Aornos – Érkezik az új lemez

Fémforgács

November 2-án, a Metal.hu gondozásában jelenik meg az epikus black metalt játszó Aornos negyedik albuma, a Pre Divine. Az új lemez a 2018-ban megjelent The Great Scorn atmoszférikus, komplex megközelítését ötvözi számos új hatással, izgalmas hangszerelésekkel, valamint a műfajban nem feltétlenül megszokott megoldásokkal. A bő 44 perces játékidejű, digipak CD-n megjelenő anyagon nyolc új szerzemény kap majd helyet, amelyről elsőként a címadó dalhoz készült videó ismerhető meg.

A Pre Divine egy intenzív, támadó jellegű alkotás, de persze nem csak old-school darálásból áll, hiszen a közepe felé megérkezik a dalainkban sokszor felbukkanó elszállós hangulat is. Akár egyfajta kivonatként is felfogható mindarról, ami jellemző az Aornos zenei világára, minden eddiginél tömörebb formában, szűk 4 percbe sűrítve. A cím, mint kifejezés egyfajta romantikus, filozofikus elvágyódás a megvalósult, uralkodó vallások, kultúrák előtti létállapotba. Abba az őseredetiségbe, amikor a lét ideája még nem volt mesterségesen meghasítva a jó és a rossz olyan felfogására, ahogy az például az intézményesült vallások értelmezésében és dogmáiban megnyilvánul. A szöveg bizonyos szempontból, ha csak a puszta szavakat olvassuk minden irónia nélkül,  akár inhumánusnak, a mondanivaló rendkívül kegyetlennek tűnhet, mégsem nevezném ezt az attitűdöt negatívnak vagy kétségbeesettnek, sokkal inkább nyugodtnak és elfogadónak.” – mondta a zenekart vezető Algras, polgári nevén Tátrai Csaba.

Az Aornos Algras szólóprojektjeként indult 2014-ben. Az alakulás óta eddig három teljes nagylemez, illetve több single és speciális kiadvány látott napvilágot, a kezdetben egyszemélyes formáció pedig 2017 óta fokozatosan teljes felállású, koncertező zenekarrá érett. A Pre Divine ennek a folyamatnak a legújabb állomása. Csaba erről a következőket osztotta meg:

A történetünkben ez az első olyan album, ahol nem egy emberhez köthető minden hangszer- vagy énekszólam. Bár a dalok zenéje és szövegei tőlem származnak, Mester Róbert fajsúlyos dobolása, gonosz, mély hörgései, Kovács Attila izgalmas fretless basszusjátéka, vokáljai, illetve a  vendégzenészként az egész anyagot végigkísérő Drótos Gábor – akit leginkább a Gutted korábbi gitárosaként ismert, de egyre többen tudják róla, hogy kiválóan játszik klasszikus vonós hangszereken is – pazar cselló-, brácsa- és hegedűhangjai eleve új ízt adnak a zenének. A célunk az volt, hogy egy olyan rétegzett és hangulatos lemezt készítsünk, amilyeneket mi is szívesen hallgatunk. Ahol minden dalban számos apró részlet, elsőre nem nyilvánvaló motívum bújik meg. Így, bár a komplex, sűrű zene nem feltétlenül könnyíti meg a hallgatók dolgát, az ilyesmire fogékonyak számára a Pre Divine rengeteg felfedeznivalót rejt.”

Aornos – Pre Divine

(Metal.hu)

1. Verus02. Pre Divine
3. Cursed Grace
4. Here Night Sits All Day
5. Interwoven Worlds
6. Falling Into The Black Heavens
7. Meredély
8. At That Times

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.