KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #206

Fémforgács

EP sorozatunk ezen válogatása ismét a hazai és a nemzetközi underground zenék széles palettéjáról merítettünk. A kínálat az OSDM-től, a metallic hardcore, a modern metalcore-on át egészen a klasszikus heavy metal dallaiig terjed. Reméljük mindeni talál rajta kedvére valót.

Savage

A holland OSDM vonalas Savage bemutatkozó demóját pont azt a halálos, áporodott szagú kripta szennyet hozza, amit mindig is szerettem. DEMO I című kiadványukra három mocsok tétel került fel, melyek a ’90-es évek érájából táplálkoznak. Mondhatnám, hogy könnyű dolguk volt hiszen hazájukban olyan csapatok taposták ki a műfaj nyomvonalát, mint az Asphyx, a Pestilence, a Xenomorph, vagy a Gorefest, hogy csak az ismertebbek közül említsek. A Savage egy az egyben tovább viszi a holland death metal hagyományait, amik még a ’90-es években sötét katakombáiban fogantak. Olyan mintha egy régi ismerőst hantolnánk ki a földből. Rohadás szagú és büdös, de mégis örülünk neki.

Gaijin

A Gaijin egy modern metallic hardcore banda a napfényes Floridából, aki erős slam és nu-metal behatásokkal operálnak. A csaj-frontos banda valamivel több mint 11 perces, 5 dalos Third Impact EP-jén nem igazán szerénykedik a torok mélyről feltörő disznószerű röfögésekkel, hörgésekkel – egyem a hangszálait Port Charlotte kisasszonynak, aki ezeket a finomságokat kisajtolja magából. Zeneileg valahol a slam, a groove, a hardcore és a nu-metal hatásainak erős, egyedinek is mondható crossover keverékét hozzák, melyeknek köszönhetően egész végig egy keményen lüktető, agresszív dinamikát visznek végig.

Putrefacta

A brazil származású goregrind Putrefacta egy 10 számos EP-vel lepte meg a műfaj rajongóit, ami valójában nem más, mint egy válogatás. Repulsive Regurgitations című anyagukra ugyanis a 2023-as év során, a Defunto, a Gangrene Discharge és a Petiot zenekarokkal kiadott split-lemezeinek dalait gyűjtötték egy csokorba, amik egy finom remix és újramasterizálást kaptak. Mi tagadás, egy meglehetősen fajsúlyos belezést kapunk tőlük összesen 15 percben. Tömény, mocsok, vérhányás.

Fear The Fate

A Fear The Fate egy friss svéd heavy metal projekt, amit Ivan Castro (Enemy Awake) és Belinda Blomqvist hívott életre, azzal a céllal, hogy műfaj új változatát kínálják. Fight the Fear címet viselő debütáló kislemezükre négy, a klasszikus heavy metal lapjaiból felépített dal került fel, melyek magukon hordozzák a műfaj súlyát, dallamosságát, a heavy-doom (Candlemass) ólmozott riffeit, valamint a modernebb groovy elemek ötvözetét. Az EP heavy metal rajongóknak kötelező darab, különösen azoknak, akik kedvelik a svéd metal egyedi ízét.

D \ S C O R D

December végén kiadott Phobia című új EP-jével bő egy évnyi csendet tört meg a miskolci D \ S C O R D zenekar. A metalcore vonalán mozgó csapat hat tételes kislemezére 4 angol, valamint két magyar nyelvű dalt tett fel, meglehetősen intenzív lendülettel. Mindemellett nagy hangsúlyt fektettek a dallamosságra, valamint a technikás megoldásokra – értem itt elsősorban az erős groove-riffekkel együtt dolgozó, egymást kiegészítő remekül sikerült szólóikat, valamint a dallamos gitár kiállásokat. Minden daluknak meg van a maga dinamikája és a mélyen égő depressziós hangulata is. Itt jegyezném meg, hogy magyar nyelven igen érdekes metalcore-t hallgatni, de nagyon jól működik.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.