Satan’s Cross – Celebration Of The Fallen (EP 2020)

Fémforgács

A Satan’s Cross egy okkult doom / black metal duó Mexikóból, mely mögött A Dél-Amerikai underground két jól ismert arca S. (Sulphur) gitár, basszusgitár és ének, valamint M. (Mercury) énekes áll. A két zenész nevéhez még olyan zenekarok fűzhetőek, mint a heavy doom metalos Violet Magick, a black/thrash Hell Desecrator, a black/speed metalos Söuntess és a death-rock punk Zots. Ezen formációjukat 2014-ben hívták életre és még az évben Satan’s Cross név alatt ki is adták első 2 dalos anyagukat.

Most megjelent Celebration Of The Fallen EP-jük az erdélyi Sun & Moon Records kiadásában látott napvilágot. Az EP egy három részre tagolt epikus hangulatú okkult oratórium, vagy inkább ceremónia, mely során a gonoszt és a sátánizmust dicsőíti. First Of The Fallen daluk horror filmbe illő gótikus nyitánya után a ’80-as évek (Venom, Kind Diamond, Sarcofago) rideg kripta sötétsége kúszik elő. Nehéz, kapatos közép tempós riffek, amik a sötétség jeges páncéljával vannak felvértezve. Ez követik az erősebb sodrású a korai Barhtory és a Celtic Frost pogány szellemiségét megidéző Second Of The Fallen izmosabb, gyors riffelésű tremolós szaggatásai, amik az EP váza, vagy inkább pengéjeként is szolgálnak. A befejező Third Of The Fallen alapjai leginkább egy korai, vagy vintage okkult rockra hajaznak, amit erős szabbatista és a ’90-es évek szimfonikus black metalos hatásaival tesznek légiessé. M. éneke hangja erősen emlékeztet a Venom-os Cronos-éra, vagyis komor fekete szövegmormolás, némi sikolyok, varázsigeszerű kántálás hallható mind a három dalukban. Szépen levezeti ezt a mámoros ceremóniát.

Satan’s Cross okkult zenéjével tökéletesen megidézte az alkímia és a régi tanok titkos varázslatai. Erre utal a borítójukon látható  borromeo csomó, amely a francia pszichiáter Jacques Lacan által javasolt pszichoanalitikus elméletben három gyűrűből álló szerkezetre utal. Ez a fény, a sötétség és az ezekből fakadó ellentétek ábrázolása. Ezek a valódi, a képzeletbeli nyilvántartás és a szimbolikus nyilvántartás.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.