A múlt és jelen csillagai egyszerre ragyogtak: The Flower Kings – A38 Hajó, 2023. 10. 11.

Hard Rock Magazin

Évfordulósra sikeredett a Flower Kings koncertje, mert az első budapesti fellépésükre majdnem pontosan 20 évvel ezelőtt került sor a néhai Mega Pubban, de azóta felléptek a szintén néhai E-Klubban 2006-ban és 2012-ben az A38-on, de azóta 11 év telt el. Remek időzítés volt, egy új koncerttel ünnepelhettük az első magyarországi show jubileumát.

Az említett évtizedes kihagyás nem volt eseménymentes, rengeteg dolog történt a csapattal. Harmincéves működésük alatt nem az első eset, hogy új zenész tűnik fel soraikban, így volt ez most is. Az A38-ra egy új és visszatérő alapító tagokból álló ötös tért vissza.
Az utóbbi években a Flower Kings sokat dolgozott, 2019 óta 4 stúdióalbumot adtak ki, az utolsó a szeptemberben megjelent ’Look At You Now’, de Roine Stolt emellett még a korai lemezek újrakiadásán is dolgozott, tavaly május óta 10 lemezt hozott ki ismét az Inside Out Music CD-n és vinyllemezen. Bár sok éve járok már koncertekre, de ilyen gazdag merch pultot én még nem láttam, mint amivel most a Flower Kings készült. Csodálkoztam is, hogy tízes nagyságrendben volt náluk vinyl és legalább annyi album CD-n is, de aki a legutóbbi Transatlantic-koncertfilmet kereste, az is szerencsével járhatott. Pazar látvány volt, a koncert után a hazai közönség meg is látogatta a standot, sokan szerezték be kedvenc régi kiadványaikat, vagy épp a legújabbat.

Az A38 fedélzetére kicsivel a kapunyitás előtt értem, nem sokat kellett várni, 19 óra után picivel már ott voltunk a hajó gyomrában, a koncert pedig 20 óra magasságában kezdődött. Az első dal után Roine Stolt azt magyarázta, hogy most olyan műsorral készültek nekünk, amelyben a legújabb dalaik mellett a legrégebbieket vették elő. 16 lemezzel a hátuk mögött a saját elmondása szerint sem könnyű egy koncertműsort összeállítani, hiszen van olyan, aki a korai műveiket szereti, van, aki a 2000-es évek második felében születetteket, de az újakat meg nem szabad kihagyni. Én személy szerint örültem, hogy a korai lemezeikre fektették ez alkalommal a hangsúlyt, bár nevében a ’Look At You Now’ promóciós koncertsorozatának része volt ez. Az estén elhangzott 10 műből 3 dal származott a friss albumról, 3 a ’Stardust We Are’-ról, a ’Paradox Hotel’-ről 2, míg a ’Flower Power’ és a ’Back In The World Of Adventures’-ről 1-1.

Roine és zenekara kiváló formában érkezett a Hajó színpadára, de ami az ő esetükben fontosabb, hogy örömmel és szívvel zenéltek nekünk bő 2 órán keresztül. A műsor elején egyértelműen Roine volt a főszereplő, aki énekével és gitárjátékával is uralta a színpadot, állandó partnere, Hasse Fröberg csak a műsor végén kapott nagyobb teret. A hazai közönség viszont először találkozhatott az újoncnak számító Mirko De Maio dobossal, Lalle Larsson billentyűssel és a visszatérő alapító taggal, Michael Stolt basszusgitárossal.
Az olasz dobos, Mirko De Maio nagyon precíz volt, egy pillanatra sem volt olyan érzésem, hogy „szét akarta volna verni”, túl akarta volna dobolni a dolgokat. Látszott rajta, hogy koncentrált, a váltásokkal teli zenében otthon volt. A piros és fekete színben pompázó felszerelése látványnak sem volt utolsó.

