Barátok, szórakozás, skandináv mitológia és ivászat – Brothers of Metal interjú

Fémforgács

A 2012-ben alakult svéd heavy/power metalt játszó Brothers of Metal első magyarországi koncertje alkalmából készült a koncert előtt egy rendkívül jó hangulatú, szórakoztató interjú a banda tagjaival, Joakim Lindbäck Eriksson és Mats Nilsson énekesekkel, valamint Pähr Nilsson és Christian gitárosokkal.

Első ízben játszotok Magyarországon – aminek mi nagyon örülünk –, milyen elvárásokkal, benyomásokkal jöttetek a Glory and the Beast turnéra, beleértve Budapestet is és milyen a turné eddig, hogy érzitek magatokat?

Christian: Minden elképzelésünket felülmúló turné ez eddig, rengeteg teltházas bulival, amik egyébként nem kis helyek. Nagyon örülünk, hogy itt lehetünk ezen a turnén, minden remekül meg van szervezve, össze van hangolva.

Hogy választottátok annak idején magatoknak a Brothers of Metal nevet?

Joakim: Nem feltétlenül csak az ugyanilyen című dal (Manowar – a szerk.) alapján választottuk ezt a nevet.
Mats: A kezdetekkor nem is igazán egy bandában gondolkodtunk, csak egyetlen koncert erejéig kellett egy nevet választanunk.
Joakim: Igen, és emlékszem, hogy vicces volt, mert valahogy kellett magunknak valami hangzatos nevet találni – és úgy voltunk vele, hogy a Brothers of Metal jól hangzik, mert nagyon jó barátok vagyunk és mindannyian szeretjük a metalt, így hát ezt választottuk és azóta is itt vagyunk (mindenki nevet).

A banda 2012-ben alakult, nyolcan (!) vagytok és azóta nem volt egyetlen tagcsere sem nálatok, ami nem semmi. Ez nagyon király és tiszteletreméltó dolog, hogy ezek szerint nagyon jól kijöttök egymással és mindenki számára nagyon fontos a banda?

Mats, Joakim: Sajnos nemrég lett egy tagcserénk.
Christian: Én lennék a legfrissebb hús (nevet).
Mats: Sajnos Mikael Fehrm gitárosunk tavaly egészségügyi, hallásproblémák miatt kilépett a bandából, mert nem tudott már velünk élőben játszani. Az előző, Elvenkinges turnén már velünk volt Christian, mint technikus, akiről kiderült, hogy egész jól tud játszani, így csatlakozott hozzánk.
Christian: Igen, már a Covid alatt írtatok nekem, hogy Mikael valószínűleg nem fogja tudni folytatni a turnézást és így nem szeretne a banda tagja lenni, hogy nem tudja teljes értékű tagként ellátni a feladatait, és még mielőtt befejezted volna a kérdésedet, máris igent mondtam a felkérésre (nevetnek). Gyakorlatilag már 2020 óta a bandával vagyok, csak különböző pozíciókban.
Pähr: És igen, mindannyian nagyon jó barátok vagyunk és mindenki számára nagyon fontos a banda fejlődése.
Mats: Természetesen vannak, voltak már konfliktusaink is, de ezek mindenhol vannak és van, hogy ezek is csak még erősebbé kovácsolják a barátságokat, illetve megtanítanak arra, hogy legközelebb megválogasd a szavaidat vagy éppen a stílusodat.

A három énekes felállás már a kezdetektől a banda koncepciójának része volt, illetve hogyan jött, hogy három énekes is legyen a zenekarban? Nem sok bandában találunk három különböző típusú/stílusú énekest – az Amaranthe-t tudnám most hirtelen említeni, de rajtuk kívül nem sok más bandát?

