Carcass: Torn Arteries (2021)

Már nagyon vártam a liverpooli Carcass új, szám szerint hetedik lemezét. Láttam az előzetes klipeket, amelyek közül a tempós Kelly’s Meat Emporium volt a meggyőzőbb. Szóval kíváncsi voltam a végeredményre. A zöldségekből összeállított, felboncolt szívet ábrázoló borító sokaknak nem tetszik, nekem ellenben igen. (Azért a hátulján vannak kibelezett, darabolt állatok…)

Már a nyitó, címadó dal alatt lejött, hogy a hangzás leginkább a Heartwork és az utolsó album, a Surgical Steel közé helyezhető. Friss, arányos és egyszerre dinamikus. Ha nem tudtam volna, mit hallgatok, akkor is felismerném, kiktől származnak a szerzemények, annyira jellegzetes a sound. A kezdő dobtémák után mintha visszatértünk volna 1993-ba, az említett HW világába. Remek. A következő Dance of Ixtab lassan, baljósan hömpölygő témái már inkább a dallamosabb Swansong lemezt idézik, de míg a videót nézve nem győzött meg igazán, így, egyben hallgatva az albumot, tökéletesen illik a képbe. Ráadásul Bill Steer jóvoltából ismét remek, szinte melodikus gitárszólók kerültek a dalokba.

A harmadik tétel (Eleanor Rigor Mortis) ismét egy középtempós szerzemény a késői Carcass minden jó tulajdonságával, Jeff Walker jól ismert, acsarkodó morgásával. És itt már kezdett bennem körvonalazódni, hogy nem kell semmi egetverő újdonságra számítani tőlük. Illetve jobban odafigyelve lejön néhány érdekesség, mint a keleties gitártéma a The Devil Rides Out és a klasszikus kezdés a majd tízperces Flesh Ripping Sonic Torment Limited elején, vagy a taps, mint effekt az In God We Trust-ban. Egyébként külön kedvenc dalt nem emelnék ki a tíz tétel közül, annyira jól összerakták a korongot, amely elejétől a végéig átmegy az emberen. Remek riffek, ötletes és jellegzetes dallamok, néha grind-olás felé hajló death metalos zúzások, amik mind a Carcass védjegyei.

Összességében nyolc év után ismét egy olyan hibátlan albumot kaptunk, amely magában hordozza zeneiségük minden jellegzetes ismertetőjelét, és ki merem jelenteni, hogy sokadik hallgatás után is még csak ismerkedem vele. Remek hallgatnivaló!

Hentes

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rattle Inc. nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.