NILE – "Olyan jelenetek várhatók, mint a legdurvább zombifilmekben" (interjú)

Négy év után egy új albummal jelentkezett novemberben a Karl Sanders vezette Nile. Az ókori Egyiptom hangulatát brutális death metallal megidéző amerikai banda két új taggal készítette el a Vile Nilotic Rites címet viselő anyagot, amely 2000 óta az első Nile lemez Dallas Toler-Wade gitáros nélkül, aki 2017-ben került ki a csapatból.

Az eredetileg a decemberi-januári HammerWorld magazinban megjelent interjú a dalszerző-szövegíró és hobbista-egyiptológussal, Karl Sanders énekes/gitárossal készült az apokaliptikus képeket felvillantó új anyagról.


www.facebook.com/nilecatacombsMuszáj az új album címével kezdenem a kérdezősködést. Vile Nilotic Rites... Milyenek azok a "hitvány nílusi rítusok"?

„Nevetni fogsz, de ezt a kifejezést nem mi találtuk ki, hanem egy HBO-sorozatban hallottam, a Rómában, amelynek sok egyéb mellett hatalmas kedvelője vagyok. Ott ültünk a feleségemmel a tévé előtt, amikor elhangzott ez a kifejezés. Azonnal összenéztünk, hogy ez milyen tökéletes Nile számcím lenne! (nevet) És valóban... Utána már csak meg kellett írni hozzá a dalt. Menet közben meg annyira jónak találtuk ezt a kifejezést, hogy megszavaztuk albumcímnek is. Sejtettem, hogy sokan felkapják majd rá a fejüket és egy frappáns albumcím már félsikernek tekinthető, nem igaz?"Tudok a Rómáról, de nem követem a sorozatot. Milyen összefüggésben hangzik el ez a kifejezés?

„Lényegében a Julius Caesar meggyilkolása utáni időszakról van szó a második évadban, a hatalmi harcokról. Octavianus már konzul, Marcus Antonius, a népszerű hadvezér pedig keleten igyekszik rendet tenni, ahol összeszűri a levet Kleo­pátrával, miközben hivatalosan Octavianus nővére a felesége. Ráadásul Kleopátra arra igyekszik rávenni, hogy üzenjen hadat Rómának. Világos, hogy össze kell csapniuk, csakhogy Rómában Marcus Antonius még mindig népszerű, emiatt Octavianus egy lejárató kampányt indít ellene, és ekkor hangzik el, hogy Marcus Antonius mindenféle gyanús rítusokban vesz részt Egyiptomban. Kutyáknak és gyíkoknak hódol, korommal festi a szemeit, mint a prostituáltak és cintányéros zenére táncol 'hitvány nílusi rítusokban'. Az ilyen lejárató kampányokat a mai politikából is jól ismerjük, nem igaz? Nincs új a nap alatt...

Aztán persze utána is olvastam Marcus Antonius viselt dolgainak, és hogy azért volt igazság is a lejáratásban. Az ünnepelt hadvezér valóban elkezdett keleti despotaként viselkedni, elindult a morális lejtőn, ami persze kihatott a teljesítményére is. Emellett van ennek általánosabb érvényű tanulsága is, már ami az erős birodalmak végét illeti. Minden birodalom hanyatlását pontosan ez a morális összecsúszás eredményezi. Amikor elharapózik a korrupció, amikor a régi erkölcsök, a régi szabályok már érvényüket vesztik, akkor bizony közeledik a vég. Ez a történelmi tapasztalat. Végeredményben a Római Birodalom is így ért véget. És mivel én is azok közé tartozom, akik bizony elég borúsan látják a civilizációnk jövőjét, ahogy ez a korábbi Nile lemezekből is kiderülhetett, ez a téma tökéletesen passzol a bandánkhoz. Aki korpa közé keveredik, azt felfalják a disznók."

 

NILE - Vile Nilotic Rites (a 2019-es album)
Ha ehhez hozzáveszem a We Are Cursed és a Long Shadows Of Dread dalokat, akár konceptanyagnak is tarthatom az új lemezt?


„Nem, semmiképpen sem az, bár ez az apokaliptikus látásmód valóban felbukkan egyes dalokban. De a Long Shadows... inkább a XX. századról szól. Annak az ötletét egy BBC dokumentumfilm adta, ami az I. világháborút, illetve annak következményeit taglalta. Nem csupán az elmúlt évszázad történéseit határozta meg a Nagy Háború, ahogy sokan nevezik, de a következő évtizedeink is valahol annak a következményei. Még akkor is, ha ez a kapcsolat nem nyilvánvaló. Ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy a hanyatló birodalmakban élő emberek vajon tudatában voltak-e annak, hogy mit hoz majd a jövő? Vajon ők észlelték-e ezeket az aggasztó jeleit a hanyatlásnak. Vajon mi volt a helyzet az ókori Egyiptomban annak idején?