Mats: Igen, először négy vagy öt énekest is szerettünk volna, de a többiek nem akartak csatlakozni (mindenki nevet). Viccet félretéve, a három énekeses felállás, koncepció mögött nincs semmilyen különösebb tervezés, ok, csak úgy jött, hogy barátok zenélnek együtt, bandát alapítanak és legyen akkor három különböző énekes is.
Christian: Ugyanezen okból kifolyólag van három gitáros is a bandában. De úgy gondolom, hogy ez segítség a dalok – zene, dalszövegek – írásakor, hogy az adott rész kihez illik a legjobban az adott dalban, ami egy kreatív dalszerzési folyamatot is eredményez.

Hogy megy a dalírás folyamata nálatok? Együtt írjátok a dalokat, mindenki hoz ötleteket, vagy vannak fő dalszerzők, szövegírók?

Mats: Ez eléggé változó. A következő lemezünkön a legtöbb dal zenei részét Ylva (Eriksson énekesnő) és Dawid (Grahn gitáros) írták, de mindannyian kivettük valamilyen szinten a részünket a dalszerzésből. Ez teljes mértékben dalfüggő is, de nagyrészt Dawid és Ylva írják a dalokat. A lezárások és a járvány alatt mi is elsődlegesen elektronikusan kommunikáltunk egymással, ha valakinek eszébe jutott valami jó téma vagy riff, azt felvette, átküldte a többieknek, aztán online átbeszéltük az ötleteket és amiket a legjobbaknak gondoltunk, azokból állítottuk össze a dalokat. A dalszövegek legnagyobb részét pedig a három énekes, Ylva, én és Jocke írjuk közösen.
Christian: Igen, gyakorlatilag közösen döntjük el, hogy az adott témák közül melyek legyenek végül felhasználva a dalokhoz, illetve ha valakinek van egy jobb, más vagy kiegészítő ötlete, azokat is megtárgyaljuk.

A dalaitok fő témája, koncepciója a skandináv mitológiához, a vikingekhez, stb. kapcsolódik. Mi ihlette e koncepciót, témaválasztást?

Joakim: Az első dal, amit megírtunk, Thorról szólt (Son of Odin a Prophecy of Ragnarök lemezről – a szerk.), aztán megtetszett nekünk ez a téma, felmentünk Mikael lakásába és elkezdtünk ötleteket gyártani a többi dalhoz, komolyabb koncepció, tervek nélkül. Alapvetően is szeretjük a skandináv mitológiát, rengeteg történetet meríthet az ember belőle.
Mats: Igen, a dalaink két fő témája a skandináv mitológia és a heavy metal (mindenki nevet). Szinte mindannyian a skandináv mitológia történetein nőttünk fel, viszonylag könnyen tudunk témákat írni ezekhez a történetekhez, meg hát svédek lévén közel is áll hozzánk ez az egész.
Christian: Gyakorlatilag egy soha ki nem fogyó ötleteket, témákat szolgáltató koncepció ez, dalszövegileg mindenképp.

Emlékszem, amikor 2017-ben berobbantatok a Prophecy of Ragnarök debütáló lemezetekkel, szinte lehidaltam és az első számtól az utolsóig minden percét imádtam. Aztán 2018-ban leszerződtetek az AFM Records-hoz – aminek nagyon örültem, és ők is kiadták a lemezt többféle formátumban. Utána, 2020-ban pedig jött a folytatás, az Emblas Saga, ami legalább olyan jó album lett, mint a debüt. Emlékeztek még, milyen fogadtatása volt a két lemeznek, meg vagytok/voltatok elégedve velük?

Mats: Úgy gondolom, hogy egyikőnket sem igazán érdeklik a kritikák.
Pähr: Így van, szinte sosem olvasunk kritikákat.
Joakim: Persze, annak örülünk, ha jókat írnak a lemezeinkről vagy dalainkról, illetve ha felkerülünk valamelyik ország valamilyen zenei listájára.
Mats: Igen, Svédországban egészen az első helyig menetelt az Emblas Saga.
Christian: Szerintem viccesebb olvasni a negatív kritikákat (nevetnek).
Mats: Igen, amikor olyanokba botlunk esetleg bele, hogy ez olyan zeneileg, mintha finganának meg szarnának és azt rögzítenék (mindenki nevet). Ezeket és az ehhez hasonló baromságokat vicces olvasni. De egyébként engem egyáltalán nem érdekelnek a kritikák, nem másoknak csinálok zenét, hanem a magam szórakoztatására és azoknak, akiknek még esetleg tetszeni fog. Véleményem szerint egy zenésznek nem szabad túlságosan azon aggódnia, görcsölnie, hogy vajon az, amit csinál fog-e az embereknek tetszeni vagy sem. Csináld azt, amit te szeretsz, ami neked tetszik, és ha másoknak is fog, az egy király dolog, de ne más embereknek akarj megfelelni és úgy zenét készíteni.

