KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #203

Fémforgács

Bántja lelkem a nagy város Durva zaja

Kis karácsony, nagy karácsony, itt van már a Fém karácsony, vagyis EP sorozatunk karácsonyi válogatása. E jeles ünnep alkalmából, Szűz Mária és a vörös bor mellé öt plusz egy újabb remek hazai és nemzetközi underground csapat frissen sült, még illatosan ropogós anyagát tettük a kis Jézuska bölcsője mellé. A felhozatal most is széles, ma este az erős hardcore-punk / post-hardcore befolyásoltságú iszapos sludge morgásoktól, a death/doom/groove, valamint a sivár raw black sikolyain át, a fiatalos modern metal zúzdáitól zengenek az égi harsonák. Egyben köszönet ez egész éves figyelmetekért, az pozitív (és negatív) visszajelzésetekért, amikkel csak még izgalmasabbá, a hazai színtéren is még egyedibbé tehettük sorozatunkat, illetve a Fémforgács oldalát! Mindannyitoknak az egész Szerkesztőségünk nevében: Békés, Áldott, Fém Karácsonyt kívánok!

Doghag

A Doghag egy német sludge metal banda erős hardcore-punk befolyással és némi koszos tharsh, valamint noise attitűddel. A trió felállású csapat 2021-ben mutatta be első demóját, amit az óta két másik követet. Ezek közül a legutóbbi az idén májusban kiadott Nothing But Dust / Hope Is A Whore volt. Amint azt a címe is mutatja kislemezükre két igen erős, nyers, durván zajos, mélyre torzított, lassú agresszióval hömpölygő dal került fel, melyek az  őrület határára, vagy inkább azon is túlra kergetik a nem épp ilyen atmoszférákhoz szokott füleket. Egyszerre keverednek bennük, az EyeHateGod, Buzzoven, Melvins, Crowbar, C.O.C., Misfits, The Exploited, Discharge és a Rancid anyagainak hatásai.

Béton Brut

Első EP-jét adta kis a post-hardcore / sludge vonalas budapesti Béton Brut zenekar. A trió felállású formáció a tavalyi év során alakult meg az egykori Worthless, az Arkas és a Her Highness egyes tagjai által. Közel kilenc perces machine​-​à​-​habiter című mini-anyagukra 2 tétel került fel, az egyfajta zajos, poszt-apokaliptikus, emoviolence intronak is nevezhető, épphogy egy percet meghaladó a machine for living in és a nagyobb lélegzetvételű tomorrow daluk képében, ami videót is kapott. Ebben a dalban már jobban kiterjesztik zenei hatásaikat, amik leginkább olyan bandák nyomvonalára helyezhetőek, mint a Neurosis, Rosetta, vagy az Omega Massif… egyszóval egy olyan lassú, egyben tömör és nehéz riff-masszát kapunk a nyakunkban, amihez tökéletesen illik a zenekar modernista építészetből vett neve, ami a nyers betonra utal.

Drow

A death/doom/groove metal vonalán mozgó nyírbátori Drow zenekar 2011-es megalakulása óta a hazai underground metal egyik jelentős csapatává nőtte ki magát. Kezdetei éveikben voltszerencsém kicsit egyengetni a csapat útját, így minden elfogultság nélkül kijelenthetem, hogy közel állnak hozzám és azt is, hogy jóval többre érdemesek. A Szabó Szabolcs vezette csapat december első napján adta ki a teljesen analóg technikával rögzített Angelgrinder EP-jét, amire már a névjegyüknek is mondható, középtempós riff-szaggatások teli négy death-doom nóta került fel. Az EP-t nyitó Lelki máglya; Szabolcs korábbi zenekarának, a MorteM dalának egy felújított, újraértelmezett változata, megtartva annak vészjósló szellemiségét és némileg blackened/doom vonalát, amihez brutális hörgései, szavalásai, valamint sikolyai most is félelmetes hatást kölcsönöznek. Hasonló vehemenciával lüktet az ezt követő Elevenen, ellenben a címadó Angelgrinder inkább a svéd melo-death/doom vonalába, míg a záró Légvonal kissé az OSDM irányában mozdul el. Az Angelgrinder-rel a Drow egy új zenei arcát tükrözi. Ami amellett, hogy kissé finomodott, továbbra is megtartja annak korábbi brutalitását.

Frigid Winter

A Frigid Winter egy meglehetősen friss női black metal trió Finnországból. Ha jól tudom zenekaruk neve a meteorológiában a sarkvidéki extrém hideg elnevezésére utal (de ez nem biztos). Lényegében találó név, hiszen zenéjükre a nordikus, valamint a finn, és a svéd black éra korai – első hullám – tremoló tépő jeges fuvallatai jellemzőek. Ez a fagyosság uralja Here Comes the Witching Crew című első EP-jük atmoszféráját, amihez a boszorkányos sikolyok és a jellegzetes károgó ének adnak némi pluszt. Dalaik polir nélküli necro-sound hangzással, erősen torzított gitárokkal és gyors, pengetés „minimál” szólókkal, továbbá sajnálatos mód silányan püfögő dobokkal szólalnak meg. Oké, hogy qrva nagy TRVE-ság van, de egyben XXI. század is. Számomra az a banda, aki minimális figyelmet sem képes a hangzásra fordítani, az ássa el magát. Sajnálom csajok… de ez akkor is csak egy „már 1000x játszott” klisé black metal.

inhumen

Szükségesség III címmel adta ki EP-sorozatának harmadik részét az egri modern metalos inhumen. EP-jükre 2022-es instrumentális lemezük, a Szükségesség három dalának vokális változatára újabb három darabja került fel, melyek némi zenei polirt is kaptak. Dalaik most is erősek, modernek, és lendületesek, valóságos melo-core erőgépek, melyek a nu-metal dinamikus zúzdáival és post-hardcore vonalaival lettek felvértezve. Szövegeikben továbbra is a jelen generációjának hétköznapi problémáit, mentális érzékenységét taglalják, melyekben egyfajta társadalom-politikai üzeneteket is elhelyeztek.

… és egy kis karácsonyi +

Blind Chaos

A norvég I The Betrayer két tagja alkotja a Blind Chaos duót, akik december 19-én egy négy dalos karácsonyi feldolgozás EP-vel jelentkeztek. A Very Metal Christmas címet kapott anyag megjelenését megelőzte, a Wham klasszikusának, a már október óta (igen, nekem is az a véleményem, hogy mi a f.sz?! – Sanyi) mindenhonnan szóló Last Christmas december 15-i megjelenése.

A feldolgozott dalok:

1 – Last Christmas (Wham)
2 – All I Want For Christmas Is You (Mariah Carey)
3 – Santa Baby (Eartha Kitt)
4 – Santa Claus Is Coming To Town (Mariah Carey)

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.