75 éves Tony Iommi, a riffmester

Hard Rock Magazin

Tony Iommi nyugisan kettőt jobbra, kettőt balra lép a színpadon, csak pengeti elmaradhatatlan Gibson SG-jét, a fejgépesnek nem sok dolga van vele. A húrokat két ujján protézissel fogja le egy fiatalkori baleset miatt, de így is utat mutatott a riffjeivel, szólóival, gitárhangjával. Ha ő nincs, heavy metal sincs. Ma van a 75. születésnapja.

Black Sabbath – összeforrt a nevével, ő az egyetlen, aki végig kitartott. Ozzy, Dio, Gillan, Hughes, Martin – tökmindegy, ki énekelt mellette, a Sabbath ment tovább, mindig az első vonalban. Persze a ’Paranoid’ ma már történelem, de éppúgy a ’Heaven And Hell’, a ’Born Again’, a ’Seventh Star’ vagy a ’Headless Cross’ is. Ő pótolhatatlan, de Ozzy, Geezer és főleg Bill nem, ezt bebizonyította. Kőkemény kézzel kormányozta a bandát és Sharon se tudta tőle elvenni a Black Sabbath nevet.
Riffek – ha csak az első két Sabbath-album készült volna el, akkor is a rocktörténelem halhatatlanjai között lenne a helye, de aztán megszületett a Voodoo, a Zero The Hero, a Turn To Stone vagy az I Witness is. Persze nemcsak a zúzós nóták, hanem a balladisztikus szerzemények, mint a Changes, a Children Of The Sea, a No Stranger To Love is az örökkévalóság részeivé váltak.
Ő is nyomta a rock and roll életformát, de még idejében megálljt tudott parancsolni magának. Megtámadta a gyilkos kór, azt is legyőzte. A Sabbath szétválása után időnként összejöttek Ozzyval és Geezerrel, néha Bill is képes volt csatasorba állni. Mert azért ez a kvartett a legfontosabb a Sabbath pályafutásában, ezt ő is tudja, Dio, Martin és a többiek ide vagy oda.
Mára egy kicsit visszavett a rock and roll tempóból, fontosabb az egészség. Persze dolgozik, hiszen épített egy stúdiót, ontja a riffeket, hátha születik egy új lemez, mert szeretne egyet. Akár a Sabbathtal is, csak hát Ozzy meg Geezer ezt olyan nagyon nem szorgalmazza, ezért beugrott legutóbb egy kicsit riffelni Ozzy új lemezére. Újrakevergeti a régi lemezeket Dióval vagy Martinnal, esetleg saját parfümjét promotálja.
Anthony Frank Iommi 1948. február 19-én született Birminghamben. Ma 75 éves.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.