BIPØLARIS – Falak – új dal és videó

Fémforgács

Új EP-jének anyagán dolgozik a progresszív, modern hardcore vonalán mozgó győri BIPØLARIS zenekar. Ennek elő futáraként Falak című daluk videóját tették közre, amelyben a Watch My Dying énekese, Veres Gábor vendégeskedik.

Új daluk szövegét az utóbbi évek egyik leginkább ikonikussá vált hazai falfirkája és sajtófotója ihlette, amiről a zenekar frontembere, Németh Attila „Soma” így beszélt:

Még 2022-ben, amikor a régi Dürert elkezdték lebontani, beakadt egy kép a fejembe, amit a a Telexen láttam, a képpel kapcsolatban pedig egy érzés. Ez az érzés inkább a haraggal kevert gyűlölet és megvetés volt, hogy ebben az országban bármit megtehetnek velünk… Ez volt az egész iromány epicentruma, ez képezi a dal utolsó pár sorát. 2023-ban egy bősárkányi reunionból hajnalban hazafelé született a fejemben a kántálás, mikor el- és külföldre költözött barátokkal találkoztam és azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha nem menekülne el mindenki a jobb élet reményében.

Aztán az elmúlt évek egy kicsit szélesítették az antipátia spektrumát: A folyamatos hazugságok a munkáltatóktól, a COVID alatt a munkaviszonyom megszüntetése, az élelmiszer- és üzemanyagárak, a hiteláradat miatt egyre romló életszínvonal tulajdonképpen szolgasorsba taszítja az itthon élő embertársaimat, és a legszörnyűbb az, hogy semmi sem elég. Lerothad az egészségügy, tönkreteszik az oktatást és azzal együtt a gyermekeink jövőjét.

Kénytelen vagyok kiemelni, hogy ez nem kifejezetten pártspecifikus. Sokkal inkább haragszok az önkéntesen vállalt vakságra és arra, ahogy ehhez rengeteg magyar polgártársunk örömmel asszisztál, mert hallgatni és bólogatni baromi kényelmes. Menetelünk a hétköznapok egyre sivárabb, szegényebb útvesztőjében, ellehetlenítve, betegen, amíg egyszer már csak lábunk sem lesz. Ott állunk majd romjainkban szegregálva, kibelezve, mint a régi Dürer. Ez egy olyan magunkra szórt átok, amit ha hagyunk kiteljesedni, a fiatalok fogják a legjobban megszívni. Mi ez, ha nem a saját karmánk apátiával végzett transzplantációja a jövő generációjára?

Ahogyan ez a sor megszületett, azonnal tudtam, hogy kinek a légcsöven kitódulva lenne a legvelőtrázóbb. Ezúton is hatalmas köszönet Veres Gábornak a Watch My Dyingból! Pergessétek az Egyenes kerülőt!”

A zenekar következő koncertje október 4-én lesz a Dürerben, ahol is a No Martyr Collectivehez tartozó testvérzenekaraik (Beerzebub, Devoid, Witchthrone) mellett a szintén győri Phrenesis is fel lép.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.