Freki a Varg énekese mesélt nekünk a zenekar új albumáról és az aktualitásokról

Rockvilág.hu online rockmagazin

Ewige Wacht címmel jelent meg a német VARG legújabb lemeze, amelyet egy jelentősen megújult felállás rögzített. A zenekar körüli változásokról és az új lemez felvételéről az énekes Freki mesélt a Rockvilágnak.

A Zeichen 2020-ban jelent meg, ezért a koronavírus miatti lezárások miatt azt a lemezt nem igazán tudtátok megturnéztatni. Mikor álltatok neki az új anyag megírásának?

Még a Zeichen kiadása előttről is vannak ötletek az új albumon. Ezt a három évet azzal töltöttük, hogy tökéletesre csiszoljuk a dalokat. A hangszeres részek által kiváltott érzésekre koncentráltunk, mivel ezeket akartam a dalszövegekben is megfogalmazni.

Tehát most több időt töltöttetek a dalszerzéssel, mint általában?

A három év nagyon hosszúnak tűnhet, de nem azt jelenti, hogy több időt töltöttünk volna zeneszerzéssel. A magánéletünk elég sűrű volt ebben az időszakban, és ez rengeteg energiát emésztett fel. Borzasztó nehezen sikerült összeegyeztetnünk az időpontokat, nem volt egyszerű a zenekari próbákat sem összehozni.

Sokkal több női éneket hallunk a lemez, mint a Zeichen dalaiban, most jobban bevontad Fylgját a zeneszerzésbe?

Talán ez a legnagyobb változás a VARG zenéjében. A súlyos gitárokat és a hörgést finom női énekkel és dallamokkal egyensúlyozzuk. Szerintem rengeteget nyertünk ezzel az új hangzással. Fylgja már a dalszerzés kezdetétől hozta az ötleteit. Azt meg kell említenem, hogy a zeneszerzők közül Fylgja az egyetlen, aki nem gitározik. Emiatt nála teljesen másképp születnek meg az ötletek, mint a zenekar többi tagjánál. Ő általában zongorán mutatta meg nekünk a dallamait. Úgy érzem, a dalok egy teljesen más dimenzióba kerültek, az új lehetőségek sokkal nagyobb szabadságot adnak nekünk.

Ulvar és Rohgarr is most vehettek részt először a dalszerzésben, sikerült velük is hamar megtalálni a közös nevezőt?

Mindketten másfél éve csatlakoztak a zenekarhoz, viszont már régóta ismerjük őket. Ulvar a gitárosunk, Morkai egyik legjobb barátja, turnékon többször találkoztunk már vele, több mint egy évtizede tagja a pogány színtérnek. Rohgarr a zenekar alapító dobosának a helyére ült be. Ugyan Fenrier már nem aktív tagja a zenekarnak, lélekben mindig velünk lesz! Úgy döntött, hogy új életet kezd, az Egyesült államokba költözött, ahol a Red Bull Forma-1-es csapatának kezdett el dolgozni. Rohgarr talán a legképzettebb zenész, akivel eddig volt szerencsém fellépni. A zenélés mellett tanít is, már több oktató könyvet adott ki. Az ő csatlakozása is új távlatokat nyitott meg előttünk, teljesen másképp közelít a játékhoz, mint Fenrier.

Hihetetlen lelkesedéssel beszélsz ezekről a tagcserékről, mintha most került volna minden a helyére.

Így van, már turnézunk az új felállással, és soha nem élveztem ennyire a fellépéseket! Mintha egy családi összejövetelen lennék, a zenei tudás mellett a csapategység is csak erősebb lett!

Teljesen demokratikusan álltok a dalszerzéshez? Bárki hozhatja az ötleteit?

Próbáltunk a zeneszerzés során minél több időt együtt tölteni. Ha valaki nem tudott személyesen ott lenni, annak átküldtük a vázlatokat, hogy otthon rakhassa hozzájuk a saját témáit. A szövegeket mindig a kész dalok alapján írom meg. Összhangba kell kerülnöm a zenével, ha egy adott szám nem vált ki belőlem érzéseket, képtelen vagyok nekiállni a szövegírásnak. Teljesen kiszámíthatatlan, hogy ehhez mennyi idő kell. Van olyan dal, ami már két hallgatás után összeáll bennem, máskor akár hónapokba is telhet, mire ráérzek a dologra. Emiatt lesznek olyan dalok is, amik nem kerülnek fel az adott lemezre. Nem a legjobb ötleteket szoktuk teljesen kidolgozni, hanem azokat, amik a legjobban megérintenek minket.

Hogy vágtok neki a felvételeknek? Van már egy kialakult hangzás a fejetekben, amit szeretnétek a lemezen hallani?

Hogy őszinte legyek az új album hangzása messze felülmúlja az előzetes elvárásainkat. Sikerült egy alapvetően súlyos, mégis kristálytiszta és a dallamokat kiemelő hangzást összehoznunk. André Hoffmann volt a producerünk, és már az előzetes anyagokon is úgy szóltak a dobok, hogy leesett az állam. Mondtam is neki, hogy ez így tökéletes, ne változtasson semmin! Az előző lemez felvétele előtt napokat töltöttünk a gitárhangzás csiszolgatásával, most már elsőre azt hallottuk, amit szerettünk volna!

Az albumot kiadtátok egy duplalemezes digipack formátumban is, erre vendégénekesekkel is felvettétek a dalokat. Hogyan sikerült összehoznod egy ilyen sokszínű társaságot? Vannak olyan előadók is, akiknek semmi köze a metalhoz, és egy részüknek a német nyelv sem lehetett könnyű.

Tizennyolc éve turnézunk, ennyi idő alatt az ember rengeteg barátot találhat a világban. Mindig is nagy rajongója voltam az ehhez hasonló együttműködéseknek, és ezt nem csak a metal zenén belül értem. Próbáltam megtalálni az új számokhoz a legjobban passzoló hangokat, rengeteget agyaltam azon, hogy ki tudná a legtöbbet hozzátenni az eredeti felvételekhez. Próbáltam olyan énekeseket felkérni, akiknek a hangja vagy nagyon, vagy egyáltalán nem illeszkedett az adott szám zenei alapjaihoz. A címadó dalt például úgy küldtem át a Forndomos Ludvignak, hogy a német szövegeket lefordítottam neki svédre is. Azt gondoltam, hogy az anyanyelvén akarja majd felénekelni a szöveget. Legnagyobb meglepetésemre azzal hívott fel, hogy németül szeretné felvenni, mivel úgy sokkal jobban tetszik neki a szám ritmikája. És nem ő volt az egyetlen, többen is úgy gondolták, hogy maradnak az eredeti szövegeknél. Chris az Alestormból meg sem kérdezett, ő vegyesen használta az angol és német szövegeket. Nekem nagyon tetszik a végeredmény, szeretném megköszönni mindenkinek, aki részt vett a munkában!

Az eddig bejelentett koncertekkel csak német nyelvterületen léptek fel, láthatunk majd benneteket esetleg Magyarországon is?

Idén csak német nyelvterületen lehet majd látni minket, az ok nagyon egyszerű. Ezekben az országokban van a legnagyobb közönségünk. Jövő nyáron viszont szeretnénk ott lenni a legnagyobb európai fesztiválokon, reméljük hozzátok is eljutunk majd!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.