Barangolás a Magyarországon fellelhető középkori műemlékek között I.

rattlead.hu

hédervári várkastély

“Ó idők emlékei, melyeknek látása lelki épülést és szellemi frissességet tesz rajtunk, midőn őseink
előtt is tisztelgénk.”

A metal zene rajongáson túl van még néhány olyan megszállott hobbim, melyekkel képes vagyok sok időt eltölteni és amik igazi feltöltődést adnak. Az egyik ilyen a középkori műemlékek felkutatása, felkeresése. Sokszor álmodozunk róla, vajon hogyan élhettek őseink, milyen lehetett egy-egy város, vagy épület, miközben nem is gondoljuk, hogy mennyi olyan csodás műemlék maradt ránk a múltból, amely egy az egyben, mint egy időkapu segít minket visszarepíteni a korai időkbe.

A magyar királyságot, mely a XI. Század óta hagy kőből emelt emlékeket maga után, számos nagy sorscsapás érte, a Kárpát medence műemlékei megszenvedték a tatár, a török, a német/ Habsburg uralmát és dúlásait, de megsínylették a köznép mindennapi igényét a könnyen kitermelhető építőanyagra, mikor is komplett várfalakat, kolostorokat hordtak el. De megszenvedte a török utáni idők barokkosodását is, amikor az újjáépítések új divat szerint történtek már meg, és a romos román vagy gótikus templomok “avittságát” pompás, de szabványos és néhol nagyon is unalmas barokk stílusjegyekre váltották.

És mégis, ezek ellenére is hemzseg a Kárpát medence, de még kis hazánk is a csodálatos műemlékektől, amik állták az ezeréves dúlások viharát. Ezek zöme vár, vagy várrom, de leginkább templom, vagy kolostorrom, amiknek felkeresése nekem bizonyosan nagy katarzist jelent, de talán másoknak is. Például főszerkesztőnknek Németh Petinek is, aki felkért engem, hogy ezt a mániámat osszam meg azon olvasóinkkal, kikben van érdeklődés az efféle turizmus iránt.

Nem szeretnék unalmas lenni, hisz ez nem metal, ezért nem lesz alapos, minden műemlékre kiterjedő a lista (bár kard, pallos, sárkány nem állt távol ezen időktől), de remélem, aki valóban érdeklődik az efféle dolgok iránt, talál néhány olyan célpontot magának vagy családjának, melyet meglátogatva élményekkel gazdagodik.

Cikkemet eredetileg két részre osztottam volna, azonban olyan sok hely került a listába, annak ellenére, hogy folyamatosan szűkítettem, hogy egyelőre most két tájegységről írok, és ha igény mutatkozik további kirándulásokat teszünk hazánkban.

Barangolásunk a trianon utáni csonka Magyarországra korlátozódik, és az első részben kizárólag dunántúli történelmi emlékekkel foglalkozom. Tájegységenként 2-3 műemléket mutatok be jobban, melyek talán nem olyan ismertek, melyek valamitől érdekesek, és amelyeknél már magam is jártam. A régió ismertebb, populárisabb műemlékeit csak felsorolás szerűen, egy-egy mondatban említem. Kezdődjék a barangolás!

Szigetköz:
Hédervár Boldogasszony Kápolna. Az egyszerű, gótikus kápolna a XIII. Században épült (de a XV. És a XVII. században is átépítéseken esett át), és csendesen bújik meg a falu útkanyarulatában. A hédervári várkastély méltán ismert és ismertebb, sajnos az jelenleg nem látogatható. A kápolna különlegessége ismeretlenségében rejlik, és abban, hogy udvarán található a mai Magyarország legöregebb fája, egy több mint 900 éves tölgy! Szinte belegondolni is szédítő, hogy a még ma is zöldellő fa a tatárok betörése idején már több, mint száz éves matuzsálem volt. Érdemes megállni mellette és megérinteni.

Hegyeshalom, Szent Bertalan templom. Hegyeshalmot mindenki ismeri, itt jutunk át az ígéret földjére, a Commodore-ok és a hűtőládák mennyországába, a koalák földjére, Ausztriába. Azonban, ha nem az autópályán, hanem a régi ezeréves országúton megyünk, nem is tudjuk nem észrevenni a falu fölé magasodó megerősített, egykor komoly körítőfallal körülvett középkori templomot. Bizony a török korban, mikor az oszmán hadjáratok szinte mindegyike Bécs felé is megindult, a XIII századi templom új, védelmi funkcióval is gazdagodott. Így tornya zömök, bástyaszerű felépítményt kapott, melyre csak a barokk korban került egy hagyományos templomtornyot idéző tetőzet! Impozáns látvány, körbejárása élmény. Bent sajnos csak nyomokban fedezhetőek fel freskótöredékek, de a középkorban gazdagon díszített belső tere lehetett.