Minden bizonnyal az isteneik által meghatározott rendben hittek, elfogadva akár azt is, hogy jöhet bármilyen rossz, jöhetnek idegen hódítók, ezek nyilván az isteneik haragját jelzik. Így aztán bele is törődtek. Persze, ez csak spekuláció, az viszont biztos, hogy a közelgő végnek voltak előjelei. És ezeket az előjeleket nem szabad figyelmen kívül hagyni, különben a mai civilizációnk is véget érhet. Alapjaiban változhat meg az a világ, amit ma öröknek gondolunk, és amiről azt gondoljuk, hogy megingathatatlan. Hát, van egy rossz hírem. Bizonyosan nem az. Minden birodalom, minden civilizáció véget ér egyszer."

 

NILE - Long Shadows Of Dread (a 2019-es Vile Nilotic Rites albumhoz)
És mi inspirálta a We Are Cursed című epikus záró dalt?

„Az is egy érdekes sztori, ugyanis gyerekkorom óta érdekel az ókori Egyiptom, viszont az országba csak tavaly jutottam el először. Van egy barátom, a New Yorkban élő Nader Sadek, aki szintén death metalt játszik a saját projektjében, de videókat is készít, és többek között a Mayhemmel is dolgozott a színpadi látványon. Egy közös projekt miatt hívott el Egyiptomba, ahol nemcsak nagyszerű házigazdának bizonyult, de elsőrangú idegenvezetőnek is. Több új dalt is ihletett ez az utazásom, ezek egyike a We Are Cursed. Több kirándulást is tettünk a Szaharában, például megnéztük azokat a piramisokat is, amelyeket a legrégebbiek között tartanak számon. Ezek nem azok a piramisok, amiket minden turista megnéz. Kisebbek, romosak, szinte nem is látszik rajtuk, hogy valaha piramisok voltak. Igazából nem is látogathatók, de hát Keleten voltunk, Nader pedig tudta, hogy kit kell megkenni, hogy eljuthassunk oda.

Jártam már a világ számos helyén, ahol kegyetlen szegénység uralkodik, Dél-Kelet-Ázsiától Dél-Amerikáig, de ez a környék mindnél brutálisabb volt. És nem jártunk annyira messze Kairótól, látszottak onnan a felhőkarcolók, ahogy a nagy piramisok is. Így még döbbenetesebb volt a kontraszt. Egyből át is futott az agyamon, hogy lám, erre képes a híres emberiség. 5000 éve hatalmas piramisokat emeltünk, ma felhőkarcolókat építünk, de ezt a rettenetes szegénységet, az éhezést, a nyomort képtelenek vagyunk megszüntetni. Nem érdemlünk könyörületet. El vagyunk átkozva. Nagyjából ez a dal üzenete. Nyilvánvalóan van valami óriási hiba a rendszerben, valami fundamentális probléma az emberi faj gondolkodásában. És itt kapcsolódik össze ez a gondolat a korábban elmondottakkal. Mi már nyilván nem azt mondjuk, hogy az isteneink elfordultak tőlünk, de ugyanazt érezzük, amit a régiek érezhettek. Azt, hogy átok ül rajtunk. Az emberi faj csodákra képes, de borzalmakra is. Rombolni, pusztítani is úgy tudunk, mint senki más a Földön."
Van még egy dal, amire külön rá akartam kérdezni, ez pedig a The Oxford Handbook of Savage Genocidal Warfare. A népírtás hogyan kapcsolódik az ókori Egyiptomhoz?

„Eredetileg ezt a témát is egy dokumentumfilm szolgáltatta. A Netflixen láttam, a náci halálosztagokról szólt, akik a második világháborúban a haláltáborokban milliókat öltek meg. De nem a nácik voltak az elsők, az Ótestamentumban is lehet olvasni ilyesmiről. Egész városállamok kiirtásáról. Először a Google segítségével kutakodtam és már ott is számtalan ókori esetet találtam, majd beleütköztem abba a könyvbe, amelynek címe maga a nótánk címe is. Egy jó vastag könyv, és tele van rettenetes történetekkel. Igen, sajnos, ilyenek vagyunk.

