METALLICA – lemez eladási statisztika

rattlead.hu

Kb. két héttel az Ápr.14.-ére beharangozott új Metallica album hivatalos megjelenése előtt az angol Hammerben nemrég megjelent hasonló témájú cikkből merítve ihletet, gondoltam, talán a mi olvasóink számára is érdekes lehet egy, az együttes kizárólagosan csak a stúdió lemezeire vonatkozó eladási adatok. FONTOS, hogy a konkrét LP-khez írt darabszámok csak az USA-ban értékesített hanghordozókra vonatkozik! Már itt a bevezetőben jelzem, hogy a világszerte eladott lemezek számában benne van a Garage Inc. és a Lulu, viszont hiányzik a két szimfonikus LP.

Nem is húzom tovább az időt! Jöjjenek tehát a számok (amik, mint tudjuk, „makacs dolgok” 😀 ). Az említett cikk közlése szerint  az együttes történetének 40 éve alatt a világon eddig több mint 125 millió lemez lelt gazdára, ebből 67 millió saját hazájukban. LP-kre bontva ez a következőképpen néz ki.

Kill ‘Em All (1983)

USA eladás: 4,5 millió

Ez az album csak a megjelenése után három évvel, az együttes történetében mérföldkőnek számító Master of Puppets megjelenése után került be a Bilboard 200-ba.

Ride The Lightning (1984)

USA eladás: 6,95 millió

Ez számomra a legjobb Metallica korong. 1987-re érte el az 500 ezres eladást, ami azóta közel 7 millióra növekedett.

Master of Puppets (1986)

USA eladás: 7,98 millió

Sokak számára ez ‘A’ Metallica album …egy „időtlen klasszikus, ami a bandát leültette a nagy asztalhoz.”

…And Justice for All (1988)

USA eladás: 9,7 millió

„A kiadvány a hangzási hiányosságai ellenére a kritikusoknál elismerésben részesült és a rajongótömeg is jól reagálta le. Így ez lett az addig megjelent anyagaik közül a legtöbb példányszámban eladott albumuk.”

Black (1991)

USA eladás: 17,1 millió

Ez minden idők legtöbb példányban eladott metal albuma. Világszerte több mint 30 millió kelt el belőle, több mint a fele az USA-ban.

Load (1996) 

USA eladás: 5,4 millió

Ez és főleg a RE-LOAD után olyan érzésem lett velük kapcsolatban, mint mikor egy divat diktátor szép lassan divat majommá változik 😀 !És ezt nem csak a külsőségekre értem! Vágod, mire gondolok!?

Reload (1997)

USA eladás: 4,48 millió

Számomra a Memory Remains az album egyetlen igazán értékelhető tétele, és szerintem itt már csak a hírnév miatt jók a lemezeladási adatok.

St. Anger (2003)

USA eladás: 2 millió

Az album aminek nem szabadott volna Metallica név alatt kijönnie.Egyszer sem tudtam eddig végig hallgatni!

Death Magnetic (2008)

USA eladás: 2,1 millió

Az első helyen debütált az USA-ban és az első héten közel 500 ezer fogyott belőle. Nálam a Call of Ktulu után ezen az LP-n van a második legjobb instrumentális Metallica szám, a Suicide and Redemption számnak köszönhetően. 

Hardwired… to Self-Destruct (2016)

USA eladás: 1,29 millió

Ez a lemez számomra azt bizonyítja, hogy Hetfield-éktől már jó lemezt nem, de néhány jó számot még jogosan várhatunk. Nagyjából valami hasonlót várok az új albumtól is.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.