Alice Cooper – 50 éves a ‘Billion Dollar Babies’

Hard Rock Magazin

1973. február 25-én jelent meg az Alice Cooper Band legsikeresebb albuma, március 8-án pedig érkezik a megkésett jubileumi ‘Trillion Dollar’ kiadás, vélhetően a koncerteken is még több dalt vesznek elő a klasszikus lemezről, hozzánk legközelebb a Nova Rock fesztiválon.

A ‘Billion Dollar Babies’ az eredeti Alice Cooper Band legsikeresebb albuma, az az album, amely a csúcsra juttatta őket. Az elejétől a végéig klasszikus Alice, számos olyan dalt tartalmaz, amelyek a mai napig közönségkedvencek. Ez a lemez minden addigi produkciót felülmúlt, egyes rajongók szerint túlságosan messzire ment a kommersz irányába. Persze a zenekar és Bob Ezrin producer pontosan erre törekedett. Soha nem titkolták, hogy a pénzért csinálják, csak még jobban kihangsúlyozta ezt a tényt a kígyóbőr pénztárcát szimbolizáló borító, belsejében egy túlméretezett milliárd dolláros bankjeggyel. Azonban a ‘Billion Dollar Babies’ volt az az album is, ahol a repedések kezdtek megjelenni a korábban egységes zenekaron belül. Glen Buxton gitárosnak egyre komolyabb egészségügyi problémái lettek, az 1972-es Európa-turné után, a lemez felvételei alatt hasnyálmirigy-gyulladással kórházba került. Kiderült, hogy a hasnyálmirigye tönkrement az éveken át tartó alkoholfogyasztás miatt. Figyelmeztették, hogy hagyja abba az ivást, különben szembe kell néznie a következményekkel. Meggyógyult, de a barátai és a zenekar szerint ezután már nem volt a régi önmaga. Alice is küzdött az alkoholproblémáival, de csak néhány évvel később jutott el a mélypontra. Betegsége miatt Glen viszont alig játszott az albumon, állítólag csak a Generation Landslide-ban szerepelt, plusz az I Love The Deadben vokálozott. A koncerteken továbbra is fellépett a zenekarral, de még itt is arról szóltak a pletykák, hogy egyes estéken Glen erősítőjét lehalkították. A zenekar Michael Bruce régi barátját, Mick Mashbirt szerződtette, hogy harmadik gitárosként turnézzon velük, valamint Bob Dolan billentyűst, állítólag azért, hogy segítsen nekik átalakítani a ‘Billion Dollar Babies’ bonyolult hangszerelését, de ez egyben biztosíték is volt arra, ha Glennel problémák lennének a turnén. A ‘Billion Dollar Babies’ deluxe újrakiadásán található élő felvételeken azonban tisztán hallatszik mindhárom gitáros, és Glen hangja is teljesen rendben van, így az esetleges problémák csak időszakosak lehettek ekkor még. Az viszont tény, hogy a ‘Billion Dollar Babies’ volt az első olyan album, amelyen a zenekar öt fő tagja nem játszott végig. A következő album, a ‘Muscle Of Love’ elkészítése során ugyanezzel a problémával szembesültek, és az lett az eredeti Alice Cooper Band utolsó lemeze.

A ‘Billion Dollar Babies’-ről összesen négy kislemez jelent meg, az Elected mintegy 5 hónappal megelőzve az albumot, és a Billboard listáján a 26., az Egyesült Királyságban pedig a 4. helyet érte el. Ezt követte a Hello Hooray, majd a No More Mr. Nice Guy, és végül maga a címadó dal, a Billion Dollar Babies. Az Egyesült Államokban mindegyik meglehetősen sikeres volt, de egyik sem közelítette meg a School’s Out sikerét. Az Egyesült Királyságban azonban a Cooper-mánia a csúcsra tört és három kislemez is a top 10-ben landolt (az Elected negyedik, a Hello Hooray hatodik, a No More Mr. Nice Guy pedig tizedik lett). Hogy köszönetet mondjanak a brit rajongóknak, 1973. február 17-én a zenekar egy flexi-discet adott ki egy új, az albumon nem szereplő dallal, a Slick Black Limousine-nal, melyet ingyenesen adtak a New Musical Express című brit zenei újság mellé.

Maga az album karrierjük legsikeresebb lemeze lett, amely mind Amerikában, mind az Egyesült Királyságban az első helyig jutott. A megjelenés után egy hónappal aranylemez lett, és azóta is sok millió példányban kelt el. Az album számos dala még ma is szerepel Alice repertoárjában, a No More Mr. Nice Guy és a Billion Dollar Babies szinte minden koncertjükön elhangzik. Az I Love The Dead refrénjét a guillotine-os kivégzés záróakkordjaként használják, az Electedet általában az amerikai választások közeledtével szokták elővenni, a Hello Hooray gyakori nyitószám, de a 2019-es turnén a Raped And Freezin’ is stabil része volt a műsornak. Az egyetlen dal a lemezen, amit sohasem játszottak élőben, a Mary Ann.

A ‘Billion Dollar Babies’ Trillion Dollar Deluxe Edition 2 CD-n és 3 LP-n jelenik meg március 8-án, az eredeti album újramaszterelt változatát tartalmazza bónuszanyagokkal együtt. Rajta van az albumról lemaradt Coal Black Model T és a Son Of Billion Dollar Babies, a Hello Hooray, a Billion Dollar Babies, az Elected és a Mary Ann single mixe és a New Musical Express mellékleteként megjelent Slick Black Limousine is, valamint egy 1973 áprilisában, a ‘Billion Dollar Babies’ turné során Texasban felvett élő show-t is tartalmaz. A gatefold borító hűen reprodukálja az eredeti album kígyóbőr pénztárca dizájnját és az 1 milliárd dolláros bankjegyet.

Amerikában Rob Zombie-val összefogva indítják útra ősszel a ‘Freaks On Parade’ turnét, előtte azonban Európa fesztiváljait járja körbe, hozzánk legközelebb az ausztriai Nova Rock fesztiválon lép fel június 15-én, ahová velünk is eljuthatsz. Aznap lép színpadra búcsúturnéján a Sum 41, de ott lesz a P.O.D., a Steel Panther, a Saltatio Mortis, az este headlinere pedig a tavaly Budapesten is telt házas arénakoncertet adó Måneskin.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.