GARDA – Bemutatkozás

Fémforgács

Egy most debütáló magyar banda – amelyet az énekesnő után a GARDA névre kereszteltek – mind az általuk játszott zenében, mind a most debütáló videóklip mondanivalójában, mind pedig a kivitelezésben egyedi látványosságra és igényességre törekedett.

A szomszédunkban dúló háború ihlette kisfilmet naturális megoldások jellemzik. A történet szerint egy édesanya a kislányával a bombázások elől egy pincébe menekül, ahol minden erejével megpróbálja eltorlaszolni a külvilágtól elválasztó ajtót. Miközben az anyuka küzdelmét, lelki összeomlását kísérhetjük figyelemmel, ezalatt a pince falain a kislány képzeletét elárasztó háborús jeleneteket látjuk, mindaddig, amíg egy hatalmas robbanás félbe nem szakítja a történetüket.

A lassított felvételen megjelenő detonáció nem számítógépes trükk, a légnyomás valóban a falhoz lökte az énekesnőt, aki igyekezett két kezével védeni az arcát a sérülések elől. A jelenet kapcsán Garda Zsuzsa megerősítette: a pirotechnikai felvételek valóban nem voltak veszélytelenek.

Amikor a robbantást végző szakemberek vezetője rám nézett és annyit mondott „good luck”, végigfutott rajtam, hogy nem ez lesz életem legkönnyebb pillanata. Tudtam, nincs más választásom, csak bízni a profizmusában.” – mondta az énekesnő.

A videoklipet a közösségi médiában egy nap alatt több, mint 100 ezren nézték meg. A videoklipben, akárcsak a stúdiófelvételen, Alapi István játssza a gitárszólót. Garda Zsuzsa, a zenekar névadója 1996 óta énekel – többek közt 16 évig volt a Janis Joplin Emlékzenekar énekesnője. Háttérénekesként koncerteken és felvételeken is neves előadók mellett szerepelt, pl. Kimnowak, Sziámi, Omega, Skorpió, illetve legutóbb Balázs Fecó utolsó koncert tunéján volt a vokálszekció vezetője. 13 éve a Keep Floyding állandó vokálosa. Bagdi Bella révén platinalemezes közreműködő.

Wirth Zoltánt többek közt Alapi IstvánElmondod Alapinak” c. műsorából ismerhetjük. A műsor dobosaként több, mint 85 neves magyar sztárral játszott együtt, minden műfajban. Bár kevesen tudják, ő a műsor megalkotója és producere is. A nemrég bemutatott, Radics Béla életéről szóló filmben ő játszotta a dobost – természetesen a felvételeken is ő hallható. Akik a 90-es évek rockzenéjének rajongói az Árnyak nevű bandából is ismerhetik a nevét.

Pad Richárd több, mint 20 éve zenél billentyűsként, többek közt a Szkítiában. Velük 4 lemezt, több klipet és koncert filmet készítettek, és általuk aranylemezes előadó. Az Érzés nevű formációban „bakancsos” Edda feldolgozásokat játszanak nagy sikerrel. Saját zenekara még az Álomút, feldolgozásokat pedig a Special Guesttel is játszik. Session zenészként több lemezen és koncerten is közreműködött az elmúlt 20 évben.

Velősy Márton Áron 8 évesen vette kezébe a gitárt. 15 éves kora óta folyamatosan zenél rockbandákban, klubokban – ez az ő igazi terepe. Jelenleg is négy zenekarban dolgozik a GARDA-val együtt, többek közt az ország legjobb Motörhead tribute bandájában, a Mürderhead-ban, valamint az After Chill, Birth, JamBarGo, Dr.Kotász legénységét is erősíti.

Tari Ádám basszusgitáros 16 éve zenél. A rockerkedés mellett egy igényes party-zenekarban is részt vett, ami sokat adott mind szakmailag, mind állóképességben. A basszus mellett hangtechnikusi tehetségét is maximálisan ki tudja használni a zenekarban.

Különböző tapasztalatokkal rendelkező zenészek találtak egymásra, de ez a kohézió igazán ütős végeredményt hozott, hiszen debütáló zenekarként rögtön Alapi István mellett találták magukat, illetve klipjüket a neves rendező, Klacsán Gábor és csapata jegyzi.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.