Beerzebub: A Szavak Ereje (2022)

rattlead.hu

A magyar nyelvű rap metallal hasonló a helyzet, mint a hazai labdarúgással, vagyis az már kifejezetten jónak számít, ha az adott közegben évtizedenként felbukkan egy-egy tehetséges csapat, de annak is tudunk örülni, ha húsz évente történik ilyesmi. A rap metal ráadásul idehaza sosem volt különösebben népszerű műfaj, arról nem is beszélve, hogy manapság határainkon túl sem igazán van a köztudatban – a Bloodywood-on kívül most így hirtelen nem is tudnék említeni olyan frissebb érkezőt, akire az utóbbi években felfigyel(het)tem volna.

Javarészt az én hibám, hogy csak a napokban akadtam rá a hazai Beerzebub 2022-es EP-jére, hiszen annak idején több fórum is foglalkozott a csapattal, de írjuk nagyvonalúan a tömegtermelés számlájára, hogy eddig elmentünk egymás mellett. A zenekar azóta az összes lehetséges fizikai formátumban kihozta A szavak ereje című anyagot, mely tavaly a Metal.hu jóvoltából egy gyűjteményes CD kiadást is kapott – az utóbbi révén ütköztünk. A borítókép alapján bárki gyanút foghat, hogy a csapat közéleti tematikában utazik, sőt nyakig merül abban. Ez pedig a mai Magyarországon is ingoványos terep. Szövegközpontú, és sokak szerint csak angol nyelven működő műfajról lévén szó, a srácok alaposan megnehezítették a saját dolgukat azzal, hogy magyar nyelvű, ráadásul politikai töltetű gondolatokkal álltak ki. Az akadályokat azonban simán vették, a dalszövegeket sikerült úgy megfogalmazniuk, hogy azok egyszerre lettek szájbarágósak és elgondolkodtatók, közhelyesek és egyéniek. Épp úgy, mint a hazai közélet.

A műfaj természetes velejárója, a trágárság-index sem lett indokolatlanul vagy erőltetetten csúcsra járatva, enélkül is megfelelő hatásfokkal sikerült odamondogatni a címzetteknek. A rímek pedig ülnek. Ha valaki magyar nyelvű rap metal művelésére adja a fejét, elkerülhetetlenül számolnia kell azzal, hogy a zene a hallgatók szemében másodlagossá válik. Nincs is ezzel semmi gond, csak egy újabb műfaji toposzról van szó. Beerzebubék azonban nem elégedtek meg azzal, hogy a régi Downset, Biohazard, Dog Eat Dog vagy Clawfinger témákat öklendezzék fel és azokon kezdjenek kérődzeni. A K-K-K szöveges intrójához tudtukon kívül maguk a főszereplők járultak hozzá egy-egy sokat idézett elszólással vagy kijelentéssel. Az első petárda pedig a Kormány című nótával robban, a vendégénekes, Vörös András hangja annyira karakteres, hogy a dal meg is kapja a maga Ørdøgös, Superbuttos jellegét. A karcos gitárok pedig a mindenkori Prong lemezek soundját idézik. A Korrupt című, nu metalos stigmákat is magán hordozó darabban a Fish! frontembere és Jakab Zoli adogatják egymásnak a mikrofont, a nótában jól kiegészíti egymást az ének-üvöltés kombó, a refrén pedig elsőre fülbe ül. Egyébként minden további dalra jut legalább egy vendégénekes. Az extremitást minden téren a Koalíció című darab maxolja ki, a további nóták közül kiemelést érdemel a korábbi Cadaveres vokalista, Bölcsföldi Zolival elővezetett utolsó előtti darab, a Káosz is. Az eredeti EP-n szereplő hét dal közé egy feldolgozás is be tudott férkőzni. Az SCHC táborához tartozó Liberal Youth zenekar neve metalos körökben talán nem sokat mond, a Hibás világ című daluk szövegileg ugyan burkoltabb, mint a saját szerzemények, de kétségtelenül passzol a koncepcióhoz. Az meg csak egy plusz adalék, hogy a szombathelyiek zenekarvezetője, Berci is szerepel a feldolgozásban. A dalok tehát ütős, tömény és tiszta hangzást kaptak. Közhely, de ettől még idekívánkozik; ebben a műfajban a kinti lemezek sem szólnak jobban. Elképzelhetőnek tartom, hogy egyes hozzám hasonlóan későn érkezett hallgatók épp a mocskot fogják hiányolni a hangképből, de vigasztalja őket a tudat, hogy kárpótlásul a dalszövegekben nagy dózisokban fogják kapni a szennyet.

A két évvel ezelőtti EP-t pedig a felfrissített kiadás apropóján a bónuszokkal együtt sikerült tizenhat tételesre hizlalni. Az extrák között Cadaveres De Tortugas feldolgozás és remix épp úgy található, mint – számomra – ez idáig ismeretlen darabok. Ha A szavak erejét a saját közegében, vagyis a mai rap metal viszonylatában értékelem, akkor öt pontot kell adnom az anyagra. Ha viszont összevetések nélkül, önmagában kell véleményt nyilvánítanom a formáról és a tartalomról, a felvételre akkor is maximális pontszámot kell adnom. Gyors átlagolás után ez bizony öt pont, úgy, ahogy van.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.