És nem akarom az ördögöt festeni a falra, de a klímaváltozás ilyen szempontból is egy sötét jövőt ígér. Ha bizonyos területek élhetetlenné válnak, ahogy már most is vannak ilyenek, és jelen tudásunk szerint ez belátható időn belül elkerülhetetlenül bekövetkezik, akkor emberek milliói kelnek majd útra, hogy megpróbáljanak életben maradni. Nem nehéz elképzelni, hogy ez hova vezet majd. Olyan jelenetek várhatók, mint a legdurvább zombifilmekben, a Zombi apokalipszisben vagy a Z világháborúban. Hacsak valami csoda folytán nem leszünk képesek arra, hogy másképp viselkedjünk, mint az őseink, az eleink. Ennek azonban semmi jele egyelőre. Sőt, kimondottan az a véleményem, hogy az emberiség mentális állapota egyre csak romlik, ami szintén a hanyatlásra, a közelgő végre utal. És ez különösen nyilvánvaló a nyugati civilizációt nézve. Remélem, nem rontottam el túlságosan a napodat!" (nevet)Nem mondom, én ennél egy cseppet optimistább vagyok, de értem a gondolatmenetedet.

„Európában talán nem annyira nyilvánvaló ez az általános elhülyülés, de az USA-ban én tisztán látom, ahogy a szint egyre süllyed, akár a pár évtizeddel korábbi helyzethez képest is. Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek, de nehéz nem azt gondolni, hogy ez a népbutítás valami szándékos tevékenység eredménye. A legtöbb ember nem csinál mást, mint dolgozik, adózik és fogyaszt. És ész nélkül kattintgat a neten. Amikor az Internet elkezdett terjedni, mindenki úgy ünnepelte, hogy itt a felvilágosodás új korszaka, megannyi hasznos információ elérhető lesz, nem kell már könyvtárakban kutakodni, egy-két kattintás, és mindenki csak okosodni fog. Ehhez képest mi lett belőle? Mérhetetlen mennyiségű hasznos, értelmes információ mellett mérhetetlen mennyiségű ostobasággal és dezinformációval találkozhatsz. És az emberek már csak a szalagcímeket olvassák el, amelyek egyre szenzációhajhászabbak.

Sajnos, ez a metal színtérre is érvényes. Nem kevés olyan oldal van, amelyik csakis abban utazik, hogy félmondatok kiragadásával feszültséget generáljon, szenzációt, botrányt csináljon, ahol amúgy nincs is semmiféle botrány. És azt látod, hogy rajongók, zenészek, zenekarok ugranak egymás torkának a semmi miatt. Már én is úgy vagyok vele, hogy bizonyos témákról nem akarok beszélni az interjúkban, mert elég egy félreérthető mondat, aztán mindenki a zenekar nevét tapossa a sárba, anélkül, hogy egyetlen dalunkat is ismerné."

 
 

NILE - Vile Nilotic Rites (szöveges videó a 2019-es Vile Nilotic Rites albumhoz)
Ilyen téma lehet Dallas Toler-Wade gitáros távozása is, mert a kiadó eleve jelezte, hogy ezt a kérdést ne nagyon feszegessem.

„Igen, erre én kértem meg őket. Minden interjút szívesen vállalok, de az új lemezről, a dalokról akarok beszélni, és nem a múltban vájkálni. Igen, két éve megváltunk tőle, igen, húsz év után, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a Nile-t ma négy olyan ember alkotja, akik egy irányba tolják a szekeret és egyformán igyekeznek a maximumot kihozni magukból. Négy év után jött ki ez az új album, és rengeteget dolgoztunk rajta. Nem egymás ellen, hanem együtt, valami közös célért. És ez a közös cél nem volt más, mint elkészíteni a tőlünk telhető legjobb Nile albumot. Egy death metal anyagot, maximálisan Nile módra. Ezerszer átgyúrtuk, átdolgoztuk a nótákat. Kivettünk feleslegesnek gondolt részeket, újraírtunk ezt-azt. Nincs olyan szám a lemezen, amit ne demóztunk volna fel 6-7 különféle formában, mielőtt véglegesre csiszoltuk. Minden apró részletre odafigyeltünk.

Ha szereted ezt a súlyos, szélsőséges metalt, és szeretsz elmerülni egy-egy lemezben, akkor kizártnak tartom, hogy ne élveznéd. Nem mondom, hogy az eddigi legjobb lemezünk, mert mindenki ezt mondja, de hosszú ideje nem voltam ennyire elégedett egy Nile album minden egyes percével, minden egyes aspektusával. Az utóbbi két évben jószerivel semmi mással nem foglalkoztam, csakis az új dalokkal, a lemezzel. És azt mondom, megérte. Büszke vagyok rá, büszke vagyok a társaimra, a csapatra. Súlyos lemez lett, súlyos, komoly, sötét témákkal, de tudod mit mondok? Azt, hogy Prince-nek igaza volt, amikor azt mondta, hogy bármelyik pillanatban meghalhatunk, addig legalább érezzük jól magunkat. Ő a bulizást propagálta, én másképp fogalmazok. Bármikor meghalhatunk, addig legalább headbangeljünk!"


 

 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.