptak és kitessékeltek.

//www.youtube.com/watch?v=wjlF8QFrETU

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Nuskull Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.