Architects – Ismét a Budapest Parkban láthatjuk őket

Hard Rock Magazin

Az Architects az egyik legismertebb brit metalcore csapat. Legutoljára 2019-ben léptek fel a Budapest Parkban, augusztus 2-án pedig tizedik alkalommal térnek vissza a hazai közönséghez új lemezükkel.

A legtöbb zenekar nem szívesen változtat a jól működő formulán, listavezető albummal és telt házas arénákkal a zsebben sokan maradnak a bevált receptnél, igyekeznek a győztes felálláshoz ragaszkodni. Az Architects azonban olyan, mint a cápa, amelyik elpusztul, ha abbahagyja az úszást. „Határozottan jó érzés volt, egy napig” – emlékezett vissza Dan Searle dobos, producer és dalszerző arra a pillanatra, amikor a ‘For Those That Wish To Exist’ albummal felértek a csúcsra. „A legtöbb bakancslistás dolog, amit elérsz a karriered során, egy pillanatra elégedetté tesz, aztán azt kérdezed: mi lesz a következő? És továbblépsz. Mire az album megjelent, a fejemben már a ‘Broken Spirit’ dalai jártak.”

A ‘Lost Forever/Lost Together’, az ‘All Our Gods Have Abondoned Us’ és a ‘Holy Hell’ lemezekkel sikerült igazán bebetonozniuk azt, hogy miről szól a banda és azok az anyagok emelték őket az Egyesült Királyság metalcore színterének vezetőivé is. Ezáltal azonban még ijesztőbbé vált a gondolat, hogy ismét feltalálják magukat az azok után következő lemezeken. Mivel a zenekar fáradhatlanul dolgozik, a ’The Classic Symptoms Of A Broken Spirit’-et alkotó dalok magjai már azelőtt megvoltak, hogy a tinta megszáradhatott volna a csapat legutóbbi lemezének a borítóján. Az Architects kreatív hullámban volt, és a lemez ennek a kreatív szabadságnak a szülötte. Ebben az is segített, hogy az előző lemezzel ellentétben – amelyet a Covid-korlátozások miatt nagyrészt online készítettek – ismét egy szobában ülhettek az alkotók, ennek köszönhetően pedig az eredmény is szabadabb, játékosabb és spontánabb lett. „Ez a lemez sokkal élőbbnek, izgalmasabbnak és szórakoztatóbbnak tűnik – megvan benne az energia. Azt akartuk, hogy sokkal indusztriálisabb és elektronikusabb legyen. Ez volt a fő küldetés. Ezek egymás mellett is megférnek: Mr. Electronic és Mr. Organic” – mondta Sam Carter, a zenekar énekese.

Searle nem félt a sötétebb témákat is a fejük tetejére állítani: „Viccelődöm a világvégével meg ilyenekkel. Tényleg küzdök azzal, hogy túl sokat beszélek negatív dolgokról. Számomra nagyon nehéz elszakadni ezektől. Van egy feleségem és két gyerekem, akiket imádok és egy munkám, amit szintén. Személyes, felszínes szinten szuper kiváltságos helyzetben vagyok – de ez nem jelenti azt, hogy nem úsztam meg a gyerekkoromat sebek és neurotikus viselkedésformák nélkül. Az elmémnek még mindig van egy sötét oldala, még mindig aggódom a jövő miatt. Az albumaink lehetőséget adnak arra, hogy ezt feldolgozzam. Ez az én terápiás kezelésem. Meg kell beszélni ezeket a témákat, megértetni az emberekkel. A legnehezebb dolog, amit valaha is tettem, amikor a mentális egészségemmel foglalkoztam, az az első beszélgetés volt.  A férfiak öngyilkossága az emberiség legnagyobb gyilkosa, és ez kib.szott őrültség. Ha egy emberhez is eljutunk a tömegben, és ő segítséget kér, akkor már megérte.” 

Ez egy olyan beszélgetés, amelyet Carter igyekszik a színpadon is felhozni, különösen azóta, hogy a gitáros és fő dalszerző, Tom Searle – alapítótag és Dan testvére – 2016-ban rákban elhunyt. Közeli barátjuk elvesztése azóta sok munkájukban feltűnik. Most a ’The Classic Symptoms Of A Broken Spirit’ című albumon más fényben űzhetik ki démonaikat és fordulhatnak rajongóikhoz. Elmondásuk szerint az új album inkább olyan, mint egy buli, amivel Tomot ünnepelhetik. Ehhez az ünnepléshez csatlakozhatunk most mi is a csapat augusztus 2-i koncertjén a Budapest Parkban. A jegyek május 12-től érhetők el, további információ az esemény Facebook-oldalán.

Architects

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.