Cirkusz kell a népnek – Battle Beast koncerten jártunk

Fémcsajok

A Battle Beast mindig is különleges helyet foglalt el a szívemben. Ez talán köszönhető annak a mega dallamos, libabőrös zenének is, amit játszanak, de talán még nagyobb szerepe van ebben Noora Louhimo-nak, aki 2012-ben, az egyébként szintén remek hanggal megáldott Nitte Valo-t váltotta a mikrofon mögött. Noora a csapat élén évről évre virágzott ki egyre jobban, mára talán az egész metál színtér egyik legkiemelkedőbb, legkarizmatikusabb frontemberévé vált. De ne szaladjunk ennyire előre.

Nem kis várakozás előzte meg a Battle Beast magyarországi koncertjét, a finnek aktuális turnéja, a Circus of Doom Over Europe február 18.-án érkezett fővárosunkba. Saját turnéval legutóbb 2017-ben, a "Bringer of Pain" albumukkal jártak hazánkban. Az a koncert úgy él az emlékezetemben, mint egy kellemes házibuli, ahol a koncert maga baromi jó, de a közönség igencsak soványka, kb 3-400 -an lehettünk. Nem igazán lehetett tudni tehát, hogy most, 2024-ben mekkora tömeget tud behúzni a zenekar, így eléggé meglepett a hír, amikor a Barba Negra bejelentette, a 800 fős Blue Stage-ről a koncert átkerül a 3500 fős befogadóképességű Red Stage-re. Mint utólag kiderült, nem is hiába, a Finnek ugyanis az évek alatt akkorára nőttek, hogy gond nélkül megtöltötték a Red-et is.

A turnéra két vendégzenekar is csatlakozott. Az Induction koncertjét sajnos lekéstem, mire megérkeztem, már javában a Saint Deamon játszott. Túl sokminden nem maradt meg bennem az ő fellépésükről azon kívül, hogy mindegyik daluk emlékeztetett egy másik zenekar dalára. Korrektül végigtolták a nekik kiszabott kb 40 percet, de az én szívemet sajnos nem sikerült rabul ejteniük. Talán majd máskor.

21:25-kor pedig végre kezdetét vette az est fő attrakciója. A terem elsötétült, hogy megszólaljon az intro. A finn istenségek nem bízták a véletlenre, a program rögtön az új lemez, és egyben a turné címadó dalával, a Circus of Doom-mal keződött. A látványvilág nagyon oda lett pakolva, háttérvetítés, szikraesők, füstoszlopok... És ekkor a füstben kirajzolódott két ördögszarv... Az a két ördögszarv, amikről már tudja jól mindenki, hogy Noora Louhimo-ban folytatódnak, most éppen egy nagyon extravagáns, fekete-neonsárga bőr szettben.

428452749_800508675447065_3396702633934010603_n.jpg

A látványos megjelenése azonban semmi ahhoz képest, amikor elkezd énekelni, a hangja egyszerre karcos és tiszta, lágy és kemény, és annyira erős, hogy gyakorlatilag lyukat tudna vágni a Red Stage falába, ha akarná. Mindemellett annyira tűpontos, hogy még azt is meg merem kockáztatni, Noora az egyetlen énekesnő, aki tényleg, igazából képes lemezminőségben énekelni, hibák, becsúszott hamiskás hangok nélkül.

Nem kérdés tehát, hogy a hangulat azonnal csúcsra lett járatva. A koncert programja egyébként a legutóbbi három lemez, a "Bringer of Pain", a "No More Hollywood Endings" és a "Circus of Doom" anyagából lett összeállítva. Ez a döntés nem volt meglepő, hiszen a Bringer of Pain-től számítva kovácsolódott valódi egységgé ez a csapat, az ezt megelőző lemezek a korábbi kizárólagos dalszerző, Anton Kabanen keze munkáját dícsérik, aki a Bringer... előtt intett búcsút a zenekarnak.

A finnek mindig is híresek voltak arról, hogy a koncertjeik egyáltalán nem mentesek a humortól. Így kerülhetett a programba a Can You Feel The Love Tonight, amit Eero Sipilä gitáros énekelt nekünk. Egyszercsak előhúzott egy papírt a zsebéből, és meglepően jó kiejtéssel, magyarul folytatta a dalt, a refrén már úgy szólt, hogy Érzed már a szív szavát... És bizony, az egész terem ekkor teli torokból az Oroszlánkirály betétdalát énekelte. Janne Björkroth szintis is megkapta a maga kis show-ját, ő két dal között felcsapott bartendernek, kevert jó pár Gin-tonicot, amit aztán az első sorok meg is kaptak, szomjan ne haljanak.

A hivatalos program az Eden-nel ért véget, de az elmaradhatatlan visszataps után még érkezett egy 3 dalos ráadás (+1, ha Darth Vader indulóját is beleszámoljuk). Utolsóként a Beyond The Burning Skies hangzott el, ami remek zárása volt az estének.

417502216_924477102366459_4467101004294932804_n.jpg

Minden korábbinál nagyobbat robbantott a Battle Beast, akikről kijelenthető, hogy végre a hozzájuk méltó helyet foglalják el a színtéren, bizony, már ők is a húzónevek közé tartoznak, akik nagy csarnokokat is meg tudnak tölteni. Nem győzték hangsúlyozni, mennyire hálásak nekünk, mi pedig hálasak voltunk nekik, hogy ennyire jók. A zenekar és a közönség tökéletes egymásra hangolódása volt ez az este, ahol a bandát a közönség szeretete, a közönséget pedig a zenekar repítette egészen a csillagos égig. Ritka kincs az ennyire tökéletes koncert, nem sokan képesek erre, a Battle Beast megérdemelten tart ott, ahol. Várom az újabb találkozást.

Aki lemaradt, vagy csak ismételne, azok számára is van egy jó hír: a srácok a teljes koncertet streamelték a Twitch csatornájukon, így aki kimaradt, nem maradt le, vissza tudja nézni a bulit.

A koncerten elhangzott dalok:

Circus of Doom

Straight To The Heart Familiar Hell

Armageddon

Place That We Call Home

No More Hollywood Endings

Eye Of The Storm

Can You Feel The Love Tonight

Where Angels Fear To Fly

Bastard Son of Odin

Russian Roulette

Wings of Light

Eden

Ráadás:

The Imperial March

Master of Illusion

King For A Day

Beyond The Burning Skies

Írta: BornVillain, vendégszerző

Képek: Barba Negra (1, 2), Battle Beast (3)

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémcsajok nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.