Ihsahn – Twice Born – újabb lemezelőzetesek

Fémforgács

2024. február 16-án adja ki új szólóalbumát Ihsahn. Az Emperor legendás frontembere, főzeneszerzője ismét újraírta az epikus extrém zene szabálykönyvét. A Candlelight Records kiadásában saját neve alatt érkező lemez kétféle változatban fog megjelenni, dalai a hagyományos metal változat mellett nagyzenekari verziót is kapnak. Lemezéről máris itt vannak Twice Born tételének változatai.

Általánosságban véve 16 éves korom óta minden második évben megjelentetek egy teljes hosszúságú albumot Ennek köszönhetően számos különböző megközelítéssel próbát tehettem már, a nyolcadik szólólemezem előtt pedig feltettem magamnak a kérdést: oké, hogyan játszhatom továbbra is azt, amiben a legjobb vagyok, de közben tíz fokozattal emelve a szintet? A zeném veleje black metal: szélsőséges, torzított gitáros muzsika ordításokkal, de a legkorábbi Emperor felvételek óta hallhatók benne billentyűs témák is, olyan film-zeneszerzők hatására, mint Jerry Goldsmith, John Williams, Bernard Herrmann, John Carpenter és társaik.” – mondta Ihsahn, majd így folytatta,

Úgy álltam neki dalokat írni, hogy a maga teljes valójában érvényesüljön a metalos kifejezésmód, de közben igyekeztem emellett a helyüket önállóan is megálló nagyzenekari részeket alkotni. Ha az ember értékes művel szeretne előállni, nem szolgálhatja ki a közönség elvárásait, de törekedhet a lehető legjobb eredményre.”

Ezzel a kiadvánnyal szerettem volna mélyre ásni zenei hátterem lényegi elemeibe; black/extreme metal és az orchestra, valamint a filmzene iránti szerelmem. Tehát azzal a szándékkal álltam hozzá az íráshoz, hogy az anyagot a maga teljes metalos kifejezésmódjában mutassam be, de a zenekari részeket is úgy rendezzem el, hogy azok egymástól függetlenül is működni tudjanak. Mondhatni kísérletet tettem arra, hogy a teljes produkció struktúráin belül írjam meg a filmzenét, lehetővé téve számomra, hogy lényegében ugyanannak a zenének különböző, és néha ellentétes változatait fedezzem fel. Végül az összes zenét zongorás rövid partitúraként írtam meg, és értelemszerűen egy tipikus bandára és egy nagyzenekarra hangszereltem, ügyelve arra, hogy minden összhangban legyen egymással.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.