Fumarole – Valley of Ten Thousand Smokes (2020)

Fémforgács

Az ausztrál stoner – heavy doomer Fumarole zenéjében remekül hozza a műfaj jól bejáratott alap riffeit. Nincs is ezzel semmi baj, hisz’ minden a helyén van náluk és a megfelelő dög is ott van a dalaikban. Stoneres alapjaikat a Fu Manchu és az Orange Goblin hatású vonalaik képezik, a kellő dögösséget pedig a Mastodon és az Earthless-féle bika ritmusok adják. Valley of Ten Thousand Smokes debüt-lemezükön is ezek dörrennek meg úgy, hogy szinte kiszakítják a hangszóró membránját.

Lemezük témájában egy olyan sci-fi rabszolgatartó társadalomban vagy inkább egy modern kapitalista társadalomban játszódik, ahol a gazdagok rabigába hajtják a szegényeket, és egy különálló bolygóra küldik őket, ahol az eltartóik életben maradásához szükséges anyagot kell bányászniuk. Természetesen ez csak is egy távoli jövőben és egy másik időben játszódik, a jelen valósághoz semmi köze… Történetüket egy gőzgép erejével zakatoló War Cry nyitja. A dal erős intenzitása leginkább az élvezetesen és jól megszerkesztett sűrű témaváltásoknak köszönhető, amik igyekeznek az egyhangú dallamszerkezeteket elkerülni. Nem is nagyon van úgymond faék egyszerűségű szerkezet a lemezen, hiszen az ezt követő Valley poros riffei is erről tanúskodnak.

Összetett fuzzal operál a bluesosan induló Desert Worms is, amibe az alap sivatagi hangulattól a fanky-jazz hatásokig szinte mindent belepréseltek, sőt még némi kis punkos energiát is kapott. Az ezt követő két daluk a Mothership és a Depth Dweller a stílustól elvárt laza feelingeket hozzák, igaz az utóbbi gitárjaiból kiérződik egy picike Hendrix-es hatás, de ez csak egy plusz ízt ad a kozmás énekdallamok mellé. A Crucible-val tekernek az eddigi fordulaton és becsúszik egy kis sötét bluesos iszap is, ami után az instrumentális Terra Supremia space-jammes, Kyuss jellegű elszállásai szántják fel történetük kozmosz egét.

Lemezük zárásaként érkezik az enyhén szabbatista (Iron Man) hangulatot hordozó Remote Controllers és kistestvére a Ghost Smoke. Vagyis két olyan erőst dalt adnak, amikben 100 %-osan összefoglalják a teljes zenei repertoárjukat.

A Valley of Ten Thousand Smokes egy kellemes, dögös és jó riffekkel összerakott bemutatkozó album. A stílus rajongóinak mondhatni kötelező, aki meg csak szereti hallgatni a laza, de erőteljes heavy doom riffeket az hallgassa bátran.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.