Nordic Power Metal Titans – Közös turnén érkeznek a power metal titánok

Hard Rock Magazin

23 év után újra együtt járja be Európát a Stratovarius és a Sonata Arctica. 2000-ben Tony Kakko csapata még előzenekarként játszott Timo Kotipelto már akkor is legendás együttese oldalán, most pedig co-headlinerként szerepel a két finn power metal zenekar, az Induction felvezetésével a Barba Negrában lépnek színpadra november 1-én.

A Sonata Arctica az 1995-ös felbukkanása óta megállás nélkül azon van, hogy bővítse követői táborát, nemcsak 10 stúdióalbum és 3 koncertlemez kiadásával, hanem számtalan élő fellépéssel tartják ébren az érdeklődést. A Tony Kakko énekes, Elias Viljanen gitáros, Pasi Kauppinen basszusgitáros, Henrik „Henkka” Klingenberg billentyűs és Tommy Portimo dobos alkotta zenekar mára a power metal műfaj legnagyobb képviselői közé emelkedett, 25 éves, jubileumi turnéjuk már Latin-Amerikában is telt házak előtt zajlott. Európába ősszel, a korábbi akusztikus fellépések után térnek vissza, méghozzá műfaj- és honfitársaik, a Stratovarius kíséretében.

Stratovarius

A Timo Kotipelto nevével fémjelzett Stratovarius 1984-ben indult el, a műfaj európai pionírjai közé tartoznak, ezúttal a 2022-es lemezüket, a ’Survive’-ot mutatják be számos régi sláger kíséretében. A két zenekarnak amúgy filmbe illő módon kereszteződik most ismét a pályafutása. A Sonata Arctica megalakulása idején éppen a Stratovarius jelentette a fő inspirációt, és Tony Kakkóék pályafutásának az egyik első lökést az adta, amikor számos jelentkező közül a Sonata Arcticát választották ki a Stratovarius és a Rhapsody 2000-es turnéjának előzenekarává. Ezen a turnén jutottak el először Budapestre is, 2000. április 23-án léptek fel az egykori Petőfi Csarnokban, akkor is a Concerto Music szervezésében.

Induction

A nyitózenekari pozíció idén is egy ígéretes csapatra lesz osztva: a „Nordic Power Metal Titans” turnén ugyanis a feltörekvő szimfonikus power metal csapat, az Induction is fellép. ’Born From Fire’ című második nagylemezük, és a ’The Power Of Power’ című vadonatúj EP szerte a kontinensen elismerésben részesült, és talán azt is érdemes megemlíteni, hogy a lassan 10 éve működő csapat gitárosa Tim Kanoa Hansen, a legendás Gamma Ray-gitáros Kai Hansen fia.

Henrik Klingenberg: „Fantasztikus lesz 23 év után újra közösen turnézni, azoknak a tagoknak különösen, akik az első alkalommal még nem voltak a csapatban.”
Tim Hansen arról mesélt, hogy a ‘Born From Fire’ albumuk kiváló fogadtatásban részesült a korábbi lemezbemutató turnén, most pedig készen állnak arra, hogy a két headliner mellett a szélesebb közönségnek is bemutassák a dalokat.
A Stratovarius közleményében pedig kiemelte: „A Stratovarius és a Sonata Arctica 2000-es turnéja arra az időszakra esett, amikor a power metal az ismét erőre kapó új hullám része volt, most pedig azt mutathatjuk meg, hogy a műfaj még mindig erős, és persze rengeteget fejlődött, alakult az évtizedek alatt.”
November 1-én a Sonata Arctica és a Stratovarius is teljes hosszúságú programmal készül a Barba Negra-fellépésre.

A Concerto Music bemutatja: Nordic Power Metal Titans Tour 2023
Stratovarius, Sonata Arctica, Induction
2023. november 1., szerda 19 óra, Budapest, Barba Negra Red Stage
Belépő: elővételben 10.900 Ft, a koncert napján 12.900 Ft.
Jegyek kaphatók a Rock1 oldalon és a Barba Negra jegypénztárában.
További információ az esemény Facebook-oldalán.

Stratovarius

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.