Morten Veland a SIRENIA vezetője adott interjút nekünk a legújabb lemezük kapcsán.

Rockvilág.hu online rockmagazin

1977 címmel jelent meg a szimfonikus metál színtéren már több, mint két évtizede jelen lévő SIRENIA tizenegyedik sorlemeze. A zenekar vezetője, Morten Veland termékeny időszakon van túl, az elmúlt három évben két SIRENIA lemez mellett szólóprojektjének újraindítására is maradt ideje, témából tehát nem volt hiány.

Miért 1977 lett a lemez címe?

Nem szeretem megmagyarázni a szövegeimet, vagy a lemezcímeket… Rengeteg időt töltök a megírásukkal, szeretnék minél átfogóbb élményt adni a hallgatónak. Ha elkezdeném magyarázni a mögöttes tartalmat, az sokat elvenne a varázsból…. Az értelmezést inkább meghagynám a hallgatóknak. Nick Cave az egyik kedvenc zeneszerzőm, ha jól emlékszem úgy fogalmazott, hogy egy interjúban tíz másodperc kell csak egy olyan dalszöveg tönkretételéhez, amin öt éven keresztül dolgozott. Introvertált személyiség vagyok, rengeteget jelentenek nekem a szövegek, ezért pontosan így érzek én is.

Mikor kezdtél el dolgozni az anyagon?

Az előző lemezt még a koronavírus miatti lezárások előtt vettük fel, az 1977 első ötletein közvetlenül ezután kezdtem el dolgozni. Tavaly szeptemberre állt össze a teljes anyag, tehát nagyjából két év kellett, mire minden a helyére került.

A lezárások miatt sokkal ingerszegényebb lett az élet, ez hogyan befolyásolta a dalszerzést?

Eleinte nem is igazán tudtam, mihez kezdjek a helyzettel…. Egyszerre rengeteg szabadidőm lett, és ki kellett találnom, hogyan tudnám a legjobban kihasználni az utazásmentes hónapokat. Első lépésként újraindítottam a Mortemia projektet, illetve elkezdtem ismét tanulni. Beleástam magam azokba az üzleti és hangmérnöki könyvekbe, amik tervben voltak már egy ideje. Próbáltam minél produktívabb maradni. A SIRENIA zenéje mindig is sötét, és melankolikus volt, erre a lezárások csak rátettek egy lapáttal. Talán azt is kijelenthetem, hogy inspiráló időszakon vagyok túl, az új lemezen szerintem a karrierem legsötétebb dalait sikerült összegyűjteni.

A karantén miatt több idő jutott a lemezanyag finomítására?

Nem igazán… Próbáltam minél egyszerűbb dalokat írni, és tudatosan elkerülni a túlzsúfolt dalszerkezeteket. Ha volt egy jó ötletem, egy markáns dallamom, azt próbáltam minél inkább előtérbe helyezni és minden mást alá rendelni.

Több hangszeren is játszol, melyiket használod leggyakrabban a zeneszerzéshez?

A legtöbb dalt gitáron írom. Azt már korábban észrevettem, hogy ha egy adott ötletet nem gitáron, hanem például billentyűs hangszeren kezdek el kidolgozni, akkor teljesen más logikát fogok követni. Hogy ne legyenek egysíkúak a dalok, több hangszert is be szoktam vonni a zeneszerzésbe, de a gitár szerepe a legfontosabb.

Az énekdallamokat a már megírt zenéhez találod ki?

Igen, ez nálam mindig így működött. Nálam a riff az alapja minden dalnak, a metál ebből a szempontból egyedülálló műfaj. Mindent a riffek köré építek fel, az énektémákkal is az alapötletet próbálom később kihangsúlyozni.

Producerként is részt veszel a lemezfelvételeknél. Mikor alakul ki a fejedben egy új anyag hangzásvilága? Már egy előre kigondolt elképzelés alapján állsz neki a dalszerzésnek, vagy az ötletekhez finomítod a hangzást?

Talán ennek a két dolognak a kombinációját szoktam a legtöbbször alkalmazni. A dalszerzés előtt már nagyjából megvan a fejemben a hangzás, az új ötletek viszont sokat tudnak ezen változtatni.

