I’m Dorothy – Legyen X (2022)

A kérdés adott. Mit tud kezdeni Gere Dorottya egyedül? Amire tényleg kíváncsi lennék, mert ebből a könnyen fogyasztható kompakt 10 számos félórás lemezből nem derül ki. Amit hallottam zeneileg és szövegileg nagyon ott van. Főleg a dalszövegek nagyon tetszenek. Molnár Máté, Varga Zoltán igazi tehetségek. Bocsánat ha valakit kihagytam. Egyszerűen jó volt figyelni és értelmezni őket. Az egyén saját sorsa, a kitörölhetetlen se veled se nélküled kapcsolat. Legyen X cím adó dala is Varga Zoltán soraival tudtam a legjobban azonosulni. Érdemes hallgatás közben kifejezetten a szövegre is figyelni. Nincsenek túlgondolva és ez így pont jó.
Hangzás hibátlan, döngöl zeneileg. Kínai olcsó füleseket is meghajtja. Nu-metal éra, néhol fűszerezve egy kis punk stílussal és a régebbi Dorothy is visszaköszön. Összességében dögös kis Modern Metalt dobtak össze. Ismét a Legyen x dal a legkiemelkedőbb ahol a dalszerzők között ott van Oravecz Kristóf is. Érezni a keze munkáját benne. Eltudtak kapni vele és kirobbantani a zsírt a fülemből.
Egyetlen komolyabb negatívum az Gere Dorottya hangja. Főleg az első 4 dalban szerintem nagyon túltolták a keverést és nagyon mű lett a hatása. Sok a feljavítás és Anders Fridén is csettintene egyet. Kevesebb néha több. Most vagy a profi gárda gondolta túl vagy Dorottya hiányosságait akarták ellensúlyozni? Olykor az autotune gondolata is felmerült bennem. A punkosabb részeknél ahol visszább vettek jobban is működött és éreztem az energiát. De egy ilyen mélyre hangolt, nyers energiákat megmozgató zenénél csak elvesz az erejéből, hiába a döngölő riffek. Inkább poposabb irányban mozgó zenészek szoktak szerintem használni az efféle preseteket. Imádom pedig az ösztönből jövő keményebb vonalas női vokálosokat. Korai Kittie, kifejezetten az első album. Vagy éppen Julie Christmas munkássága. Mint első szóló lemez ígéretes de ha tovább szeretne fejlődni a helyes ének technikák betanulását erősen javaslom. Mert egy jó természetes distortion nagyon sokat dobna az albumon is és nem kell mesterségesen rávarázsolni. Ehhez a műfajhoz kifejezetten ez illik.

Így a végére azt tudom mondani. Akik segítettek Gere Dorottyának le a kalappal előttük és imádtam. Dorottyának meg így tovább és a jó pap is holtig tanul és kívánom, hogy a következő lemezre kevesebb munkája legyen a vokáloknál a hang mérnöknek. Egy képzeletbeli Monarch 10-es skálán 10/7. Várom a kövi lemezt!

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémcsajok nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.