Stardust lemezbemutató – interjú

Fémforgács

Egy újabb izgalmas hármas bulira kerül sor 2023. október 27-én, a Barba Blue Stageben. Ezúttal a dallamosabb, még valamiképp underground hazai zenekarok fellépésével. A három banda, a Mürderhead, az End of Paradise és a Stardust egészen eltérő pályán jár. Utóbbi két banda lemezbemutatóra készül. A melodic metal, AOR és heavy rock stílusban nyomuló Stardust az első teljes lemezbemutató lehetőségére – kiderül majd miért – készül. A heavy/power End of Paradise pedig, ha nem is ilyen debütre, de friss, megjelenés előtt álló, minden korábbinál változatosabb lemezéről már több számot is hallhatunk. Az esemény bemutatására most a Frontiresnél második albumát megjelentetett Stardust frontemberével Horváth Ákossal beszélgetünk a Fémforgácson. Ami azt illeti tényleg nem interjúra került sor, annyira oda-vissza beszélgetéssé vált ahogy a magunk (ők, mint zenekar és én, mint rajongó) várakozásairól beszélgettünk.

Hogyan jött az ötlet, hogy ez a három zenekar lépjen fel a lemezbemutató koncerteteken? Hiszen nem hasonló stílusban játszotok… persze vannak közös szálak, és a stílusában erőteljes megszólalás.

Horváth Ákos: A terv az egyszerűen az volt, hogy csináljuk egy jó bulit. elkezdtem a szervezővel beszélgetni. tőle is érkezett az az ötlet, hogy olyan koncertet csináljunk, ahol többféle stílus is megjelenik. A Mürderhead egyfajta zúzós rock’n’rollt képvisel. A klasszikus metalt az End Of Paradise hozza. Mi pedig a magunkéval jövünk. A lényeg, hogy jó sokan legyünk, jó bulit csináljunk. minél több hallgatót hívunk el.

Amúgy a második lemezen sokkal inkább jellemőz a metal hangulat sokkal karcosabb, mint az előző.

Á: Igen, jól mondod, nem áll messze tőlünk. Nekem gyerekkorom óta, alapból is metal gyökereim vannak. A második lemeznél szerettem volna olyan témákat is felhozni, amik régóta bennem voltak. Noha az első lemezre is csempésztem ilyen témákat, a Runaway-ben és a Heartbreakerben, az új lemezen jobban előtérbe kerültek ezek a zenei motívumok.

Nem lehet véletlen azt sem, hogy az új gitárosotok is játszott már eltérő stílusban. Ő korábban a Mürderheadben gitározott.

Á: Igen, ez a másik kapcsolódó pont a hármas koncerttel. Egyszercsak eszembe jutott, hogy az új gitárosunk Zoli korábbi zenekara a Mürderhead tök jó ötlet lenne harmadik zenekarnak. Jó lett volna egy kis rock’n’roll bulihangulat, amit a Mürderhead tudna hozni. Akkor kerestük meg Ákost (őt is így hívják), aki nagyon szívesen igent is mondott, volt kedve a bulihoz.

Az idén már országszerte játszottatok pl. a Mobilmániával. Most így tovább tágíjkátok a hallgatóság körét, igaz?

Á: Abszolút. Egyre több ember jön oda hozzánk és kapjuk az üzeneteket is, hogy nagyon tetszik nekik a zenénk, attól függetlenül, hogy angolul éneklünk. Az az általános fenntartas, hogy Magyarországon magyaron kell énekelni nem feltétlen igaz, de ettől független teljesen megértem azokat is akik azzal jönnek oda, hogy nagyon bírnak minket, de ez vagy az a dal tök jó lenne magyarul. Viszont a Stardusttal mindíg is az volt a célunk, hogy angolul énekeljünk

Igen, ha ma itthon kisebb is az érdeklődés az angol nyelvű dallamosabb rock/metal iránt, ez, szerintem változik. Ahogy a nemzetközi trend is hömpölyög be a csatornákon, és ahogy minden stílus egyszerre él. Egyfajta revival-t élünk meg…

Á: Igen, pontosan ezt érzem én is. Úgy látom az általános trend és a közizléstől független, az emberekben van igény a minőségre és jóra. És nem gondolom azt, hogy feltételül magyarul kell énekelnünk ahhoz, hogy megértsenek. Az ACD/DC, a Metallica is angolul énekel, az egész Föld imádja őket és nem mondják azt például Romániában hogy nem mennek el rájuk, csak mert nem énekelnek románul [nevetés]!

Mennyire izgalmas az, hogy ez lesz a Kingdom of Illusion első hivatalos bemutatója, a valódi premier?

Á: Igen, azért is izgalmas számunkra, mert az első lemezünket a pandémia megjelenése miatt nem tudtuk sem rendesen megturnéztatni, sem egy igazi lemezbemutatót tartani.

…ja, a diákok jó része március 15-re költözött haza a kollégiumokból, kezdődött a lezárás…

Á: …igen és ez ellen sajnos semmit nem tudtunk tenni. A második albumnál ez már teljesen másképp történt. Nyugodt körülmények között tudtuk felvenni az új lemezt is, a Mobilmánia mellet pedig meg is tudtuk turnéztatni. De ez a közelgő alkalom a számunkra a legfontosabb esemény!

Olyannyira készültök – láttam egy közösségi oldali képet erről -, hogy volt már színpadi próba is?

Á: Igen, folyamatosan próbálunk és készülünk. Kérdésedre visszatérve, ez a buli tényleg rólunk fog szólni, készülünk vizuáltechnikával, látvánnyal, másfél órás koncert lesz. Nagyon várjuk, a zenekar e hónapban lesz 8 éves, ami nem kis szám és szeretnénk most rendesen megadni a módját!

Figyelem, ahogy többesszám első személyben beszélsz. Eszerint az egész zenekar ráhangolódott már?

Abszolút és képzeld, jönnek rajongóink külföldről is. Több svéd rajongónk is jelezte, hogy ott lesznek a bulin. Amit pedíg még soha nem mondtam sehol, hogy Fészek gitárosunk az egyéb tevékenységeinél fogva sajnos nem tudta megfelelő tempóban folytatni nálunk, ezért el kellett búcsúznunk egymástól. A barátságunk megmaradt, tiszteletbeli tagként tartjuk számon őt és bármikor szívesen látjuk… a buliban is ott lesz mint vendég. Liptay Zolit, az új gitárosunkat viszont a koncerten  fogjuk hivatalosan köszönteni és bejelenteni.

Várjuk hát közösen a koncertet. Köszönjük a beszélgetést!

Én is köszönöm!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.