U.K. Subs – A punk veteránok új dallal jelentkeztek: Sensei

Rockvilág.hu online rockmagazin

Sensei címmel új dallal jelentkezett a Charlie Harper vezette őspunk U.K. Subs. A dal 7 colos vinyl-en jött ki, a korong B oldalára a Diversion dal került, amely valójában egy feldolgozás, a The Equals 1973-as dala, de a U.K. Subs eddigi legutolsó kiadványán, a 2019-ben kiadott Subversions II korongon is szerepelt. Ez a páros Subversions lemez a banda legelső feldolgozás-kiadványa. Ami az új dalt illeti, a kislemez piros és kék színben rendelhető a kiadó webshopjában.

A U.K. Subs a brit punk első hullámának legkorábbi képviselői között szerepelt. Az 1976-ban alapított együttes fő támasza Charlie Harper énekes, aki eredetileg a brit R&B szcénában mozgott. A U.K. Subs emellett az egyik legelső street-punk zenekar volt. Bár a nevük kezdetben Subversives volt. A zenekar alapítója, Charlie Harper volt az, aki kiválasztotta Nicky Garratt gitárost, Paul Slack basszusgitárost és dobosok egész sorozatát, akik közül végül Pete Davis lett a legstabilabb választás, ám még ezt követően is gyakran változott a felállás.

Stílusuk összeillesztette a punk energiáját a rock and roll jellegzetes élével, amely akkoriban meghatározta a pub-rock mozgalmat. Az együttesnek sikerült több slágerrel is előrukkolnia, ezek között volt pl. a Stranglehold, a Warhead, a Teenage és a Tomorrow’s Girls. Néhányuk még az Egyesült Királyság legjobb 40 dala közé is beküzdötte magát. 1977-ben és ’78-ban az együttes többször is játszott John Peel BBC Radio 1-es műsorában, majd aláírt egy lemezszerződést a GEM Records-szal. A GEM „fennhatósága alatt” ’79-ben meg is született az Another Kind Of Blues című album. A csapat játszott a The Police felvezető-zenekaraként; a The Roxy nevű punk klubban pedig készítettek egy koncertfelvételt, melyet 1980-ban Live Kicks néven adtak ki. A legnagyobb példányszámban elkelt lemezük egyébként az 1980-as Crash Course volt.

Az új basszusgitáros, Alvin Gibbs és a dobos Steve Roberts érkezésével, a ’80-as évek elején írt dalok egy heavy metalosabb hatást kezdtek mutatni magukon. 1982 júliusában ők voltak az első nyugati együttes, akik felléphettek Lengyelországban a statárium bevezetése óta (ill. a Solidarity szakszervezet leváltása óta). A koncertet Gdansk-ban tartották, ahol a bemelegítő együttes szerepét a Brygadakryzys töltötte be. 1991-ben Lars Frederiksen (jelenleg a Rancid tagja) gitározott a U.K. Subs-nak egy harminc állomásos angliai turnén. Évtizedekkel azután, hogy a ’70-es évek punk együttesei, pl. a Sex Pistols vagy a The Clash felbomlottak, a U.K. Subs a mai napig folytatja pályafutását.

A U.K. Subs lemezek mindig az ABC soron következő betűjével kezdődnek, s egy a TxPunk.net-nek adott interjú szerint a Z betű elérése után az együttes újból szándékozik kezdeni a folyamatot.  A ’Down on the Farm’ című számukat a Guns N’ Roses is feldolgozta az 1993-as ’The Spaghetti Incident?’ című albumon. A U.K. Subs csatlakozott a 2006-os Fiend Fesztiválhoz, sőt, olyan zenekarokkal turnéztak, mint a The Misfits, The Adicts, Osaka Popstar, Agent Orange és a The Ramones. Híres daluk, a ’Warhead’ a This Is England című film betétdalává avanzsált.

2007-ben Jamie Oliver dobos játékosként is kipróbálta magát a Nothing But the Truth című angol kvízműsorban, melyben Charlie Harper is részt vett. Oliver egy ponton 5000 fontot nyerhetett volna, ám mivel megjátszotta a dupla vagy semmi lehetőséget, mindent elveszített.

Az elmúlt években a U.K. Subs dalai a brit politikus, Nick Clegg kritizálására irányultak. 2013-as daluk, a ‘Coalition Government Blues’ szerint az angol liberális demokraták vezéralakja “a saját golyóit nyalogatja”. A banda 2015-ös, ’Yellow Leader’ című albumának is Clegg gyalázása volt az elsőszámú témája.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.