Skarpseian – Fragmenter Av Trolldom (2016)

Az orosz Skarpseian projekt közel 10 éve tevékenykedik a klasszikus dungeon synth világában. Az egész megálmodója és működtetője egy John Vindsval nevű multi-instrumentalista, akinek sötét középkori Mortiis, Forgotten Land, Erang, Erevos, Wojnar jellemvonású várbörtön zenéjének atmoszferikus tónusait a műfaj rajongói mára már az elsők között tartják számon. Az orosz mester eddigi anyagain (Skygge Slottet – 2013, Tan Gil – 2014) lo-fi odüsszeiáktól kísérten barangolhattuk be képzeletünk komor romjait, várbörtöneit, dohos pincerendszereit, erdők, folyók, középkori falvak, várak, sárkányok, varázslók, valamint egyéb mesék és mítoszok földjeit.

Így van ez legutóbbi Fragmenter Av Trolldom albumán is, ami most az orosz Obscurant Vision kiadó gondozásában lemezen is megjelent. Mesterünk újabb csodálatos dallamokkal hozza vissza az elhagyatott ősi várak, kastélyok, sejtelmes erdők szívfagyasztó hangulatát. Rég elfeledett csaták ködbe veszett diadalát és tépet zászlóit. Lemezének sötét ambient atmoszféráját, és lírai könnyűzenei hangulatát a facebook-os Dungeon Synth közösség a 2016-os Dungeon Synth Awards-on (nem is tudtam, hogy ilyen is van) az impozáns második helyjel díjazta.

Fragmenter Av Trolldom anyaga a baljóslatú kalandokat ígérő Oppvåkning témájának hagyományos szintetizátor áriáival indít, fellebbentve a fátylat egy olyan utazásról, ami hallgatóját képzeletének határain túlra viszi. A Legenden Av Skarpsei kísérteties dallamainak lenyűgöző, magával ragadó hangjai messzi bércek és vártornyok képet formázzák meg, amikhez az eső áztatta szagú Gamle Gravhauger fenyőrengetegén és a Den Siste Vinteren magas szikláin rejtett ösvényein át jutunk el.

Egy ásító rejtekként tárul elénk a Veien Gjennom Mørket sejtelmes szintetizátorainak mélységes verme, ami a várkastély ódon falairól visszaverődő elhagyatottság magányát kiáltják ránk Sorg I Stein táméjának ködös melódiáiból. A lemezre felkerült a BurzumDer Tod Wuotans” impozáns tétele, ami ez előzőekhez képpest még borúsabb képpel festi le az ódon elhagyatott falakat, az egykori dicső múlt emlékeit. Mesterünk viszont egy újértelmezést, új hangulatot is ad a dalnak, ami talán még jobb, mint az eredeti. Zárásként pedig a múlt …Og Det Stemmer Stillet fagyos didergető dallamaitól kísérten saját árnyékaként vezet minket vissza a (talán annyira nem is hívogató) jelenbe.

Skarpseian zenéje nagyon jó egy kis lazításra, meditatív lelki barangolásra, vagy épp arra, hogy becsukd magad mögött a hétköznapokat és egy könnyed elixír mellett varázslatos dallamai hátán átlépj egy másik világba, ahol nincs más úr csak a saját képzeleted

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.