Kellemes Ünnepeket 2023!

rattlead.hu

Nem tudjuk mikor kezdődött… De azt igen, hogy a téli napforduló, melyet bizony már réges-régen is ismertek a népek, nagyon fontos időpont volt számukra, hol olvasatukban ekkor győz a gonosz felett a jó, veszi át a fény a sötétség birodalmát. Így született meg számtalan isten számtalan legendája és ünnepe. Marduk harca a szörnnyel, Ré felemelkedése holtából. És persze, már az ókori rómaiak is ünnepelték a téli napfordulót – Szaturnuszt áldva -, nagy vígassággal, borral és tánccal, mit Szaturnáliának neveztek és bizony december 17 és 25 között tartották birodalom szerte. És jöttek a császárok, s nekik is kellett valami hepaj, hogy (rém)uralmukat legalizálhassák, hát jött a december 25-e, mint állami ünnep, mely Mithrász és Sol Invictus napja volt. De az idő haladt, s 325-ben a niceai zsinat már a kereszténység dicsőségét hozta és bár sokak szerint egyáltalán nem is ekkor született Jézus, a téli dátummal saját pozíciójukat erősítették meg, próbálván mind jobban elnyomni a pogány hagyományokat (ennek legtovább a germán népek álltak ellent, az ő ünnepük a Jul/Julfest – érdekesség, hogy a skandinávoknál ma is Julnak hívják a karácsonyukat).

S teltek múltak az évek, évszázadok (évezredek), a karácsony megmaradt, hol így, hol úgy. Van, aki csakazért sem ünnepli, más meg csakazért is 😊. Kicsit pazarló lett, nem kicsit idegesítő, ki szerényen, ki gazdagon üli meg, ki egyedül, ki nagy családban, ki-ki a vérmérséklete, vagy pénztárcája szerint. Emiatt nincs is értelme másokat kritizálni, megszólni, legyen ez mindenkinek a maga szíve joga. De ne felejtsük el a karácsony igazi ősi jellegét, ami igenis az ősidőkbe nyúlik vissza, amikor még közelebb álltunk, jobban értettük a világ rendjét, mint most.

Mert ez az idő a megbékélés és megnyugvás ideje is, ahogy a természet is visszahúzódik, készülődik, tegyünk mi is így! Gyűjtsünk erőt a jövő nehézségeinek leküzdésére, a ránk váró gondokra és örömökre éppúgy legyen erőnk, mint azok megteremtésére. Ne feledjünk békejobbot is nyújtani, új évünket ne a harag töltse ki, és ne feledjünk segítő balt is nyújtani, azoknak, akik tényleg rászorulnak.

Ja, hogy mit akartam írni? Ha már zenei oldal vagyunk, természetesen valamit a zenéről. A karácsonyi zenéről. Hogy ez az ünnep minket, metálosokat sem hagy hidegen, az alábbi lista az ékes bizonyítéka. próbáltam olyan listát összerakni (24 nóta), amin – remélem – mindenki talál magának tetszőt, van itt power, heavy, rock, black, deathcore, symphonic metal, mi szem fülnek ingere!

És természetesen mindannyiótoknak, akik kedvelnek (és nem), olvasnak, hallgatnak minket, Békés Ünnepeket, Boldog Szaturnáliát, és Mithraszt! Ré és Sol Invictus fényeskedjék felettetek, utatokat Isten, vagy a Sátán kísérje és legyen olyan Új Évetek, amilyet szeretnétek!!

A Rattle A.D. szerkesztősége

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.