Mike Mangini – „Fizikáról dalszöveget írni egyáltalán nem szórakoztató”

Hard Rock Magazin

Szerzői kiadásban lát napvilágot a Dream Theater-dobos Mike Mangini első szólólalbuma, amelynek második kislemezdala tegnap jelent meg a világhálón szöveges videó kíséretében.

Mike Mangini már több éve dolgozik első szólólemezén, amely szerzői kiadásban jelenik meg november 13-án, a kiadvány előrendelhető dedikált CD-n és vinyllemezen. Az összes dalt és szöveget Mangini írta, de azok megszólaltatásában és rögzítésében nagyszerű zenészekből álló társaság segített neki: Tony Dickinson (Trans-Siberian Orchestra, S.O.T.O.) basszusgitár, Ivan Keller (Jelusick, Marco Mendoza) gitár, Gus G. (Firewind, ex-Ozzy Osbourne) gitár és Jen Majura (ex-Evanescence) ének.

A Freak Of Nature után a Not Drowning című dalt ismerhetjük meg, amelyről így mesélt a dobos: „Valamikor 2018-ban, a dal a refrén részét hallgattva bizonyos szavak ugrottak be, a »drowning« [fulladás] elég jól illett is volna ide, de nem akartam direktben erről írni. Internetes szinonimaszótárral kerestem idevágó szavakat és témákat, mert a dalszövegeim sosem személyes vonatkozásúak. A keresés végül a »confusion« [zűrzavar] szóhoz vezetett, ez a kvantumfizika körüli káoszt juttatta eszembe, mert találtam olyan eseteket, amikor fizikusok és matematikusok azt nyilatkozták, hogy a teszteredmények furcsának és hibásnak tűnnek, és nem tudják összeegyeztetni a valóságról alkotott képükkel. Néhányuk szerint vannak dolgok, amelyeket nem tudhatunk meg vagy nem kellene megtudnunk. Nekem úgy tűnt, hogy ha valaki túl sok időt tölt el ezzel, végül beleőrül. Einstein is úgy halt meg, hogy belezavarodott, számtalan órát töltött azzal, hogy megpróbálta összeegyeztetni az általa ismert valósággal.
A laikusoktól származó rengeteg feltételezés egy vígjátékjelenet idézett fel bennem, de mégsem vicces, ahogy nem áll össze az egész a dolgok legmélyén. A »not drowning« [nem fuldoklom] és az »I will breathe« [lélegezni fogok] a reményre utal, hogy sikerül homályos helyzetekben is tisztán látni a valóságot. Sejtettem, hogy fizikáról dalszöveget írni egyáltalán nem lesz szórakoztató. Szükségem volt egy kifejező kontextusra, a »backyard« [hátsó udvar] szó nem passzolt, ezért a »nation« [nemzet] szót használtam, hiszen mindenki tartozik egyhez, ez vezetett el végül a jobban hangzó »radiation« [sugárzás] szóhoz. A szavak többnyire hangzásként jutnak el hozzám, amit átgondolok és megpróbálom összekapcsolni valamivel, de igyekszem ezt a hangzást meghagyni. Úgy gondoltam, másokat is érdekelhet ez a történet, bár végül ez is csak egy rockdal, de 7/8-os ütemmutatóval és vad szólóval.”

Mike Mangini

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.