Michael Stolt bár alapítója volt egykor a zenekarnak, csak a 2022-es ’By Royal Decree’ munkálatai óta aktív tagja ismét a bandának. Játéka nem a látványosságról szólt, hozta a kötelezőt, azonban azt teljes szívvel és odaadással. Roine testvéreként biztos alapként szolgált az előadáson. Ő is több évtizedes zenei karrierrel rendelkezik, de azért a dalokról készült feljegyzések ott voltak egy kottaállványon kitéve neki. Akik a színpad előtt álltak, ezt tökéletesen láthatták.
Az est legnagyobb meglepetése azonban a billentyűs poszton a legfrissebb TFK-tag, Lalle Larsson volt. A svéd zongorista és zeneszerző otthonosan mozog a progresszív rock stílusában. Az est alatt két alkalommal kapott önálló perceket, itt azért kiderült, hogy a dzsesszel és a modern zenei vonallal is tisztában van. Az est 10 dalos programját tökéletesen uralta, személyiségét is hozzá tudta adni a műsorhoz. Nem hittem volna, de az ő játéka be tudta tölteni azt az űrt, amelyet Thomas Bodin hiánya hagyott. Visszakanyarodva a jelenlegi billentyűshöz, Lalle személyében és szakmai tudásában is tökéletes választásnak bizonyult. Remélem, a jövőben is tagja marad a formációnak és a ’Look At You Now’ lemezt követően is még sokszor hallhatjuk őt játszani!

Hasse Fröberg nemcsak gitárosként, de énekesként is legalább annyira fontos ebben a zenekarban, mint Roine Stolt. Hasse a műsor elején második énekesként és vokalistaként szerepelt, de ahogy haladtunk előre a műsorral, úgy kapott egyre nagyobb szerepet. Számomra a csúcspont a Stardust We Are volt, aminek nagyon örültem, hogy élőben is meghallgathattam, de Hasse csak a ráadásként elhangzó Paradox Hotelben volt első számú énekes. Az ő szerepvállalása a mai napig kulcsfontosságú egy-egy lemezen, sajnos a pár hete megjelent 16. albumon azonban háttérbe szorult. A korai lemezeken, mint a ’Stardust We Are’, vagy épp a ’Flower Power’, az egyensúly még megvolt közte és Roine közt, egészen a ’Paradox Hotel’-ig. A 2019 óta érkezett anyagokon viszont Roine a főszereplő.
A ’Look At You Now’ szerzeményei közül szinte csak a promóció során kislemezként is bemutatkozó Beginner’s Eyest és a The Dreamet hallhattuk. A műsor vége felé aztán felcsendült még a Day For Peace is, melynek klipje csak mostanra készült el, amit így friss emlékekkel örömmel fogadtam. Roine szóban is kiemelte nekünk, de a videó jeleneteiből is jól látható, mennyire fontos az nekünk és más európai emberek számára is, hogy biztonságban élhessünk.

Kevés olyan zenekar van, mint a Flower Kings. Nemcsak a harmincéves karrier alatt született remek albumok mondatják ezt velem, hanem az a megtapasztalt alázat, amivel a színpadon zenéltek. Ez a fajta progresszív rock kevés embert mozgat meg, de az ő esetükben a szív és lélek a fontos, ami az A38 színpadán tapintható volt. Ez az öttagú csapat a bő kétórás koncert után emberségből is kitűnőre vizsgázott! Alig tíz perccel az utolsó hangok után mindenki ott volt a bevezetőmben említett impozáns merch pultnál. Dedikáltak, fotózkodtak egészen addig, amíg igénye volt rá a hazai rajongóknak. Nagyszerű élmény volt őket erről az oldalról is megismerni!

Ghost Of The Red Cloud / Garden Of Dreams / Beginner’s Eyes / Church Of Your Heart / Big Puzzle / The Dream / Day For Piece / What If God Is Alone / Stardust We Are // Paradox Hotel

Szöveg: Kárpáti Szabolcs
Képek: Dzsó
Videó: Balázs Adrienn
Köszönet a lehetőségért a Livesoundnak!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.