Fattyú – Akasztófára jutott betyárok

Fémforgács

Hosszas készülődés után megjelent a hazai ambient – black metalos Fattyú projekt harmadik lemeze, a Puszta. Ahogyan azt a lemez címe is mutatja Avius dalában az akasztófára jutott pusztai betyárok sorsát énekli meg a magyar underground színteréről, olyan jól ismert zenészek – énekesek segítségével, mint Németh Attila “Soma” (Bipolaris), Varsás Gábor (Shum), Azak (Superfrost), M (Rém) és M (Boru).

A puszta címet viselő lemez munkálatait nagyjából másfél éve kezdtem el. Az Alföldet szerettem volna ábrázolni, kissé Móricz Zsigmondosan. Úgy gondolom, Annak ellenére, hogy ez a lemez tartalmazza a legkevesebb folkos elemet, mégis ez lett a leginkább az. Eredetileg csak el akartam mesélni, hogy én hogyan látom a pusztát, ebből lettek A puszta gyomra, a Légzés, a Délibáb, valamint az Elmegyek dalok. Ekkor még az Elmegyek is monológgal rendelkezett. Ahogy olvasgattam a témában és haladtam előre a munkával, lassan elkészült a Kisasszony könnyei című tétel, ami azokról a nőkről szól, akik az Alföld folyóinak márványköves medrében fekszenek. Aztán eljutottam a pusztai betyárokig, illetve Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szél című remekművéig, amit előtte is sokszor láttam, de akkor valahogy egészen más hatást gyakorolt rám, és ebből születtek meg a Mikor az anyánk és a Lengj, csak lengj című tételek. Utoljára íródott a MMMMMCDXL, aminek az alapját az eredeti Elmegyek dal monológja adta. Ennek a dalnak a szövege a jelent próbálja megfogalmazni.

Az album kiadása nagyjából fél éve tolódik mindenféle okokból. Rengeteg segítséget és tanácsot kaptam a készülő lemez mixing/mastering folyamatai kapcsán. Ezúton is hálásan köszönöm mindenkinek! Mikor kikerült a Légzés című dal, nem akarok belemenni a részletekbe, de kicsi megtörtem, nagyjából az egész lemezt újrakevertem, újragondoltam, és a folyamat már olyan szinten elhúzódott, hogy már egy csomót viccelődtünk azon, hogy az életben nem jelenik meg az album. Február végén az NGC Prod.-nak hála kazettás megjelenést is kapott.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.