Rajka Szent Márton rk. templom. Egy másik mai határátkelőnk Szlovákia felé, közvetlenül az öreg Duna mellett. A faluban egy csendes mellékutcában bújik meg a templom, melynek különlegessége, hogy tornya az egykori római limes (határvédvonal) egyik őrtornyára épült. ez adja zömök és monumentális látványát, melyet még a mögötte található barokkizált hajó sem tud “elrontani”. Egészében is szép látvány, de főleg a templomtorony tekintélyt parancsoló.

A régióban még fellelhető látnivalók:

Lébény Szent Jakab templom. Szinte teljesen épen maradt XIII századi román stílusú templom fantasztikus kisugárzással bír kívül-belül.

Mosonmagyaróvári Vár. Ma is funkcionáló (egyetemi épület), de ennek ellenére jól bejárható vár, mely fontos szerepet játszott a magyar történelemben. Az 1653-ban állított Máriaszobor a kivégzettek lelki üdvéért emelt Piéta szobor, mely túlélte Kara Mustafa 1683-as ostromát, amikor a város nagy része tűzvészben megsemmisült.

Sopron-Kisalföld-Alpokalja:
Árpás Dombiföldi Szent Jakab apostol templom. Régi római vámszedő helyen, a Rába és a Marcal folyó átkelőhelyénél épült Árpád kori téglatemplom, ahol a tatárjárást követő hazaútja során 1242-ben egy éjszakát IV Béla is megpihent. Nyugodt környezetben, nyárfákkal körülvéve fekszik, sajnos belső barokkizálása megtörtént, így belterében már nem találunk középkori freskókat. Igazi rejtett kincs.

Csempeszkopács Szent Mihály templom. Talán az egyik legeredetibben megmaradt vasi műemlék. Beltere és külső falai is őriznek freskót, vagy festés töredékeket. Nagyon erős kisugárzású templom annak ellenére, hogy a falu közepén fekszik.

Meszlen szűz Mária templom. Részben megtartotta románkori jegyeit, déli bélletes kapuja jó állapotban maradt fent. Turisztikailag teljesen kiesik, szinte ismeretlen még a középkort kedvelők előtt is.

A régióban még fellelhető látnivalók:

Sopron egészen egyedi ékszerdoboz, sok tekintetben egyedi és eredetien megmaradt műemlékekkel, pl: Keresztelő Szent János templom, Várkerület, Tűztorony, Mária Magdolna templom.

Balf Szent Farkas vártemplom, megerősített körítőfalas templom. Fertőrákos Mithrász szentély, egyedülálló római vallási szentély közvetlenül a határon.

Hidegségi Szent András apostol templom egy XII századi rotundára épített templom szentélyrészében eredeti freskókkal.

Nagylózs Szent István Kápolna román és gótikus jegyekkel, nyugodt környezetben található.

Mihályi Dőry kastély, középkori vizesárokkal védett, majd később lakófunkciókkal ellátott várkastély.

Rábaszentmiklós Szent Miklós Kerektemplom, XIII századi, egyedülálló módon három köríves szentéllyel épített, fazsindelyes templom.

Lovászpatona evangélikus templom, Árpád kori műemlék csodás körítőfallal, azon belül tekintélyt sugárzó fenyőkkel, tornya teljesen autentikus.

Kőszeg, Sopronhoz hasonló csodás ékszerdoboz, szinte időutazás a belvárosa a várral és a Szent Jakab gótikus templommal.

Kőszeg

Kőszegdoroszló apró falu, apró templommal, melynek felújítása során középkori kültéri freskótöredékek kerültek elő.

Ják épségében és gyönyörűségében csak a Lébényihez hasonlítható románkori templom, melyben egy csodálatosan ép Szent György freskót is találhatunk. Kapuja a román építészetben is kiemelkedő.

Következő alkalommal az Őrségben, a Balaton Felvidéken és a Bakonyban barangolunk.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.