Ayreon: 01011001 – Live Beneath The Waves

Hard Rock Magazin

Arjen Lucassen a 2008-es ’01011001’ rockoperáját nem színpadra tervezte eredetileg, a 17 énekessel megszólaló sci-fi-történet előadása akkoriban elképzelhetetlennek tűnt, de az eddig megjelent élő felvételeket bemutató kiadványok – a 2016-os ’The Theater Equation’, a 2018-as ’Ayreon Universe’ és a 2020-as ’Electric Castle Live And Other Tales’ – megjelenése óta már tudjuk, hogy semmi sem lehetetlen. Az eredetileg 2021-re tervezett negyedik Ayreon-műsort a pandémia törölte, így csak 2022-ben indulhatott el a szervezés, és másfél év munkájának gyümölcseként 2023 szeptemberében 6 alkalommal láthatta a tilburgi Poppodium 013 színpadán a ‘01011001’-t a közönség. Alig telt el egy év, és a koncertet megörökítő film és a hozzá tartozó hanganyag is itt van előttünk.

A ’01011001’ annak idején elment mellettem, mert úgy éreztem, hogy hiányzik belőle valami, másfél évtizeddel később jöttem rá, hogy ez nem más, mint az élő előadás varázsa. A ’01011001 – Live Beneath The Waves’-t megismerve fedeztem fel, hogy az eredeti lemez is mennyire jól sikerült, az élő változat kétségtelenül új dimenzióba emelte az egykori stúdióanyagot. Az ’Ayreon Universe’ és az ’Electric Castle Live’ nagyszerű alap volt arra, hogy ez a lemez is életre keljen. A zenészek nagy része adott volt, csak gitárosfronton történt némi változás a korábbihoz képest. Ismét Marcel Coenennek jutott az első számú pozíció, mellette pedig egy új arc jelent meg, Timo Somers, akit még a Vengeance-ből és a Gentle Stormból ismert Arjen, és legutóbb a Supersonic Revolution-albumon is együtt dolgoztak.

Ayreon

A kezdés szokatlannak mondható, a sötét színpadra először a zenészek érkeznek meg, a közönségnek hátat fordítva mutatják meg, hogy most az ’01011001’ következik. Már az Ages Of Shadows első perceiben látszik, hogy a színpadon hatalmas díszlet áll, a kivetítőkön a lemezborítót idéző zöld szín dominál, egyedi megoldás, hogy a hatalmas fém állványzaton fakkokba rejtve találjuk Ed Warby dobost, Joost van den Broek billentyűst és a vokalistákat. A gitárosok és Ben Mathot hegedűs a színpad elején kapnak helyet, de ahogy Tom Englund megjelenik, az énekesekre szegeződik a figyelem, Mike Millsszel és Daniel Gildenlöw-vel kiegészülve tüzelik a hangulatot. A lassú részben Jonas Renkse és Anneke van Giersbergen, majd a visszatérésben Hansi Kürsch és Brittney Slayes alakít nagyot. De a hab a tortán az ismét felhangzó refrén, amiben a Gildenlöw-Mills páros produkcióját John “Jaycee” Cuijpers fűszerezi. Kár, hogy a műben ilyen, több embert felvonultató parádét már csak az est végén láthatunk. A The Sixth Extinction tökéletesen reprezentálja az Ayreon-koncert látványvilágát.

Mindig is szerettem Lucassen népzene ihlette dalait, a Newborn Race-ben végre Daniel Gildenlöw is olyan módon énekelhet – ami neki hazai pálya –, ahogy a Pain Of Salvationben. A koncerten vendégként feltüntetett – hiszen ők az egykori lemezen nem szerepeltek – Damian Wilson és John “Jaycee” Cuijpers itt is szerepet kap. Ez a dal igazi ékköve a műsornak, látszik, hogy a szereplők és a közönség is nagyon élvezi ezeket a perceket. Személyes kedvencem a történet első feléről a Ride A Comet, igazi rockkoncerthez méltó hangulatot hoz a színpadra, nem is beszélve a rögtönzött gitárpárbajról. Füstölnek a húrok, a hangulat a tetőfokra hág az ‘Y’ rész végén (ez az eredeti ‘01011001’ album első fevonása).

