Hoodoo Offenders – Hoodoo Offenders (2015)

A Hoodoo Offenders 2014-ben egy energikus, üde színfoltként jelent meg a magyar rockzene palettáján. A pszichedelikus stoner rock, garázs rock, valamint az art-rock, alter-rock vonalán mozgó budapesti trió tagjai frissességük ellenére jócskán régi motorosoknak számítanak a hazai, és nemzetközi rock színterén egyaránt. Neményi Csaba gitáros korábban a Supersonic, Amber Smith, The Starmans (David Bowie Tribute), valamint a Black-Out akusztikus koncertjein bizonyított, míg Olli Tooff basszusgitáros-énekes a Kollaps és az Amber Smith zenekarok soraiból lehet ismerős. Tóth András dobos pedig a Roster, a Supersonic és az EZ Basic bőreit püfölte. Miután ezek a zenekarok feloszlottak, illetve átmenetileg szünetelnek, így hárman alapították meg a Hoodoo Offenders-t, melynek kezdeteiről Neményi Csaba akkor így beszélt:

2013 közepén kezdtünk el játszani a gondolattal, hogy összehozunk egy új zenekart. Mindannyian alapvetően rock beállításúak vagyunk. Ami a zenei ízlést illeti, így nem is volt kétséges, hogy milyen zenét fogunk csinálni. A vonalat közös kedvenceink (Queens of the Stone Age, Jane’s Addiction, Eagles Of Death Metal, Stone Temple Pilots, Black Sabbath, Primal Scream, stb…) befolyásolták.

Ennek eredményeként jelent meg bemutatkozó nagylemezüket a Hoodoo Offenders 2015-ben, amelynek dalait az említett hatások mellet a ’80-as évek lázadó energiája, a tupírozott hajű, szűkgatyás svéd glam rock újhulláma, és stoner rock, illetve a space rock elszállós vibrálásai teszik még tüzesebbé, változatosabbá. Az album mind a kilenc dala ontja magából a könnyen befogadható amerikai rock sláger témáit. A dalok lendületének alapjait Tóth András dinamikus dobjátéka adja, amikre remekül illeszkednek Neményi Csaba frappáns atlt-rockos, stoneres gitárjátéka, és széles körben mozgó (szerencsére nem az unalomba nyúló) szólói. Olli Tooff slágeres énektémái már első hallásra a fülünkbe másznak és kis dúdolós dallamokként benne is ragadnak. Hangjában van egy kellemes Josh Homme (QOTSA) beütése, amitől csak még egyedien vibrálnak a dalok, s ettől egy erősebb rádióbarát hangulatot is kapnak.

Az albumindító Bet You is egy ilyen, napi szinten a rádiókban játszható dal arculatát mutatja a könnyed, szellősre vett elszállós space / glam rockos gitárjaival, ami után a Know kissé punk rockos energiája döbbeneteset tarol. A Made to Kill feszes koszos, sivatagi riffeiből a QOTSA legslágeresebb hangulatai köszönnek vissza, míg a Silly Song remegős vonalai inkább a Muse alter disco-rockos slágereire hajaz. Az enyhén space-stoner rockos Are You 18? és a Nice Phone öblös gitárjai remek glam rock alapokat tolnak egész végig. Az utóbbi dalukba még egy csipetnyi vibráló svéd újhullámos punk őrülettel is beleültettek, amitől az csak még eszelősebb lett. Ez a svéd őrület fellelhető az Across és az őt követő S&S (Stick and Stones) vérbő feszes dinamikájában is. De még azt is megmerem kockáztatni, hogy záródaluk a Part of You laza stoner rockos lendületében is jelen van.

Hoodoo Offenders kiforrott témái élvezetes hallgatni valót nyújtanak a nyakunkban lihegő fület nyári délutánokra, amik mellé kötelező lecsúszik egy-két sör (főleg most terasznyitás idején). Az album könnyed, slágeres dalai közül mindenki garantáltan talál kedvére valót. A srácoknak ezt követően 2017 októberében Sweet Revenge For Weak Days címmel adták ki második lemezüket, ami után egy kis visszavonulót fújtak, hogy már projektjeikre is legyen idejük.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.