I. Hegymagasi Chili Fesztivál: 2023.07.15. – Hegymagasi Piactér, Szigliget

rattlead.hu

Mivel a fesztivál első fellépője, a DOS DIAVOLOS – GANXTA ZOLEE & TAKÁCS VILKÓ „duettje” 15 órára volt kiírva, iparkodnom kellett, ugyanis az nap 14 óráig dolgoztam. Miután hazaértem, egy gyors átöltözést és kávézást követően indultam a rendezvényre, ezért Zoliék programjának kb. negyedét sikerült elcsípnem. Fülledt hangulatú, akusztikus gitárokon előadott, délies, blues-os muzsikájukat most hallottam először, ami ugyan nem feltélenül az én világom, de ott, akkor tetszett. Saját dalaikon kívül egy LL Cool J feldolgozást adtak elő, megalapozva a további események jó hangulatát.

RUDÁN JOE szintén akusztikus szettel lépett fel, őt Tóth László gitáros kísérte. Munkásságát, karrierjét úgy gondolom senkinek sem kell bemutatni, volt, tudott az énekes miből válogatni. Többek között elhangzott a Deep Purple-től a When a Blind Man Cries, a Pokolgéptől az itt és most, illetve a Hol Van a Szó, a P. Mobiltól a Csillag születik és még megannyi más tétel. Az ő produkciója is elnyerte mindenki tetszését, ahogy korábban a Dos Diavolosé is.

Megítélés kérdése, hogy egy tribute zenekar önálló produkciónak vagy idegen tollakkal való ékeskedésnek tűnik-e. Én úgy vagyok ezzel, hogy ha maximálisan prezentálják az eredeti előadók szerzeményeit és teljesítményükön nem lehet fogást találni, akkor szívesen meghallgatom/megnézem a szóban forgó csapatot. A győri illetőségű VÁNDOR (Lord tribute zenekar) hozta a kötelezőt és egy kiváló koncertet adott. Abból a szempontból komoly fába vágta a banda a fejszéjét, hogy Pohl Mihály érzelmekkel teli, gyönyörű hangját nem egyszerű feladat visszaadni (reprodukálni), azonban Divós Joe énekes sikerrel oldotta meg a feladatot. Orgánuma erősebb, teltebb, mint Misié, így ennek megfelelően a szerzemények is keményebben, vastagabban szólaltak meg. Kisfiú, Egyedül Járom a Várost, Itthon vagy Otthon, Zöldszemű Lány, Miért jó, ami nem jó, Kifutok a Világból, Virágdal (a XXI. századból), Álmodom stb. Programjukba csak ott kötök bele, hogy kimaradt a Szóljon a Rock, ezzel együtt/ettől függetlenül remekül szórakoztam műsoruk alatt.

Nem újkeletű információ a ZÁRTOSZTÁLY háza tájáról, hogy Sipos Péter énekest Kiss Zoltán váltotta, az viszont már sokkal inkább, hogy Donászy Tibor dobos helyett Borbély Zsolt ült, akinek egy hete volt betanulnia a műsort. Úgy gondolom, igen intenzív periódus volt, mert Zsolt magabiztos precizitással és erővel ütötte a dobokat. Köztudott az is, hogy Mirkovics „Zserbó” Gábor basszusgitáros és Csillag „Csuka” Endre gitáros az Edda 6. és 7. lemezein játszottak és konkrétan azt a korszakot „leporolandó”, annak az időszaknak emléket állítva hívták életre a formációt. Lehet-e a korai Edda nótákkal tévedni? Persze, hogy nem és ennek megfelelően egy óriási koncertet adott a zenekar. Éhes Asszony, Megfulladok, Változó Idők, Gyere Őrült stb., megspékelve olyan bakancsos Edda nótákkal, mint a Minden Sarkon…, az Álmodtam Egy Világot Magamnak, a Hűtlen és a Kölyköd Voltam. Miután a banda nem (csak) a múltra támaszkodik, ízelítőként kaptunk egy nagyon pofás hard rock tételt (Hazatérek) a szeptemberre tervezett lemezről, valamint két dal erejéig Csuka szólóanyagát is megidézték (Szívem visszavár, Tedd, amit akarsz). Nagyon jó, kifejezetten forró hangulatú buli volt, feltéve a koronát a rendezvényre.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.