Eltwistelt lehetőség (Archspire, Psycroptic, Benighted és Entheos az Analogban)

Fémkereső

„Az Archspire ma esti koncertje elmarad. Helyette öt kopasz huligán lép fel. A jegyek nem visszaválthatók” – hangzott fel este kilenc óra után pár perccel a hangosbemondóban. Hitetlenkedve dülledt a szemem a színpad előtt, hiszen az előbb állt be a dobos, meg hát… Na persze, én megéltem az avokádós rockmaratonos Megadeth-anomáliát, így mindent és annak az ellenkezőjét is el tudom képzelni. De csak vicc volt. Szépen felsorakoztak a kanadai csapat tagjai a színpadon, koncertet is adtak. Kár, hogy az egészet elviccelődték – totál ernyedt kamukoncert kerekedett a végére. Nemhogy mosolyra derültünk volna, de erősen lefelé görbült a szánk.

Pedig! Évek óta vártam, hogy ez a brutális, egyben nagyon izgalmas zenét játszó bandát végre színpadon lássam, és élőben is átitatódjak a muzsikájukkal. Keserédes lett az első randink.

Már kapunyitásra megérkeztem a műintézményhez, ippeg parkolni is tudtam még a jócskán telített utcában. Gyors becsekkolás, és máris a merchpultnál leledztem, hogy vizsla szemmel kutassak a legutóbbi lemezük (Bleed The Future) borítóképét magán viselő póló után. Volt, vettem, enyém. Boldogság!

enth_1_20230323_183638.jpg

Fél hétkor már színpadon is termett a kaliforniai ENTHEOS, akik tkp. egy duó – a multiinstrumentalista Navene Koperweis az értelmi szerző, aki koncerteken a doboknál mennydörög, és Chaney Crabb az énekesnő, fellépésekkor pedig egy basszerossal és egy gitárossal gazdagodnak. A harmadik lemezüket idén március elején adták ki, és a Time Will Take Us All eléggé betalált nálam, így kíváncsian vártam a személyes ismerkedést. Ha nem látod, nem is hiszed, hogy a medvebömbölés és a vámpírsikoly nőtől ered, de Chaney magabiztosan volt hangadó, és frontemberként is jól debütált a csapat első magyarországi fellépésén. Ilyenkor mindig figyelek arra is, hogy a hölgy mennyi nőiességet akar, tud, képes becsempészni a brutál színtér mozgáskultúrájába. Ugye, a legutóbb erre a Napalm Death előtt fellépő Escuela Grind vokalistája, Katerina elég impozáns példát hozott, de az én lelki szemeim előtt felrémlik még az Abnormality Malikája és a Sinister Rachel Heyzere is… Lényeg a lényeg, Chaney ugrálása, testcsavarjai megtették a hatásukat, a közönség, habár előttük foglalt helyett, lelkesen mögéjük állt. Nagyon klassz és komplex zeneiségű koncert volt.

benight_1_20230323_191813.jpg

A régi – hazai deszkákon is – ismerős következett, a francia BENIGHTED. A kvartett nem is lacafacázott, hozták a brutkó, nyakzsibbasztó tempót, a rájuk eső 45 percben egy technikás, egyben szakadékmély old skullabb death metalt kaptunk az arcunkba. Merci beaucoup!

A tasmán PSYCROPTIC is szinte hazajár Magyarországra, ami az ő esetükben elég nagy szó – én is, ki tudja hanyadszor láttam már őket. De a megtekert témáik eléggé bevonzanak. Jason Peppiatt frontember-vokalista pedig most is rátett nem is egy lapáttal, vitán felül ő volt az est frontembere cím birtokosa. Dumált-szövegelt-viccelődött, headbangerekre, mosherekre, stage divingolókra osztotta a közönséget, circle pitre bíztatott, majd egyenként segítette fel a színpad előtt állókat, hogy némi tétova fejrázás után a közönséges társaik kezein body surföljenek, evickéljenek tova. Igazi hangulatfelelős volt – és sikerült is neki a kívánt tombolást és kedvfokot felturbóznia. Mindenki feloldódott és jókedvűen várta az est főbandáját, akik először tiszteltek meg bennünket honi jelenlétükkel.

psy_1_20230323_202339.jpg

Azaz a tisztelet az ARCHSPIRE részéről kétséges, vagy kérdéses. Viccelődtek a fiúk, és az is lehet, hogy bár szeretjük a viccet, a death metalban kevésbé értjük a tréfát, de legalábbis az ő élceik kevésbé ütöttek. Félreértés ne essék, zeneileg marha jók voltak, ez eleve meg sem kérdőjeleződött. De a produkciójuk!... Az fájt. A már említett felkonf, majd nemsokára egy orbitális bejátszott fing utáni levonulásuk, aztán a Twister-játék közönség közé dobása, és a próbálkozás a megvalósítására – na, az elég gyenge, béna, de mindenképp fölösleges dolog volt. Totál időhúzás, kamuzás, mikor így is összvissz alig 45 percet játszottak.

arch_1_20230323_211533.jpg

Az énekes Oliver pedig kb. annyi karizmával bírt frontemberként, mint egy többnapos pállott zokni, egy lankadt pöcs. Idejétmúlt sablonos kamudumákkal etette a jobb sorsra érdemes nagyérdeműt, aki sold outos koncertet csinált a kedvükért az Analogban. Dicstelen volt a végső levonulásuk, de nekünk is az elvonulásunk, kedvünket szegték, elszontyolodtunk. 8-9-10 húros gitárok ide vagy oda, ez komoly csalódás volt. Nagy még rájuk ez a főzenekaros kabát szerintem. Még jó, hogy a turnécsomag-társaik produkciója kellően ellensúlyozta az övékét, így végül is nem volt teljesen kellemetlen az egész. Azért, gondolom, sokan fognak az egészségük megőrzése érdekében vasárnap a Cannibal Corpse-koncerten vigasztalódni…

TECHTREK EUROPE
Archspire (CAN), Psycroptic (AUS), Benighted (F), Entheos (US)
Budapest, Analog Music Hall, 2023. március 23.
Belépőjegy ára: 8500 Ft

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.