Nebelkrähe – Hamarosan érkezik az új lemezük

Fémforgács

Október 27-én a Crawling Chaos Records kiadásában jelenik meg a német black metalos Nebelkrähe  harmadik nagylemeze, az Ephemer. Lemezükről Nielandsmann daluk videóját osztották meg, amit egy 1916-os I. világháborús rövidfilmből (In der Hitze des Gefechts) ihletett. A dalban Noise (Kanonenfieber) vokálja hallható.

A Nielandsmann  dalszövege még 2015-ben született. Az, hogy szövege napjainkban minden eddiginél aktuálisabbak az imperialista háborúskodás miatt (egy teljesen más kontextusban), természetesen nem volt előre látható – de ismét megmutatja, hogy az emberiség nem tanul.

A dal soha nem volt „war black metal”, éppen ellenkezőleg. A szöveg kerettörténete elsősorban mély meghajlás Erich Maria Remarque előtt, aki többször, és lenyűgözően ábrázolta műveiben a háborúk értelmetlenségét. Amikor 2022-ben nem sokkal a felvételek elkészülte előtt találkoztam a Noise-szal a KANONENFIEBER-ből, aki szintén nagy Remarque tisztelő, természetesen kézenfekvő volt, hogy meghívjam vendégénekesnek ehhez a dalhoz.” – mesélte Umbar (Jasper Werhahn) énekes.

A lemez első videójaként a Kranichträume jelent meg. A videót 2020 járványos nyarán a Feröer-szigeteken forgatták. A dalban Markus „Schwadorf” Stock (Empyrium) cimbalomon és Sinan Yarar (Velvet Smoke) hárfán működött közre.

A Kranichträume volt az egyik első szám, amelyet az Efemer számára készítünk. Azonban az egyik legnagyobb kihívás az albumgyártásban, hogy ezt a bonyolult dalt úgy hangozzuk, ahogyan a fejünkben „hangzott” ezekben az években. Az pedig, hogy Markus Stock gyönyörűséget kalapált cimbalomkíséretben, igazi hangulatot adott neki. Összességében a dal inkább a mi skálánk lágy végén van és jól kirajzolja azt a stilisztikai keretet, amelyben Efemerre halad.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.