The Curious Kind – Here in the Deadlights ‘EP (2023)

Fémforgács

Bár Armand kolléga már felhívta a figyelmet a The Curious Kind nevű hazai prog. rock csapat bemutatkozó EP-jére a Kicsi a bors, de erős rovatunk 162. számában, mégis úgy gondoltam, hogy érdemes lenne egy kicsit jobban kivesézni a formáció Here in the Deadlights című kiadványát. Ennek több oka is van. Az egyik, hogy az utóbbi jó pár évben a magyar progresszív rock/metal zenekarok szinte “radar alatt” tevékenykednek. Vagyis nem igazán adnak életjelet magukról. Hol van már a kétezres évek elejére, közepére jellemző pezsgés, ami a színteret jellemezte? Nyilván akkor sem ők folytak a csapból, de jobban benne voltak a köztudatban. Még akinek nem is tartozott a kedvenc műfajai közé a prog., az is belefutott egy Stonehenge, Da Capo, Perfect Symmetry, Eclipse, Varso, After All, Wendigo, stb. nevébe, muzsikájába. Ma viszont szinte már csak az értesül új zenekarok létrejöttéről, illetve régebbiek megmozdulásairól, aki a stílus elkötelezett híve és direkt figyelemmel kíséri a színtér alakulását. Persze mondhatjuk erre, hogy a prog. rock/metal itthon mindig is rétegzenének számított és ez valóban így is van. Még akkor is, ha az East és a Solaris korai lemezeiből csak elment több tízezer példány hazánkban. De az még egy teljesen más világ volt! Manapság a stílus képviselői annyit tudnak tenni a minél nagyobb ismertség elérése érdekében, hogy ott vannak a közösségi oldalakon, illetve hírleveleket küldenek a hozzánk hasonló újságoknak, akik beszámolnak arról, hogy mi a helyzet az adott csapat háza táján. A The Curious Kind pontosan így tett. És milyen jól tették! Legalábbis az én szempontomból mindenképp. Lévén a hírlevelük nélkül nem biztos, hogy rájuk találtam volna. Pedig egyáltalán nem túlzó az az állítás, hogy ők a hazai prog. rock színtér új reménysége! Na jó, a zenekar rutinos zenészekből áll, akár még azt is mondhatnánk rájuk, hogy egy underground supergroup az övék.

Felállás tekintetében sem nevezhető átlagosnak a csapat, hisz két hölgy és négy úriember alkotja a bandát. Fekete Andrea (dob), Glowacz Dorina (billentyű, vokál), Sebők Péter (gitár), Kovács Greg (ének), Nagy Dániel (gitár) és Kőrös “Köge” Gergely basszusgitár. Közülük olvasóink számára valószínűleg Greg neve mond a legtöbbet, hisz ő a Red Swamp énekese, de Andi és Köge nevéhez köthető pl. az Autopilot zenekar, Péter gitározott a Fuge zenekarban, Dani a Berber tagja, de játszott a Red Swamp-ben is. A The Curious Kind-ban pedig a progresszív rock iránti szeretetüket próbálják kiélni, ugyanis ez egy közös nevező a tagok között. Olyan bandák ihlették őket, mint a Tool, A Perfect Circle, Karnivool, Muse, Faith No More. Tehát a műfaj alternatív vonulata. Négy dalos, bő 23 perces debüt EP-jük pedig minden túlzás nélkül nemzetközi színvonalú!

Színes, változatos, igényesen hangszerelt szerzeményeket tettek fel a Here in the Deadlights-ra, Greg pedig végig ihletetten énekel. A Who We Are kiváló indítás, Tool-os, de még nem annyira, hogy zavaró legyen. Sőt, talán nem is a Tool, hanem az ő nyomdokaikon induló, majd a saját hangjukra egyre jobban rálelő svéd proggerek, a Soen zeneisége méginkább mérvadó az EP egészét nézve. Kíváncsi vagyok, hogy hányan gondolták volna Greg-ről a Red Swamp-beli ténykedése alapján, hogy a tiszta/dallamos ének is ennyire megy neki! Ugyanis itt végig a szó eredeti értelmében énekel, ráadásul világszínvonalon. Az angol kiejtése is tökéletes, a hangszíne, dallamai pedig parádésak! Azért néha egy-két rekesztést is megereszt, de teljesen más arcát mutatja, mint anyazenekarában. Nyilván ez a fajta zene mást is kíván meg. Milyen fogós refrént applikált már a Find Finality-be! Mennyire súlyos, ahogy a Tip the Scales elején Köge torzított bőgője alapoz! Őt a remek basszustémák mellet külön dicséret illeti, hisz ő végezte az EP keverését, maszterelését! A dalokat egyébként a budapesti Pinewood Stúdióban vették fel, szerintem a stúdió számára is jó kis referencia ez a négy számos EP! Atyaúristen, milyen tereket, mekkora dinamikát, ívet jár már be a frenetikus Death of the Paragon! Katartikus darab! Tele van hangszerelési finomságokkal, Greg pedig a lelkét is kiénekli, elénk tárja! Ahogy a dalt zárják, azzal a samplerekkel finoman alábúgatott, kvázi a capella énekléssel, az zseniális. Dorina háttérvokálja is nagyon szépen érvényesül itt!

Mit is mondhatnék, a The Curious Kind egy nagylemez-érett zenekar, tűkön ülve várom az első “egész estés” kiadványukat. Ugyanis számomra ebből a fajta ultraigényes muzsikából kevés a 23 perc!

Nagyon örülök a csapat felbukkanásának, mert bebizonyították, hogy van ám tartalék, van utánpótlás a magyar prog. színtéren! Amíg olyan zenekaraink vannak, mint mondjuk az Antares, a Marcello’s Mystical Mind, vagy épp a The Curious Kind, addig nem szabad temetnünk a stílust!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.