Dying Wish – Üvöltő sötét (2019)

“A múlt használhatatlan,
És csak teória a jövő”

Ez nem igaz a Dying Wish-re. Az viszont igaz, hogy a zenekar semmiképpen sem a múltjából akar megélni. Még annak ellenére sem, hogy azért ezen a lemezen mintha egy picivel hangsúlyosabban lennének jelen a gyökereiket jelentő skandináv melodeath stílusjegyek. A jövő pedig olyan értelemben teória, hogy ugye senki sem tudja mit hoz, de remélem, hogy egyrészt hamarosan folytathatják a lemez bemutatását élőben is, másrészt pedig, hogy lesz folytatás. Mert ez az anyag megérdemli, hogy élőben is elhangozzanak a dalok, a lehető legtöbb hallgatóhoz eljusson a DW muzsikája.

Hogy ez a bevezető kicsit lelkendezősre sikerült? 

Ez így van. Nem titok, hogy több szálon is kötődöm a bandához. Emiatt – előre szólok – szinte kizárt, hogy teljesen objektív lesz ez az ismertető. Azért igyekszem…

Annak idején a Dying Wish egyike volt azon underground csapatoknak, akiket nem csak rajongóként ismertem, hanem közös haveri körünk is volt. Szóval már csak emiatt is elfogult vagyok velük. Anno roppantul sajnáltam, amikor Balázs kiválásával a zenekar is hosszabb kényszerpihenőre vonult. Tartottuk a kapcsolatot, így viszonylag hamar tudtam a visszatéréséről is, ahogy azért a különböző történésekről is volt infóm. 

Mondjuk 2017-ben meglepett a doboscsere, de Hercegh Csaba (ex-Cojones, Dream Combination) érkezése úgy érzem jót tett a zenekarnak, vagy legalábbis mintha aktívabbak lennének. Amikor Ács Sanyival tavaly nyáron összefutottam, már arról mesélt, hogy dolgoznak az új dalokon.

És hogy milyen a Dying Wish 2020-ban? Ha a Tükörország lemezüket szeretted, akkor ezt is fogod. 

Maradtak a tipikus DW-es dallamok és ismét magyar nyelven szólalnak meg a dalok. Balázs szövegeire pedig most is érdemes odafigyelni, hiszen azok ismét reflektálnak a világunk (leginkább negatív) dolgaira. Figyeljétek csak a szöveges videóval megtámogatott Álarc szövegét! Az amúgy lendületes és a korai idők megoldásait (és bizony azt az Amorphis-jellegű hangulatot is) idéző dalnak egyébként marha jó a refrénje, amit Maci és Balázs közösen prezentál.

Mindezek ellenére be kell valljam, az első néhány hallgatás során valahogy nem sikerült elkapni a fonalat. Kicsit csalódásnak éreztem az Üvöltő sötét lemezt. És nem tudtam megfogalmazni, hogy miért.

Azután kis pihentetés után elkezdtek működni a dalok, sikerült ráérezni és hát ma már nem is értem, mi lehetett az oka, hogy nem kapott el már elsőre is, hiszen úgy tartották meg a rájuk jellemző stílusjegyeket, hogy közben nem lettek önmaguk kópiái. 

Az elektronikával megspékelt, amúgy roppant hangulatos Intro-t és Outro-t mellett – amiket Hocza Róbert (Mytra) alkotott meg – még nyolc dal került az albumra és nem találni köztük tölteléket, végig egyenletesen magas a színvonal. Az elektronika és a billentyű mindig is része volt a DW daloknak, most sincs ez másképp, az Üvöltő sötét dalaiban Maci mellett a már említett Igor, valamint Perge Adrián (Senor) vendégszerepel. De velük még nem teljes a vendégek listája, részt vállalt a lemezen még Szíjártó Zsolti, Kemencei Balázs, valamint a Denevér Stúdiós Töfi, aki az albumot keverte és Boros Béla hangmérnök is.

A kedvencem a Pokolból a mennybe. Zeneileg is nagyon rendben van, sodró, dallamos, ott van benne minden, ami miatt már 20+ éve szeretem a bandát. Ami miatt még több ez a dal, az a szöveg. 

Balázs nagyon érzékletesen írja le sarkaiból kifordult világunkat az olyan sorokkal, mint például “a kiválasztott magához hívja Belzebubot, a szolgát” vagy a “püspök fizeti a szajhát”, amire az énekdallamokkal még inkább ráerősít, ahogy Maci hörgése is pont annyi és pont ott van, ahol kell.

A címadó dallal kicsit nehezebben barátkoztam meg, aminek elsősorban a lehet az oka, hogy kicsit több benne a billentyűs téma.

A Szövetségben az éggel jóféle klasszikus heavy metal hangulatot hoz, ami azért persze DW-es is. A kicsit galoppozós riffek, meg a jóféle duplázós dobtémák miatt vélhetően hatalmas koncertkedvenc lesz.

Jutott újdonság is a lemezre. A beszédes című Wishtrumetal-ban három vendég szólózik. A stúdiós videón meg is nézhetitek, ahogy Töfi, Szíjártó Zsolti és Kemencei Balázs teker egy-egy jóízű szólót, így téve emlékezetessé a számot.

A Dying Wish tehát folytatja a másodvirágzását. Azt gondolom, hogy ezek a dalok érdemesek lennének arra, hogy még szélesebb körben is megismertessék a bandát. Koncerten sem okoznak csalódást, amire bizonyíték például a Szilánkok klipje. A dal különlegessége egyébként, hogy a megszokottól eltérően ebben nincs hörgés.

Én régóta bizalmat szavaztam nekik. Tegyetek így Ti is!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.