„Benne van nálad a legjobb tízben?”

rattlead.hu

„Benne van nálad a legjobb tízben?” – kérdezte Zsoli, közvetlenül a brnói Manowar-koncert után, a zenekarral kapcsolatos rajongásom mértékét firtatva. Nehezen tudtam rá válaszolni. Leginkább azért, mert míg a kezdet kezdetén, ’84-’85 táján ismertem, mondjuk, kétszáz zenekart, ma ennek a sokszorosát. Kétszázból könnyebb tíz kedvencet megnevezni, mint, mondjuk, ötezerből. Ráadásul olyan mértékben vált sokszínűvé a műfaj, hogy lehetetlen egymáshoz mérni egy Red Hot Chili Pepperst és egy Napalm Death-t. Régen könnyebb dolgunk volt, egyértelműbbek voltak a preferenciák: Iron Maiden, Judas Priest, Motörhead, Accept, Scorpions, Helloween, Running Wild, Stormwitch, Metallica, Slayer… ha nem is szeretted egyiket vagy másikat, azért mindet ismerted. Ráadásul szinte mindegyik csapat akkor indult, első két, három, négy albumuk maga volt a hibátlan életmű.

Ma milliófelé figyelünk, most induló bandák szállnak ringbe 40 éve létező, 10-20 albumot magukénak tudó zenekarokkal szemben, akiknek a pályafutása során persze, hogy voltak hullámvölgyek is. Így aztán, amikor a „legjobb tízet” próbálom definiálni, két szempont lebeg előttem. Az egyik, hogy mely együttesek voltak rám a legnagyobb hatással, a másik pedig, hogy arányaiban mely kedvenceim rendelkeznek a legütősebb, legmakulátlanabb diszkográfiával. Mert hiába imádom a Slayer, az Overkill, a Testament vagy a Megadeth első öt lemezét, ha az utánuk megjelent albumok egyikéért-másikáért már kevésbé lelkesedem.

Ennek a kettőnek a metszetében fogjuk megtalálni a választ arra a kérdésre, hogy melyik is az a tíz csapat. Magam is kíváncsi vagyok rá, mert így talán még soha nem szedtem csokorba őket – legalábbis nem mostanában. Nézzük hát!

Először jöjjenek azok a zenekarok, amelyek az elmúlt évtizedekben, fénykorukban, vagy amikor megismertem őket, a legnagyobb hatást gyakorolták rám! 

Black Sabbath

Rainbow

Scorpions

Judas Priest

Metallica

Alice in Chains    

Dream Theater

Kyuss

Type O Negative

Palace in Thunderland

Utóbbi csapat feltűnése a listán elsőre talán magyarázatra szorulhat, de inkább azt javaslom, a homlokukat ráncolók keressenek rá a zenekar nevére a rattle.hu oldalon! 😉 Talán már ebből az összeállításból is kiderülhet, hogy annak idején a Deep Purple nálam csak második lehetett a Black Sabbath, a Slayer a Metallica, az Iron Maiden a Judas Priest, vagy az Accept a Scorpions mögött.

Második körben azokat az együtteseket említeném, amelyek a ’80-as és a ’90-es években, esetleg az ezredfordulót követően nagy kedvenceim voltak. Amelyek rajongói fejlődéstörténetemnek ugyancsak megkerülhetetlen pillérei.

Uriah Heep

Iron Maiden

Running Wild

Stormwitch

Manowar

Twisted Sister

Slayer

Testament

Death Angel

Exodus

Overkill

Megadeth

Anthrax

Soundgarden

Nymphs

Gamma Ray

Metal Church

Paradise Lost

Marilyn Manson

Volbeat

És simán felsorolhatnék még ugyanennyi bandát, amelyeknek egy vagy több albumát máig örökös kedvenceim között tartom számon. Úgyhogy lehetetlen, de felesleges is tízre szűkíteni az élmezőnyt. Éppen az a jó, hogy nem kell korlátok közé szorítanunk az ízlésünket, unásig ugyanazt a néhány csapatot hallgatnunk, mert rengeteg jó zene született az elmúlt 40-50 évben, és a mai napig is születnek újabbak. De a lényeg, Zsoli, hogy a Manowar nálam nincs az első tízben, ennek ellenére – szőrös tanga ide, műanyag kard oda – őket is imádom, és nem csak a régi albumaikat.

Ti fel tudjátok sorolni azt a tíz csapatot, amelyek a legközelebb állnak hozzátok?

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.