Vannak olyan ötleteid, amiket éveken keresztül érlelgetsz, vagy egy lemeznek teljesen tiszta lappal állsz neki?

Minden lemez után maradnak fel nem használt ötletek, akár teljes dalok is, ezeket időnként át szoktam nézni. Elő szokott fordulni, hogy egy ötlet évekkel később új értelmet nyer, és újra előveszem, de nem szoktam korábbi dalvázlatokkal vagy riffekkel nekivágni egy újabb lemez megírásának. Próbálok tiszta lappal indulni. Szerencsére folyamatosan jönnek az új ötletek, ezért nincs is igazán időm a régebbi felvételekre.

Az előző lemezre (Riddles, Ruins & Revelations) a Voyage Voyage feldolgozása került fel, az 1977 promócióját pedig a Twist in my Sobriety videójával indítottátok. Van esetleg valami minta kialakulóban? Eddig alig hallhattunk tőletek feldolgozásokat.

Ha jól emlékszem 2004-ben adtuk ki az első feldolgozást Leonard Cohentől a Sirenian Shores EP-n, a Voyage Voyage csak tizenhét évvel ezután jelent meg. Lekötöttek a saját ötleteim… Viszont azt is baromi szórakoztatónak találom, ha egy teljesen más műfajból vett dalt formálunk a saját képünkre. Nem változtattuk meg gyökeresen az eredeti dalokat, egyszerűen beillesztettük őket a mi hangzásvilágunkba. Van pár hasonlóság a Voyage és a Twist között: mindkettőt a nyolcvanas években adták ki, és melankolikus a hangulatuk. Már gyerekként sokat hallgattam mindkettőt, ezért teljesen kézenfekvő választásnak mondanám őket.

A Twist in my Sobriety-hez egy különleges klip készült, amin érzésem szerint nem agyaltatok sokat.

Viccelsz? A 70000 Tons of Metal az egyik kedvenc fesztiválunk! Nagyon adta magát a dalszöveghez a környezet, ha valaki ivott, már forgott is a kamera. A hajón készült felvételeket kiegészítettük pár stúdiós jelenettel, és már össze is állt a klip! Szerintem a közönségünk is örült, hogy beleshetett kicsit a színpad mögötti életbe.

Jó, hogy szóba hoztad a dolgot. Kifejezetten zárkózott zenekar benyomását keltitek, a közösségi platformokon nem vagytok túl aktívak, a korábbi albumokhoz sem adtatok ki extra DVD-ket a stúdiózásokról vagy turnékról. Mi ennek az oka?

Elég feszélyezve érzem magam az ilyen helyzetekben… Még a fotózásokra sem szeretek eljárni, nem hogy filmfelvételekre… A közösségi platformok sem érdekeltek soha, két évvel ezelőtt viszont kénytelen voltam belemászni a dologba. A Mortemia lemez promóciójához már elkerülhetetlen volt… Változik a világ, alkalmazkodnom kell… Persze nálunk is volt szó különböző bónuszfelvételekről, illetve koncertfelvételekről, sajnos a megvalósítás nem váltotta be az előzetes elképzeléseket. A YouTube egyébként is kinyírta a DVD formátumot, talán egyszer kiadunk majd valamit a digitális platformokra.

Az 1977-et csak CD-n adtátok, ezen kicsit meglepődtem. Nagylemez nem is volt tervben?

Szeretnénk majd lemezen is kihozni az anyagot, remélem össze fog jönni. Nagyon sokat kell várni a lemezek legyártására, borzasztóan megnőtt a népszerűségük, a gyártók pedig sokat szenvednek a koronavírus utáni gazdasági helyzettel.

A lemezbemutató turnét mikorra tervezitek?

Nyáron lesz pár fesztiválfellépésünk, szeptemberben pedig nekivágunk egy alaposabb Európa turnénak. Budapestet is útba fogjuk ejteni!

 

A szeptemberi budapesti koncertre az alábbi linken keresztül tudtok jegyet vásárolni:

https://www.barbanegra.hu/sirenia_20230917

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rockvilág.hu online rockmagazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.