Ihsahn – Kétféle verzióban érkezik az új lemeze

Fémforgács

2024. február 16-án adja ki új szólóalbumát Ihsahn. Albuma Ihsahn címmel fog megjelenni a Candlelight Records kiadásában. A legendás Emperor frontembere, főzeneszerzője újraírta az epikus extrém zene szabálykönyvét. Hamarosan érkező lemez kétféle változatban fog megjelenni, a hagyományos metal változat mellet nagyzenekari verzióban is kijön. Első előzeteseként Pilgrimage to Oblivion című dalára készült videója ismerhető meg.

A Pilgrimage To Oblivion meglehetősen közvetlen bevezetésként szolgál az album átfogó zenei és konceptuális aspektusaihoz. A dalszövegek egyenesen a történetbe mennek bele, a klip pedig az első a teljes történetet bemutató videók sorában. 16 éves korom óta átlagosan minden második évben kiadok egy nagylemezt. És ez adott némi lehetőséget arra, hogy különböző alternatívákat fedezzek fel. Így a nyolcadik nagylemezemen arra gondoltam, hogy ’rendben, hogyan kellene megcsinálnom azt, amihez a legjobban értek, de közben tízszer magasabbra emelem a lécet’.

Amit csinálok, annak a középpontjában a black metal áll, az extrém torzított gitárok és sikolyok, de a legkorábbi Emperor-felvételek óta hallani lehet, hogy a billentyűs részeket olyan klasszikus filmzenék befolyásolták, mint Jerry Goldsmith, John Williams, Bernard Herrmann, John Carpenter művei, és így tovább.” – mondta Ihsahn..

A Pilgrimage to Oblivion nagyzenekari verziója az alábbiakban hallgatható meg.

Ezzel a kiadvánnyal szerettem volna mélyre ásni zenei hátterem lényegi elemeibe; black/extreme metal és az orchestra, valamint a filmzene iránti szerelmem. Tehát azzal a szándékkal álltam hozzá az íráshoz, hogy az anyagot a maga teljes metalos kifejezésmódjában mutassam be, de a zenekari részeket is úgy rendezzem el, hogy azok egymástól függetlenül is működni tudjanak. A filmes inspirációnak megfelelően a zene és a szövegek két párhuzamos narratívát követnek, végig visszatérő témákkal.  A fő sztori a metal változatban jelenik meg, míg a másodlagos történet a zenekari változatban gyökerezik, bár belevérzik a fő történetbe.

Mondhatni kísérletet tettem arra, hogy a teljes produkció struktúráin belül írjam meg a filmzenét, lehetővé téve számomra, hogy lényegében ugyanannak a zenének különböző, és néha ellentétes változatait fedezzem fel. Végül az összes zenét zongorás rövid partitúraként írtam meg, és értelemszerűen egy tipikus bandára és egy nagyzenekarra hangszereltem, ügyelve arra, hogy minden összhangban legyen egymással.

Ihsahn – Ihsahn

(Candlelight Records)

1. Cervus Venator
2. The Promethean Spark
3. Pilgrimage to Oblivion
4. Twice Born
5. A Taste of the Ambrosia
6. Anima Extraneae
7. Blood Trails to Love
8. Hubris and Blue Devils
9. The Distance Between Us
10. At the Heart of All Things Broken
11. Sonata Profana

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.