KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #196

Fémforgács

Már épp, hogy csak a féllábbal vagyunk benne a halloweenban, a másikkal már lassacskán a mikulást és a Jézuskát rugdossuk. Beleléptünk a novemberben és mindjárt elszáll felettünk egy újabb év. De az évértékelésnek még nincs itt az ideje, helyette inkább EP sorozatunk újabb vidám epizódja, ami most is móka és kacagás lesz. Kezdésnek egy ígéretes szingapúri hardcore bandát hoztunk, amit egy zseniális dallamokra építette technikás prog/thrash metal banda anyaga követ. Kicsit elmerülőnk a „horror” dark / doom sötétségébe, aminek ellenpéldájául egy ezernyi kombinációjú, színes, impozáns és nem utolsó sorban dallamos zenei dimenziókat hozunk fel. És, hogy egy kis mocsok is legyen, még egy jóféle old-school thrash metalt is nyomunk egy csipetnyi punk attitűddel.

xdetesterx

A xdetesterx egy szingapúri hardcore kölyökbanda, akiknek mondhatni még a seggükön a tojáshéj. A banda körülbelül 3 évvel ez előtt alakult és bitang jól nyomják gyors groove-moshokkal és dallamokkal teli hardcore zenéjüket. A mindössze két dalos, valamivel több mint 5 és félperces promojuk egy rövid betekintést ad az ő, ahogyan ők nevezik vidám hardcore zenéjükbe, ami elmondásuk szerint olyan zenekarok inspiráltak, mint az Arkangel, a Kickback, a Sentence és a Strain. Hallgassátok!

Cosmic Jaguar

A Cosmic Jaguar egy friss technikás prog/thrash metalt játszó banda Ukrajnából, aki zenéjüket avantgárd elemekkel és death metal hatásaival teszik még izgalmasabbá. A 2022-ben alakult felállású bandát az ukrán underground metal élet három jól ismert zenésze alkotja: Sergio Lunático (Bestial Invasion, Lord Erektus, ex-Violent Omen) ének / basszusgitár, Alejo Bárbaro (Lord Erektus) dobos és Juan Maestro (ex-Bestial Invasion, ex-Sunrise) gitáros. Idén áprilisban kiadott The Legacy of the Aztecs debütáló albumuk mellett további 5 single-dalt és egy EP-t tudhat magáénak. Ez utóbbit The Order of the Jaguar Knights címmel október második hetében adták ki. Az azték mitológiából merített EP-jükre 4 pengeéles, igen csak komplex szerkezetű progresszív thrash/death „alap” mű került fel, melyekből erősen kiérezhetőek a Cynic hatásai. Talán nem is véletlen, hogy tőlük egy feldolgozás (Veil of Maya) felkerült a kislemezre. De ha már a hatásoknál tartunk dalaik agyas progresszivitása, mint például a The Bleding Tree of Tamoanchan és az Obsidian Mirror a Psychotic Waltz fordulatokban és témákban gazdag zenei és technikai színűségét hozza. Ez említette Cynic feldolgozáshoz pedig igazán nincs mit hozzá tenni. A dal kapott egy misztikus légkört, amitől csak még zseniálisabb, ahogy annak minden pillanatát visszaadják.  Ez egy eszméletlenül modern és kreatív anyag, amin már most debütáló anyagukhoz mérten is a fejlődés nyomai hallhatóak. Kíváncsian várom, hogy mi jön még ez után.

Kalmo

Dominus Meus című másodig EP-jével tért vissza finn egyszemélyes extrém „horror” dark / doom metalos  Kalmo. Emberünk 2017 óta sugározza sötét, komor rémmeséit, melyeket eddig jő szerivel  angol és finn nyelven adott elő. Ezt a szokásán újonnan megjelent EP-jén megtörte és dalait, szám szerint hármat angol nyelven tolmácsolja. Az egész egy  kísérteties zenei odisszea, melyeket lassú folyamú szabbatista alapokra helyezet súlyos doom riffeire építette fel, melyek a blackened metal nyers, puritán és nem utolsó sorban szentségtelen fúziójában fogantak. Minden dalából a sötét végzet, a hatalom és a káosz hangja vibrál.

Disstorture

A német Disstorture jóféle old-school thrash metalt nyom egy adagnyi punk attitűddel. A duó felállású csapat minden jelenlegi trendtől, és mozgalomtól elzárkózik, csakis a jól bevált régi szellemben fogant koszos, zajos metalra esküsnek, na meg a sörre. Ez a két sörre szomjas Aschaffenburg-i középkorú férfi Eat Diss című bemutatkozó demójával, EP-jével megy szembe a mai fent álló világrendnek, hogy romba döntse és újra élessze a ’80-as. ’90-es évek hidegháborús germán thrash metaljának fénykorát.

Darkness Is My Canvas

A szintén finn Darkness Is My Canvas elmondása szerint tagjai különböző stílusú típusú kedvenc zenei darabjait keveri egészen egyedi kombinációvá. Ezek leginkább a filmzenei hatásoktól kiindulva a hard, illetve goth rockon át a progresszív rock/metal hatásiig terjednek. White Noise című 5+1 feldolgozásdalos mini-lemezükön egyszerre van jelen a melankólia, a misztikus atmoszféra az intenzitás és a progresszív dinamika. Az egésznek van egy megragadó szuggesztív hangulata, ami által néha más dimenziókban érezhetjük magunkat.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.