Beth Hart: Live At The Royal Albert Hall (DVD)

Borí­tó: 

Megjelenés: 
2018
Kiadó: 
Mascot Label Group
Weblap: 
https://www.bethhart.com/
Stí­lus: 
blues rock
Származás: 
USA
Zenészek: 

Beth Hart – ének, zongora, akusztikus gitár
Jon Nichols – gitár, vokál
Bill Ransom – dob
Bob Marinelli – basszusgitár

közreműködik:

Sonny Landreth – gitár

Dalcí­mek: 

01. As Long As I Have A Song
02. For My Friends
03. Lifts You Up
04. Close To My Fire
05. Bang Bang Boom Boom
06. Good As It Gets
07. Spirit Of God
08. Baddest Blues
09. Sister Heroine
10. Baby Shot Me Down
11. Waterfalls
12. Your Heart Is As Black As Night
13. Saved
14. The Ugliest House On The Block
15. Spiders In My Bed
16. Take It Easy On Me
17. Leave The Light On
18. Mama This One's For You
19. My California
20. Trouble
21. Love Is A Lie
22. Picture In A Frame
23. Caught Out In The Rain

Bónusz:
Behind The Scenes Video
Beth Hart Interview

Értékelés: 

Úgy látszik, az énekesnő felgyorsult az élő felvételek kiadását illetően, hiszen a tavalyi ’Front And Center’ után újabb koncertalbummal jelentkezett. (2014-ben pedig Joe Bonamassával közösen adta ki az amszterdami Paradisóban lezajlott buli felvételét.) Nem is akárhol készült ez a hanganyag, hiszen Beth Hart a londoni Royal Albert Hallban lépett fel, ott, ahol tényleg a legnagyobbak koncerteznek. Bonamassa már 2009-ben készített itt egy kiadványt, Eric Clapton karrierje során több mint kétszáz koncertet adott itt.

Elkerülhetetlen a párhuzam a tavalyi lemezzel. A ’Front And Center’ koncertjét intimebb környezetben rögzítették, visszafogottabban játszik a zenekar, és Beth Hart sem engedi magát annyira szabadjára. Viszont most a hely is inspirálhatta az előadókat, hiszen egy rendkívül dinamikus, szenvedélyes előadást hallunk. Beth szívét-lelkét kiteszi, nemcsak énekben, hanem a dalok közti kommentárokban is személyes tapasztalatait osztja meg a néppel, legyen az drogfüggősége, a bipolaritása, az otthon melege, Isten jelenléte – tulajdonképpen a dalok is ezekről a témákról mesélnek.

Már a kezdés mindent visz, az As Long As I Have a Song kíséret nélküli énekverziójával – eredetileg zongorakíséretet játszik alatta Beth – előre jelzi, hogy itt a zene segítségével egy kétórás érzelmi vihar várható. Lágyan, halkan, hangosan, kiabálva – mindent kiad magából, kicsit úgy, mint Janis Joplin tette lassan ötven éve. Kevés hozzáfogható énekes rohangál a bolygón, aki ennyire szívből és lélekből énekel.

Hosszan beszél több esetben is, egy alkalommal elsírja magát, méghozzá a 2003-as album, a ’Leave The Light On’ címadója előtt, ezt férjének, Scottnak és jó barátjának, menedzserének, David Wolffnak ajánlja. Zenésztársai – a névsor ugyanaz, mint tavaly – is jobban elemükben vannak. Jon Nichols nagyon ízes, bluesos szólókat enged el, nem hiányoznak a hard rockos gitártépő témák sem. A ritmusszekció is színes, nem csak az ütemet biztosítják, és ez alól nem kivétel a második lemezen felcsendülő akusztikus-zongorás blokk sem. Sok esetben egy koncert leül, ha a közepére berámolnak egy csendesebb szettet, ám itt erről szó nincs. Beth éneke izgalmas, bárhogyan is bánik hangjával, akármilyen kíséretet is használ, csak ez van a fókuszpontban. És nincs hiány lassú bluesban sem, a zárótételben, a drámai Caught Out In The Rainben is minden érzelem ott fészkel, tanítani lehetne.

Az a csodás ebben az énekesnőben, hogy a színpadon rendkívül eredeti módon visszaadja életének vidám vagy tragikus pillanatai. És mi, a hallgatók ott vagyunk vele együtt a dolgok közepében, átéljük, tapasztaljuk, elhisszük azokat.

Kimondhatjuk, egy életmű koncertet kagylózhatunk, hiszen egészen a korai időkből, az 1996-os ’Immortal’ albumról is felcsendül egy szerzemény és a legutóbbi stúdióalbum, a nagyszerű ’Fire On The Floor egyes részeit is halljuk, ám ezt inkább a végén. Meglepően sok a dal a ’Bang Bang Boom Boom’-ról, valamint a ’Better Than Home’-ról. Ez utóbbi talán a legszemélyesebb Beth Hart-album. Itt egyébként egy kissé populárisabb zenei elemeket alkalmazott, nekem annyira nem is tetszett a lemez. Persze nem hiányozhatnak a dalok, melyeket Joe Bonamassával rögzített eredetileg, bár napszemüveges, öltönyös gitárnyúzó csávó most nem penget mellette. 

Összegzés: 

Beth Hart már 1996-ban kiadta ’Immortal’ albumát, ami magyarul annyit tesz: Halhatatlan. Bár már akkor is nyilvánvaló volt nem mindennapi tehetsége, az azt követő huszonkét évben tevékenységével beírta magát a rocktörténelem legfontosabb fejezeteibe. Ez a fantasztikus koncertlemez útikalauz Beth Hart életéhez, mely fehéren-feketén bemutatja azt a csúcsokkal és kátyúkkal tarkított utat, melyen még mindig ott halad, ám most már nem annyira önveszélyesen, mint azt tette akkoriban.

Dátum: 
2018. december 7
Pontszám: 
9.5
Szerző: 
Bigfoot

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HARD ROCK MAGAZIN - A Rock Napilap! nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!