Az Emblas Saga lemezetekről készült lemezajánló/kritika a Fémforgácsra, 90%-ot adtam rá (9/10-et), mert nagyon tetszett és szerintem egy kiváló album lett.

Brothers of Metal: Nagyon szépen köszönjük, hogy időt fordítottál a lemezünkre és nagyon örülünk, hogy ennyire bejött!

Vannak olyan dalok egy-egy album készítésekor, amivel úgy vagytok, hogy mindenképpen szeretnétek klipet hozzá csinálni, vagy hogy mindenképpen szeretnétek majd játszani koncerten? Ezeket mi alapján választjátok ki?

Joakim: Szinte minden számot szeretnénk élőben játszani, de nem tudunk. Nekem is megvannak a kedvenceim, de vannak dalok, amiket nem olyan könnyű élőben előadni, de hasonló lehet a helyzet például a gitárokkal is.
Christian: Igen, a gitártémák egy részét egy olyan ember írta, aki nem gitáros és emiatt előfordulhatnak olyan részek, amiket eredetileg nagyzenekarra írtak, így ezeket elég nehéz pontosan eljátszani élőben. Mindenképpen valamilyen szintű kihívást jelentő feladat ezen dalokat játszani élőben, de olykor van, hogy csak „chillelni – pihizni” szeretnénk a színpadon.
Mats: A klipek terén pedig általában szavazást tartunk, hogy melyekről gondoljuk, hogy jó klipet lehetne rá csinálni. Nem feltétlenül mindig a legközkedveltebb dalokra esik a választás, hanem azokra, amikről mi úgy gondoljuk, hogy lehet rá egy jó klipet csinálni. Eddig szerintem egész jó dalokra készítettünk klipeket.
Christian: Koncerteknél az egyik legfontosabb szempont, hogy az énekeseknek bírniuk kell a teljes showt és a teljes turnét. Ha például az egyik énekesünk túlhajtja, túlénekli magát vagy beteg lesz turné alatt, nem sok mindent tudunk tenni, míg ha nálam elszakad egy gitárhúr, kicseréljük és kész. Az énekesek és a hangjuk a legfontosabb a turnékon, mert a hang is egy hangszer, ha így nézzük, amit nehéz turné közben jobb állapotba hozni.

Vannak kedvenc dalaitok az eddigi két lemezetekről, szerintem mindenkinek vannak kedvencei? Számomra például az Emblas Saga abszolút kedvence a Chain Breaker és a Kaunaz Dagaz, a debütről pedig a Defenders of Valhalla és a címadó dalok.

Mindannyian: Ez egy nagyon nehéz kérdés.
Pähr: Nekem is az egyik kedvencem a Prophecy of Ragnarök.
Joakim: Én más dalokat szeretek élőben játszani és másokat lemezről hallgatni. Nagyon tetszik az Emblas Saga címadó dala, szerintem még próbálni sem próbáltuk egyszer sem, nemhogy játsszuk.
Christian: Nekem az egyik kedvencem a Weaver of Fate, imádom azt a dalt és baromi jó lenne, ha játszanánk majd élőben is.
Mats: Számomra is az Emblas Saga címadó dala tetszik az egyik legjobban, a Prophecy of Ragnarökről nagyon szeretem a Gods of Wart és szintén a címadót.

