BURNING DARKNESS – Dödens Makt

Kronos Mortus

A stockholmi illetőségű melodikus Black metalt játszó banda eléggé régóta jelen van a színtéren, 1999 során alakult, s tavaly július 2-án jelentette meg második, teljes hosszúságú nagylemezét a holland Non Serviam Records gondozásában „Dödens Makt“ (a halál hatalma) címmel. A 48 és fél perces anyagot a következő felállásban vette fel az éjsötét alakulat: Nemgrá – dobok, Per Kolderup Finstad – ének, Daniel Wennersten – gitár, GhiauR – gitár és Severin Gottsén – basszusgitár.

Svédországi zenekarról lévén szó, a hangszeres tudás semmiféle kívánnivalót sem hagy maga után, mesterfokon kezelik a hangszereiket a muzsikusok, az énekesük pedig a már jól megszokott pokoli károgás mellett többször irgalmatlan hörgésre vált át.

Bár dallamos Black metalként vannak aposztrofálva, azért ennél sokkalta árnyaltabb a kép: a nagyon szépen megkomponált, a Heavy metal hőskorára emlékeztető gitárszólók, a misztikus billentyűfutamok, a merengő akusztikus részek mellett jócskán felbukkan a zakatolós Thrashes riffelés, s néhol kántálásszerű kórus („Dödens Makt Är Stor“) található az LP végighallgatása során.

A borítójuk sem egy tipikusnak mondható Black metalos alkotás: egy denevérszerű, vízköpő jelleget is magán viselő kis szörny terpeszkedik egy felhőkarcoló tetején, s ha nem tudom, milyen műfajban érdekeltek a srácok, nem biztos, hogy egyből ráhibáztam volna a stílusukra. Łukasz Jaszak lengyel művész/zenész volt egyébiránt a lemezborító készítője, aki zenészként a Hangöver kapcsán lehet ismerős, illetve többek között olyan hordáknak alkotott, mint a Decapitated, Azarath, Banisher és a Cut Up.

A „Dödens Makt“ szövegei sajnos nem állnak a rendelkezésemre, így a számcímek alapján úgy sejtem, hogy a skandináv mitológiából meríthettek egyebek mellett („Muspelhems Vrede“, „Draugr“), valamint a horror témakörét is körbejárták esetenként („Sulphurous Wrath“, „Chiropteran Demon“, „Neonaticide“).

Nos, aki kedveli a dallamos skandináv típusú Black metalt, ahol kiválóan ötvöződnek a szélsebes és közepes tempók, valamint a fentebb említett stílusoktól sem idegenkedik, érdemes megismerkednie mindenképp a Burning Darkness: „Dödens Makt“ lemezével, én mindenestre maximális pontszámmal díjazom a produkciójukat.

Kiadó: Non Serviam Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Black Metal
Web: facebook.com/burningdarknesswe

Tracklist:

  1. Muspelhems Vrede
  2. Sulphurous Wrath
  3. Chiropteran Demon
  4. She Who Dwells Beyond The Branches
  5. Neonaticide
  6. Draugr
  7. In The Shadow Of Webbed Wings
  8. Dödens Makt Är Stor

Pontszám: 10

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Kronos Mortus nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.