Stula Rock – Romhányi nyomán

Hard Rock Magazin

Új dallal, és hozzá új klippel jelentkezett az Omen jelenlegi és a Mobilmánia egykori énekesének saját névre keresztelt hard rock zenekara, a Stula Rock. A Karomra szárnyat a még idén megjelenő harmadik nagylemezük előfutára, és Romhányi, de nem a rímhányó ihlette.

„Amikor feldemóztam ezt a nótát, kicsit félve küldtem el Stulának, hogy ő, mint első és legfontosabb szűrő, vajon lájkolja, vagy lefelé mutatja a hüvelykujját. Nem tudom már szó szerint idézni, de valami ilyesmit válaszolt, hogy »haver, ez lesz az új lemez slágere, szerintem megírtad a Ha látnád magad kettőt!« Egyébként valamivel lassabban állt össze az album anyaga, az elmúlt közel négy évben volt egy gitáros- és egy basszusgitáros-cserénk, többünknek megváltozott kicsit az élete, az ‘Örökifjú’ lemez óta született három gyermek a zenekari tagoknál, közbejöttek költözések más településre, stb. Mi ráadásul az a kategória vagyunk, akik nem mennek el sörért koncertezni, de nem is vagyunk húzónév, hogy miattunk jöjjenek be egy fesztiválra, városnapra. Még. A szervezők vagy 30 ezer forintos – esetleg ingyenes – zenekarokat keresnek korai időpontra, akik eljátsszák így-úgy a »zöldabíborésafeketét«, vagy kifizetik a többmilliós gázsit a headlinereknek, aki bevonzzák a nagyobb közönséget. Erről nyilván egyik zenekar sem tehet, de mi pont középen vagyunk. Abban bízunk, hogy az új lemez kicsit feljebb löki az ázsiónkat. A Karomra szárnyat dalt még a régi recept szerint írtam, de a dalok több mint felében horzsolni fog a 7 húros gitár, többször drop A-ra hangolva, egyszerűsödnek picit a ritmusképletek, de emellett nem feledkezünk el a slágeres refrénekről sem, tehát a keményebb részek még keményebbek, a dallamos részek pedig… tudod. 12 vagy 13 szerzemény lesz rajta, ilyen dalcímek vannak eddig, hogy Mindig a cél felé, Karomra szárnyat, Hess, vészmadár, Ösztön kontra józan ész, 3 M, Az őrláng, Analóg generáció, Hülyék háza stb.” – mesélte Horváth Ádám dobos, fő dalszerző.

A harmadik Stula Rock-lemez még idén meg fog jelenni, jelenlegi munkacíme ‘Őrláng’, de ez a stúdiómunka végéig változhat.

Ádám az új dal, a Karomra szárnyat történetébe is beavatott: „1992-től 2002-ig Balassagyarmat egyik kertvárosi részén laktunk, ahol szüleim kocsmát üzemeltettek a házunk garázs részében. Ott tanultam »paraszt-pszichológiát«. Voltak túlnyomórészt nagyon hülye, fárasztó, unalmas vendégek, és volt néhány »rejtői« karakter. Ilyen kocsmabútor volt Romhányi Gyula is, aki foglalkozására nézve alkoholista költő volt. Érettségi tétel is volt, mint kortárs poéta, és időnként jelentek meg kötetei is. Reggel a hatodik nagyfröccséig nagyon jókat tudtunk beszélgetni, utána már elromlott és leegyszerűsödött a kommunikációja, a nap hátralévő részére egy korát megelőző Bödőcs-paródia lett. Mindezt azért merem leírni, mivel azon kevés vendégünk közé tartozott, aki tisztában volt alkoholista mivoltával, nem tagadta a tényeket. Nade Gyulának – aki csak névrokona Romhányi Józsefnek, a rímhányónak – megjelent egy kötete 32 éve, ‘Karomra szárnyat’ címmel. És amikor már megírtam ennek a dalnak a szövegét, akkor ugrott be ez a történet. Rákerestem, de egy sor sem egyezik, csak a címe, így nyugodt lelkiismerettel »vettem kölcsön« azt, ezzel egyben megjelölve a forrást is. A szöveg egy olyan hajnalon ugrott be, amikor már haragudtam magamra, mert ránőtt a telefon a kezemre, annyi cikket olvastam 40 éves zenei történésekről. De ha másnak ez a dal mást jelent, az még jobb!”

A csapat jelenlegi felállása:
Molnár ’Stula’ Péter – ének
Kosztin László – gitár, vokál
Berczelly ’Beró’ Csaba – basszusgitár, vokál
Zsigmond Albert – billentyűs hangszerek
Horváth Ádám – dobok, vokál

Közreműködött:
Velősy Flóra – vokál

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.