Mindkét lemezetek borítójának munkálataiban részt vett a méltán egyik leghíresebb magyar grafikus, Sallai Péter, a Bornholm frontembere, aki csodálatos borítókat készített mindkét koronghoz. Hogyan találtatok rá Péterre és milyen vele a közös munka?

Pähr: A kiadónkon, az AFM Records-on keresztül kerültünk vele kapcsolatba és szerintünk is nagyon tehetséges művész.
Mats: Így van, ő csinálta a soron következő, harmadik lemezünk borítóját is.

2020 azért már elég régen volt, mikorra várható a banda harmadik nagylemeze? Vannak már előkészületek vagy tervek ehhez kapcsolódóan? Két kislemezdal már megjelent 2022-ben – The Other Son of Odin és a Berserkir, ezek várhatóan rajta lesznek a következő albumon, amit hátha már idén hallgathatunk?

Mats: Igen, a harmadik lemezünk remélhetőleg idén valamikor ősszel fog megjelenni. Már készen vannak a munkálatok, a borító is, ami a szövegkönyvekkel együtt nemsokára megy a nyomdába. Szerintem ott fogjuk folytatni ezzel a harmadik albummal, ahol az Emblas Sagával befejeztük. A számok többsége továbbra is a skandináv mitológiához kapcsolódik, míg néhány a heavy metalhoz (nevetnek). Mindenki számára lesznek neki tetsző dalok a korongon, mint például az általad is említett Berserkir, lesznek rajta tempós, gyors számok, a ’80-as évek ihlette dalok, ballada is, de természetesen a Brothers of Metal stílusjegyeiről nem megfeledkezve. Igazából nem volt könnyű megírni az albumot – részben a Covid miatt, részben pedig azért, mert időközben elveszítettük a stúdiót, ahol a dalokat gyakorolni tudnánk és időbe telt új stúdiót találnunk. Úgy gondolom, hogy majd a negyedik lemez megírása és kiadása könnyebben és gördülékenyebben fog menni. Néhány hónapon belül megkezdődik az új lemezünk promótálása, a promók kiküldése például nektek is.

Oh, most csak még izgatottabb lettem (mindenki nevet).

Az új lemez megjelenését követően pedig nagyon jó lenne egy headline európai-turné, melynek keretében remélhetőleg Budapestre is visszajöttök, mert nagyon jó lenne.

Brothers of Metal: Nagyon reméljük mi is, hogy így lesz, legyetek türelemmel és így lesz (nevetnek).
Mats: Ha minden úgy alakul, ahogy szeretnénk, akkor egy éven belül újra játszunk majd Magyarországon.

Befejezésül üzennétek valamit a magyar rajongóknak így a koncert előtt?

Brothers of Metal: Nagyon várjuk és nagyon izgatottak vagyunk, hogy Magyarországon játszhatunk végre, ez lesz az első alkalom, így nem nagyon tudjuk, hogy mire számítsunk. Remélhetőleg sok metalos lesz a közönség soraiban és mivel ma szombat van, így szinte garantált a jó buli és a jó hangulat. Ti magyarok szeretitek a sört?
Természetesen (nevetünk).
Brothers of Metal: Akkor semmi gond nem lesz (mindenki nevet).
A sör mellett nagyon szeretjük a pálinkát is.
Brothers of Metal: Az micsoda (nem feltétlen tudták mindannyian, hogy mi az – a szerk.)?

És itt beszélgettünk még egy kicsit a pálinkáról, illetve amit ajándékba adtunk, arról is. Utána pedig még a zenéről és egyéb dolgokról, nagyon közvetlenek és jó fejek voltak a srácok. Nagyon élveztük az interjút!

Köszönjük a lehetőséget Giulia Wyrd Svartskog turnémenedzsernek, Joakim Lindbäck Eriksson és Mats Nilsson énekeseknek, Pähr Nilsson és Christian gitárosoknak, az AFM Records-nak, a Concerto Musicnak és az egész Brothers of Metal csapatnak!

Köszönet Csvorics Tibornak az interjúban végzett közreműködéséért!

Képek, fotók: Brothers of Metal hivatalos facebook-oldal, saját

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.