A lemezhez hasonlóan az előadásban is ‘Earth’ alcímű a történet második része, amely szünet nélkül kapcsolódik az előzőhöz. Az itt érkező dalok már nem olyan hevesek és sokszínűek, mint az ‘Y’-ban, itt számomra egy picit leül a film hangulata, ezt csak Arjen színpadra lépése tudja megtörni a The Truth Is In Here-ben. A River Of Time pedig előkészíti a terepet az utolsó nagy durranáshoz, az E = MC2és a The Sixth Extinction parádéjához.
A ráadás előtt Arjen köszönetet mond a 6 előadásra 60 országból érkezett embertömegnek, a „Behind The Scenes” címmel érkező bónuszon is látszik, hogy rengetegen voltak a koncerteken, amelyeknek a Poppodium 013 adott otthont. Az egész városban ezeket a rendezvényeket reklámozták, az énekesek közül többen önálló akusztikus műsort is adtak, mindezek tényleg megismételhetetlen élményt nyújthattak a megjelenteknek.

A koncert utolsó három műsorszámát, a ráadásdalokat úgy választották ki, hogy a jelen lévő eredeti énekesekkel szólalhassanak meg. Így esett a választás a ’Transitus’-on hallható This Human Equationra, ezt Simone Simons énekli, a 2022-es Star One-lemezről a Fate Of Man Brittney Slayes tündöklése, a ’The Source’ nyitótétele, a The Day That The World Breaks Down pedig az egyik legtöbb énekest felvonultató Ayreon-dal, amely tökéletes lezárása volt ennek az eseménynek.

Összegzés:

A negyedik élő Ayreon-műsort bemutató kiadvány felülmúlta a várakozásaimat. Látványos színpadi produkció és meghökkentő díszlet emelte magasabb szintre az önmagában is kiváló zenét, a kamerák tökéletesen visszaadták a koncert hangulatát. Ha választanom kellene az eddig megjelentek közül, akkor egyértelműen erre tenném le a voksomat!

Pontszám: 9

Megjelenés: 2024
Kiadó: Mascot Label Group
Stílus: progresszív metál
Származás: Hollandia

Hivatalos hazai forgalmazónál kapható fizikai formátumok: 2 CD+DVD, Blu-ray, 2 CD+ 2 DVD + Blu-ray artbook és 3 LP

Zenészek:

A ’01011001’ eredeti szereplői:

Arjen Lucassen – ének
Tom Englund – ének
Daniel Gildenlöw – ének
Hansi Kürsch – ének
Jonas Renkse – ének
Anneke van Giersbergen – ének
Simone Simons – ének
Wudstik – ének
Marjan Welman – ének
Liselotte Hegt – ének
Maggy Luyten – ének
Phideaux Xavier – ének

Vendégek:

Damian Wilson – ének
Brittney Slayes – ének
Michael Mills – ének
John “Jaycee” Cuijpers – ének
Marcela Bovio – vokál
Irene Jansen – vokál
Jan Willem Ketelaers – vokál

Joost van den Broek – billentyűs hangszerek
Ed Warby – dob
Marcel Coenen – gitár
Timo Somers – gitár
Johan van Stratum – basszusgitár
Jeroen Goossens – fúvós hangszerek
Ben Mathot – hegedű
Jurriaan Westerveld – cselló

Dalcímek:

’01011001’:

01. March Of The Machines
02. Age Of Shadows
03. Comatose
04. Liquid Eternity
05. Connect The Dots
06. Beneath The Waves
07. Newborn Race
08. Ride The Comet
09. Web Of Lies
10. The Fifth Extinction
11. Waking Dreams
12. The Truth Is In Here
13. Unnatural Selection
14. River Of Time
15. E = MC2
16. The Sixth Extinction

17. Speech

Ráadás:

18. This Human Equation
19. Fate Of Man
20. The Day That The World Breaks Down

 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.