Történet a dal mögött: BTO – You Ain’t Seen Nothing Yet

Rocknemzedék

A "You Ain't Seen Nothing Yet" a Bachman-Turner Overdrive (BTO) egyik legnagyobb slágere, de valójában viccnek indult.

Az "Ain't"-t az alapító tag Randy Bachman írta a BTO 1974-ben megjelent harmadik stúdióalbumának, a Not Fragile-nak a főcímdalaként. A dalt a zenekar előző, rendkívül népszerű kislemezének, a "Takin' Care of Business"-nek köszönhetően siker várományos volt.

Bár az  "Ain't"-t a The Who "My Generation" című dalához hasonlították hasonló gitár riffjei és énekes dadogása miatt, Bachman azt állítja, hogy viccből íródott testvére, Gary Bachman számára, aki beszédhibás volt - dadogott. Valójában a BTO nem is tervezte, hogy kiadja, mivel csak egy privát példányt akartak küldeni Garynek.

A zenekar már a Not Fragile felvételének sűrűjében járt, amikor Bachmannak volt egy dallama, amire végül szöveget írt. "Alapvetően csak egy instrumentális dal volt, és én csak hülyéskedtem" - folytatja. "Megírtam a szöveget, hirtelen felindulásból, és végigdadogtam."

Bachmant zeneileg Dave Mason, a Traffic gitárosa inspirálta, különösen az "Only You Know and I Know" című dala, valamint a Doobie Brothers "Listen to the Music" című száma.
"Átvettem azokat a csilingelő ritmusokat, megváltoztattam az akkordokat, majd hozzáadtam néhány saját power akkordot" - magyarázta Bachman a Louder Sound szerint. "Volt egy készülő művem, két részből: egy nagyszerű ritmus és egy kemény riff".

Ami a dalszöveget illeti, Bachman azt mondja, hogy nem volt különösebben ihletett, és megjegyezte, hogy "véletlenül" jutott eszébe.
"A szavak csak úgy, gondolkodás nélkül ömlöttek. Találkoztam egy ördögi nővel, és elvitte a szívemet - ez jól hangzott" - írja le. "Aztán a refrénhez lemásoltam, ahogy ő mondaná: You ain't seen n-n-nothing yet, és azt is, ahogyan a f-f-forget-ben botladozott, és ahogyan a b-b-b baby-t mondta. Ötletként tetszett, de sosem akartam befejezni... A történet szövegét fejből énekeltem. Az első feleségem mindig azt mondta nekem: "Még nem láttál semmit". Az ördög asszonya vagy úrinője a feleségem volt.

Váratlan siker

A zenekar nyolc dalt vett fel az albumra, de amikor Charlie Fach Jr., a Mercury Records az akkori A&R ügyvezető alelnöke eljött Seattle-be, hogy meghallgassa a végterméket, azt mondta, hiányzik belőle valami plussz. Ekkor megkérdezte, hogy van-e még hozzáadandó anyaguk.
"Van ez az egy dalunk, de ez egy vicc" - mondta neki Bachman. "Már az első felvételen elénekeltem. Éles, lapos, dadogva csinálom ezt a dolgot a bátyámnak". Az "Ain't" azonban azonnal elnyerte Fach Jr. tetszését, aki szerint "derű van benne". Bachman később újra felvette a vokálját, de nem volt elégedett a végeredménnyel. 
"Megpróbáltam elénekelni, de úgy hangzott, mint valami Frank Sinatra" - emlékszik vissza a The Billboard Bookban. "Nem illett hozzá."

Fach kérésére a zenekar az eredeti változatot választotta, amely tartalmazta a dadogást. Nem sokkal az album 1974 szeptemberi megjelenése után a rádióállomások elkezdték leadni az "Ain't"-t, olyannyira, hogy Fach Jr. ragaszkodott hozzá, hogy adják ki kislemezként.
"Hallottam, hogy játsszák, és zavarba jöttem" - magyarázza Bachman. "Lehalkítottam a rádiót. A feleségem azt mondta nekem: 'Nézd, végre, őrült módjára játsszák egy dalodat...' Én voltam a producer, így én mondtam ki a végső szót, hogy mi kerüljön ki. Egy nap felébredtem, és megkérdeztem magamtól: 'Miért állítatnám le?'... így azt mondtam Charlie-nak: 'O.K., add ki. Fogadok, hogy semmit sem sem lesz belőle."

A dal gyorsan a Billboard Hot 100-as listájának első helyére került, és a BTO egyetlen nagy slágere lett az Egyesült Királyságban, a brit kislemezlistán a második helyig jutott. A Not Fragile volt az egyetlen albumuk, amely a Billboard 200-as lista első helyére került. Németországtól Dél-Afrikáig számos más országban is listavezető lett.

"Kínosnak tartottam, de az Egyesült Államokban és más országokban az első helyre került. meg voltam döbbenve. Különösen azért, mert amint sláger lett, a bátyám abbahagyta a dadogást.” - nevetett Randy.

A "You Ain't Seen Nothing Yet" végül egy tanulságos leckét adott Bachmannak a slágerírás művészetéről. "Rájöttem, hogy lehet egymilliós eladási számom és egy number one lemezem anélkül, hogy leülnék olyan szellemi óriásokkal, mint Paul McCartney, és... azt mondanám, hogy 'Írjunk egy number one dalt' - teljes képtelenség" - gondolkodik el.
"A siker nem rajtad múlik."

B.T.O. - You Ain't Seen Nothin' Yet magyarul

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rocknemzedék nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.